Műanyagmentes jövőt!

2021. május 10.
A zöld mozgalmak egyik legnagyobb ellensége a műanyag. Nem véletlenül, ugyanis az egykor praktikus tulajdonságai miatt kifejlesztett anyag lebomlási ideje több ezer év is lehet, de tudatossággal csökkenthetjük a környezeti terheket!

A műanyag szinte mindenhol ott van: ebben kapjuk az elviteles ételeinket, ebből készült játékkal játszanak a gyerekeink, sőt, még a cigaretta szűrőjében is megtaláljuk. A legjobb természetesen az, ha egyáltalán nem is vásárolunk olyan terméket, amely műanyagból készül vagy abba csomagolták, hiszen a vásárlásunkkal szavazunk és alakíthatjuk a piaci trendeket is. Remek alternatívák lehetnek a csomagolásmentes boltban, piacon beszerezhető kozmetikumok vagy élelmiszerek, a betétüveges, -dobozos vagy az egyszerű papírcsomagolásos termékek, illetve a vásárláskor magunkkal vitt vászonzsákok, -szatyrok és dobozok.

pmi-legszennyezes

Szelektíven gyűjtsünk!

Ha mégis szükségünk van egy műanyagból készült vagy műanyagba csomagolt árura, akkor érdemes megnézni, hogy szelektíven gyűjthető műanyagból készült-e. Egyes műanyagfajták, például a polietilének és a polipropilének a használatuk után a műanyag szemetesbe dobhatók, azonban a kevert műanyagok és a polisztirol kevésbé szerencsés anyagok, mivel jelenleg nem lehetséges az újrahasznosításuk. És az sem mindegy, hogy alapból újrahasznosított műanyagból van-e a vásárolt áru: az ökolábnyom jelentősen kisebb, ha meg lehet spórolni az alapanyag-kitermelést.

Apró, de nagy gondot okozhat

Világszerte minden évben több mint 350 millió tonna műanyaghulladék keletkezik, amelyhez a dohányzás is nagyban hozzájárul a csikkek révén. Ha egy felnőtt dohányos valamilyen indokból – az ismert egészségügyi kockázatok ellenére – mégsem szokik le a dohányzásról, akkor érdemes tájékozódnia a cigarettánál alacsonyabb károsanyag kitettséggel járó füstmentes technológiákról. Ezeknél ugyanis nem történik égés, így füst sem keletkezik, ezáltal az ökolábnyoma is kisebb lehet. Illetve arra kell buzdítani a dohányzó lakosságot, hogy a cigarettacsikkeket megfelelően helyezzék el, mert a megfelelően kezelt cigicsikkhulladék sokkal kisebb problémát okoz a bolygónak. A zsebtartókban, köztéri tartókban elhelyezett cigicsikk nem kerül bele a földbe és azon keresztül az ivóvizeinkbe, ehelyett megfelelő feldolgozó üzemekbe kerül, ahol tisztítás után újrahasznosítják őket. Környezetünk és saját érdekünkben persze a legjobb az, ha tartózkodunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától.

pmi-legszennyezes

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Olvass tovább!