A cigarettacsikkek utóélete

2020. szeptember 15. |

Nincs is annál elkeserítőbb, mint amikor egy idilli helyen lenézünk a talpunk alá és kiderül, cigarettacsikkek tarkítják a talajt. Azon túl, hogy nem szép látvány, sokkal nagyobb problémák is vannak velük: a belőlük kioldódó kemikáliák nagy mértékben szennyezik a vizeinket és minket is, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nem papírból, hanem a műanyagok egy fajtájából készülnek, ami jóval lassabban bomlik le  – szerencsére azonban vannak megoldási lehetőségek!

Nem csak a dohányzás jelent környezetvédelmi és egészségügyi problémát, hanem az ezután megmaradó cigarettacsikkek is: egy-egy csikk apró problémának tűnhet, de annyira sokat dobálunk szét belőlük, hogy az globálisan mégis jelentős méreteket ölt, így nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a problémával.

Kioldódó kemikáliák

Ugyan pénzbírsággal jár és az esztétikai hatás mellett erősen környezetszennyező is, mégis még mindig sokan eldobálják a cigarettacsikkeket a köztereken. Sokan nem tudják, hogy  a cigarettaszűrők cellulóz-acetátból, a műanyagok egy fajtájából készülnek. Jelenleg körülbelül 5700 milliárd cigarettacsikket dob el az emberiség évente, a belőlük kioldódó káros kemikáliák pedig ekkor már nem a levegőt és a tüdőnket, hanem a vizeinket és a Földet terhelik. A problémát felismerve egyre gyarapodik a cigarettacsikket feldolgozó, káros anyagoktól megtisztító vállalkozások száma, és szerencsére néhány szokásbeli változtatással és praktikával környezettudatosan kezelhetjük a cigarettacsikkek problémáját lakossági szinten is.

Kreatív megoldások

Mint minden újrahasznosítási projektnél, a csikkek újrahasznosításához is szükség van egy nagy adag kreativitásra. Léteznek már olyan környezetvédelmi cégek, akik az olyan, mások által újra nem hasznosítható hulladékokkal dolgoznak, mint például a használt kontaktlencsék vagy éppen a cigarettacsikkek – utóbbiból a csikkek elemekre szedése után akár hamutartók is készülhetnek. Sőt, egy ausztrál cég az aszfalt és az építőanyagok ellenállóságát erősíti velük, egy francia cég pedig műanyag használati tárgyak nyersanyagához használja a káros anyagoktól megtisztított csikkeket.

Szerencsére mára már – szektoron belül is – megindultak arra irányuló kutatások, hogyan lehetne a lebomló cellulóz-acetátnál kisebb környezeti hatással bíró szűrőket készíteni. Sőt, a dohánytermékek csomagolásakor használt  fóliák lehetséges alternatíváit is tesztelik már.. Emellett léteznek cigaretta-újrahasznosító központok is, amelyek céljai a jövőbe mutatnak: nem csak az az előnyük, hogy regionális beruházásként munkát biztosítanak a helyieknek, de megelőzik a tiltott kereskedelmet, valaminta termékfejlesztésben is a cégek segítségére lehetnek. Az újrahasznosító-központok a körforgásos gazdaságba való belépés fontos elemei, hiszen így növelhető a termékek újrahasznosíthatósága, hatékonysága és javíthatósága.

Cigicsikkmentes világot!

A csikkek újrahasznosítása és a komposztálás egy, már meglévő problémaártalomcsökkentésére jött létre. A legjobb természetesen az lenne, ha egyáltalán nem volnának cigarettacsikkek a világban, de ha már létezik ez a probléma, akkor nagyon fontos, hogy legalább az eldobálással ne szennyezzük a Földet – és ezáltal magunkat. A műanyagmentes július példájára ma már léteznek cigicsikkmentes aktivitások is , amelyek során akár önjáróan is szervezhetünk csikkszedő alkalmakat, ezzel is motiválva az embertársainkat arra, hogy ha már dohányoznak, minden esetben megfelelő helyre dobják a csikkeiket.

Hogyan segíthetünk?

Legegyszerűbben kukába dobással tudjuk csikkmentesíteni a környezetünket, viszont, ha erre nincs lehetőségünk, akkor remek alternatívát nyújthatnak a zsebben elférő, körülbelül 10-15 csikk tárolására alkalmas, szagmentesen lezárható csikktartók vagy zsebhamutálak.

Természetesen a legjobb módja a dohányzással kapcsolatos  ártalomcsökkentésnek, ha egyáltalán nem fogyasztunk dohány- és nikotintartalmú terméket, ezáltal nem csak magunkat, de környezetünket is megkíméljük a füstben lévő káros anyagoktól és az eldobott cigicsikk okozta ártalmaktól. Ma azonban a világban egymilliárd, míg hazánkban több mint kétmillió ember dohányzik, ami a környezetvédelmi ártalmak mellett a dohányzó és környezetének egészségét is károsítja, éppen ezért fontos, hogy ne szokjunk rá a  dohányzásra, ha dohányozunk, akkor pedig, hogy minél hamarabb leszokjunk a dohányzásról. Ha ez valamilyen okból kifolyólag nem történik meg, akkor viszont fontos, hogy tájékozódjunk a füstmentes alternatívákról, amelyek ugyan tartalmaznak nikotint, ezért nem teljesen kockázatmentesek, de a betegségek kialakulása szempontjából leginkább káros, az égés és az égés során keletkező füsttel a levegőbe – és a cigicsikkbe – kerülő károsanyagokból kevesebb szabadul fel a használatukkor a cigarettafüsthöz képest.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Olvass tovább!

A légszennyezés egészségügyi hatásai

A légszennyezés egészségügyi hatásai

A légszennyezés egészségügyi hatásai függenek a szennyezés mértékétől, típusától és az egyén állapotától is. Egyes anyagok levegőbe jutása kevésbé, míg más anyagok drasztikusan, akár azonnal is hathatnak a fizikai állapotunkra. Egy azonban biztos: a légszennyezés minden esetben negatív hatással van az egészségünkre.

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően dallos bogi

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera bemutató

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera