A világ zöld szemüvegen keresztül

2021. május 17.
Számos mozgalom és szellemi irányzat van, ami segíthet minket a „zöld úton” és mélyítheti a környezettudatossággal való kapcsolatunkat az élet minden területén.

Akkor igazán fenntartható a zöld életmód, ha személyes üggyé válik és többé már nem kényszerként tekintenek rá. Az ökotudatosság szoros kapcsolatban áll a minimalizmussal, a minőségi termékekre váltással, illetve a környezettudatosságra törekvő cégek támogatásával is.

A kulcs a törekvés

Bea Johnson, a zero waste, azaz a hulladékmentes életmód koronázatlan királynőjének éves szemete elfér egy befőttes üvegben. Bea élete teljes mértékben a hulladékmentesség körül forog, és saját belátása szerint is szinte lehetetlen a 21. század kapitalista rendszerében a hulladékmentességet tökéletesen csinálni. Ezért a zero waste mozgalmakból kivált a low waste mozgalom: ez a szemlélet megengedőbb, esetekben nem a csomagolásmentességet, hanem egy-egy termék össz karbonlábnyomát meghatározva mérlegel. Tehát mivel a műanyagdobozos marhahús ökolábnyoma mindig sokkal nagyobb marad, mint a műanyag dobozos tofué, utóbbit választja.

pmi-legszennyezes

Tudatos vásárló

A környezettudatos életmód másik alapelve a mennyiség helyett a minőségre törekvés. Ez nem feltétlenül radikális minimalizmust jelent, de azt mindenképpen, hogy a vásárló tisztában legyen a termék gyártási körülményeivel, a cég filozófiájával, a termék anyagával és ökolábnyomával is. Ez a folyamat pedig a cégre és cégcsoportokra is visszahathat, ösztönözheti őket a minél fenntarthatóbb működésre, így akár idővel az egyéni öko-célokból globális eredmény is lehet.

Az egyik legizgalmasabb példa erre a cégek körforgásos gazdaságban való részvétele, amely során újrahasznosító központok létrehozásával javíthatnak az általuk létrehozott termékek ökolábnyomán – sőt, már a termékfejlesztési folyamat kezdetétől a figyelem középpontjába kerül a fenntarthatóság és újrahasznosíthatóság. A dohányiparban például a füstmentes technológiák – amelyek használatakor nem történik égés, így füst sem keletkezik, tehát potenciálisan kevésbé káros alternatívái lehetnek a cigarettának – esetében is megfigyelhetjük az ökotudatos terméktervezési elveket. Ezek a technológiák nemcsak az egyénre kevésbé károsak, de füst hiányában a levegőszennyezettséget is kevésbé növelhetik, illetve egyes típusok használata után nem keletkezik hulladék, bizonyos eszközök pedig az élettartam végén újrahasznosíthatók. A legjobb természetesen az lenne, ha senki sem kezdene el dohányozni, vagy ha már dohányzik, minél előbb leszokna, mivel a leszokással egyértelműen csökken a dohányzáshoz köthető megbetegedések kockázata.

pmi-legszennyezes

Az ökológiai válság kezelésében minden apró környezettudatos lépés számít, amit mi, civilként saját magunk, illetve a jövőre gondolva gyermekeink, unokáink élhető jövőjéért, egészségéért teszünk. Mint a vízbe dobott kavics, az egyéni odafigyelés hullámokat verve nagyon messzire is eljuthat, akár globális folyamatokat is befolyásolni képes!

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Olvass tovább!