Újranyit az Operaház, ünnepélyes Eiffel-átadás, premierek és világsztárok – ezt kínálja 2021/22-es évadára az Opera

2021. június 10.
Tizenhét bemutatót tart az újranyitásnak szentelt, 138. évadában a Magyar Állami Operaház. Visszatér Plácido Domingo, a közönség találkozhat Erwin Schrott, Peter Seiffert, Patricia Petibon, Matthew Polenzani és Lawrence Brownlee produkcióival is, míg Sir Willard White Kékszakállút és Porgyt is énekel.

Újranyit az Operaház

Az évad leginkább várt eseménye az Operaház megnyitása lesz, amit 2022 márciusában négynapos eseménysorozat kísér. Ünnepi gálakoncerttel és Plácido Domingo karmesteri közreműködésével nyitja meg kapuit az Andrássy úti dalszínház. A Hunyadi László erkeli ősváltozata Ókovács Szilveszter főigazgató rendezői debütálásában tárul a közönség elé, végül Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettje tér vissza. Két Wagner-bemutatót is bepótol az Opera: a Parsifalt Almási-Tóth András, a Ring-tetralógia zárását, Az istenek alkonyát M. Tóth Géza viszi színre.

Világsztárok az Operában

Az Eiffel Műhelyház Kodály parkjában idén augusztusban Patricia Petibon és Lawrence Brownlee ad koncertet, Plácido Domingo Simon Boccanegra, Erwin Schrott Mefistofele, Peter Seiffert Parsifal, Matthew Polenzani Don Carlos, John Lundgren Barak, Carlo Ventre Andrea Chénier, Annemarie Kremer Salome szerepében lép a közönség elé. Az Opera Zenekar élén olyan világklasszisok is a pulpitusra lépnek, mint a Giselle-t vezénylő David Coleman vagy az Anyegint dirigáló Paul Connelly. Verdi Rekviemjét Pier Giorgo Morandi, Az árnyék nélküli asszonyt és az „Ezrek” szimfoniáját Stefan Soltész, Az ezred lányát Fabrizio Maria Carminati, a Máté-passiót Sebastian Lang-Lessing, a Pelléas és Mélisande-ot pedig Frédéric Chaslin tolmácsolásában hallgathatja a közönség, míg az Ybl208 hangversenyt Nánási Henrik dirigálja.

Káprázatos balettbemutatók

A Magyar Nemzeti Balett Mayerling-premierje mellett Wayne McGregor Chroma című modern koreográfiája debütál, míg Sol León és Paul Lightfoot, az NDT2 kultikus alkotópárosának Sad Case című darabja is először szerepel az Opera műsorán. A társulat Solymosi Tamás balettigazgató, valamint Prokofieva Irina és Mirzoyan Albert balettmesterek átdolgozásában mutatja be Petipa Paquita-szvitjét is. Visszatér az operaházi repertoárra a Rómeó és Júlia, az Anyegin, az Erkel Színházban a Párizs lángjai, a Giselle, A diótörő és A rosszul őrzött lány is. Az Eiffel Műhelyházban újra láthatók az elmúlt évek modern alkotásai: Alexander Ekman Cactiés Episode 31, Thierry Malandain Don Juan és Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiái.

Megnyit az Eiffel Műhelyház

Az Eiffel Műhelyház a 2021. október 24-re meghirdetett Újjászületésnap ünnepi gálaelőadásával nyílik meg, de az évad indulásától a nagyközönség rendelkezésére áll. Többek között a margitszigeti előbemutatót követően itt lesz látható az operarendezés Tarantinójaként is emlegetett katalán rendező, Calixto Bieito a Franco-diktatúra után játszódó Carmenje.

További információ és jegyvásárlás: opera.hu

Promóció


Kapcsolódó