Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera

2020. december 21. |

Opera Otthonra címmel új, fizetős streamingszolgáltatással jelentkezik 2021 januárjától a Magyar Állami Operaház. A színházi korlátozások idejére életre hívott sorozatban szombat estkénként 19:00 órától az InterTicket (jegy.hu) felületén a tervezett januári bemutatók közvetítései és népszerű repertoárelőadások felvételei is elérhetők lesznek. Az új szolgáltatással párhuzamosan az Opera Facebook-oldalán a jövőben is sugározza ingyenes sorozatait.

Noha a járványhelyzet miatt nyilvános előadások megtartása a színházakban nem lehetséges, a Magyar Állami Operaház feltett szándéka, hogy meghirdetett bemutatóit továbbra is a nagyközönség elé tárja. Ebből a célból indul útjára az Opera Otthonra fizetős streamingszolgáltatás, amely a korlátozások fennállásáig egyszeri, folyamatos megtekintés mellett teszi elérhetővé a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett legfrissebb produkcióit.

Fotó: Nagy Attila

Az Opera bevezetésként, előzetes regisztrációt követően A diótörő korábban meghirdetett december 24-25-i ingyenes online közvetítését elérhetővé teszi InterTicket platformján. A regisztrálók számára az Opera egyszer felhasználható, 10%-os kedvezményre feljogosító kupont ajándékoz az Opera Otthonra 2021-es januári közvetítéseire. A 2014-es újévi operagála felvételén az alkalomra készült új művek mellett Beethoven IX. szimfóniája is felcsendül Szabóki Tünde, Mester Viktória, Fekete Attila és Bretz Gábor, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekar és az Operaház Énekkara (karigazgató: Szabó Sípos Máté) közreműködésével, vezényel Pinchas Steinberg.

A fizetős közvetítések közt elsőként 2021. január 9-én 19:00 órától Purcell A tündérkirálynő című művének 2016-os felvétele látható. Az eredetileg Shakespeare Szentivánéji álmának előadásához készült zeneszámokat a próza elhagyásával Almási-Tóth András rendező illesztette egyedi történetbe, amelyben egy, a noir műfaját idéző nagyvárosi történet bontakozik ki magányos szereplőkkel, bűnnel, gyilkossággal és szerelemmel. Az előadás főbb szerepeit Baráth Emőke (Tündérkirálynő), Fried Péter (Költő), Gianluca Margheri (Idegen), valamint Ducza Nóra, Szemere Zita, Daragó Zoltán, Rab Gyula és Szappanos Tibor alakítják. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Fekete-Kovács Kvintett, vezényel Benjamin Bayl.

Január 16-án 19:00 órától Venekei Marianna koreográfus Tennessee Williams drámájából Dés László zenéjére készített első egészestés alkotása, A vágy villamosa látható. Blanche Dubois bukásának a tánc nyelvén elmesélt történetének főbb szerepeit Balaban Cristina (Blanche) Majoros Balázs (Stanley) Tarasova Kateryna (Stella) és Bajári Levente (Mitch), valamit Darab Dénes, Rónai András, Radziush Mikalai, Taravillo Carlos és a Magyar Nemzeti Balett tánckara alakítja.

Január 23-án 20:00-tól Vecsei H. Miklós új rendezésében látható Mozart Szöktetés a szerájból című daljátéka. A magyar nyelven, Varró Dániel új fordításával és a Kiégő Izzók vetítéseivel készülő, friss produkcióban a főszerepeket Wunderlich József (Szelim basa) Miklósa Erika (Konstanze), Rácz Rita (Blonde), Balczó Péter (Belmonte), Szerekován János (Pedrillo) és Gábor Géza (Ozmin) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karvezető: Csiki Gábor) Halász Tamás vezényli.

Január utolsó hétvégéjén két régen látott, egykor népszerű magyar egyfelvonásos opera látható, amelyek új bemutatóit Galambos Attila új magyar fordításában Varga Bence állítja színpadra, az Opera Zenekar és Kórus (karigazgató: Csiki Gábor) közreműködésével, Oliver von Dohányi karmester irányítása mellett.

Január 30-án 20:00-tól Dohányi Ernő Simona néni című vígoperáját tekinthetik meg az érdeklődők. Az itáliai történetben, ami érdekes módon mégis inkább Wagner és Richard Strauss munkássága előtt tiszteleg, a szerelmi csalódásában belekeseredett címszereplő unokahúgát igyekszik túlzott mértékben óvni a rossz tapasztalatoktól, de szerencsére a boldogság végül nem kerüli el a szerelemeseket. A történetben a főbb szerepeket Megyesi Schwartz Lúcia (Simona néni), Miksch Adrienn (Beatrice), Sáfár Orsolya (Giacinta), Varga Donát (Ghino gróf), Cseh Antal (Florio gróf) és Pataki Bence (Nuto) alakítják.

Másnap, január 31-én 20:00-tól Hubay Jenő A cremonai hegedűs című egyfelvonásosának bemutatója szerepel a műsoron. Cremona városa különleges pályázatot ír ki egy mesterhegű elkészítésére: a nyertes nemcsak egy aranyláncot, hanem Ferrari mester gyönyörű lányának kezét is elnyeri. Szólista szerepben Köpeczi Sándor (Ferrari mester), Sáfár Orsolya (Giannina) Ninh Duc Hoang Long (Sandro), Sándor Csaba (Filippo) és Palerdi András (Polgármester) hallhatók.

A fizetős szolgáltatások megjelenésével párhuzamosan az Opera Facebook-oldalán folytatódnak az ingyenes közvetítések is. 2021 januárjától az Tercett-Trió-kamaraestek hétfőnként, az OperaSzerda opera-keresztmetszetei szerdánként, a MaszkaBál-áriaestek pedig pénteken és vasárnap jelentkeznek továbbra is 20:00 órai kezdettel.

További információ és jegyvásárlás: opera.hu

Promóció

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Ennél könnyebb, modernebb és szebb laptopot aligha találsz asus

Ennél könnyebb, modernebb és szebb laptopot aligha találsz