A középiskolai eredmények csapdájában – hogyan törhetünk ki belőle?

2021. szeptember 02.
A felsőoktatási felvételi sok diáknak és szülőnek megterhelő időszak. Ha az érettségin a vágyott eredmények elmaradnak, a diákok csalódottak, a szülők pedig egyre kétségbeesettebbek lesznek, és elkezdik keresni az alternatív megoldásokat, az érettségi utáni és OKJ képzéseket. Pedig gyakori tapasztalat, hogy nem mindig a színjeles tanulók lesznek a legsikeresebbek az életben.

„Ma már nem feltétlenül azért járnak a hallgatók az egyetemre, hogy hatalmas előadótermekben hallgassanak száraz előadásokat. Sokkal fontosabbá vált a fiatalok számára, hogy már az egyetemi évek alatt olyan gyakorlati tudásra, készségekre tegyenek szert, amelyek biztosítják azt, hogy a munkaerőpiacon is helyt tudjanak állni – mondta el Prof. Dr. Bachmann Bálint a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora. – Mi, a METU-n abban hiszünk, hogy a siker és tehetség nemcsak a középiskolai eredményekben mutatkozik meg. A számszerűsíthető adatoknál sokkal fontosabb, hogy figyelembe vegyünk más képességeket is.”

Prof. Dr. Bachmann Bálint

Ráadásul a Budapesti Metropolitan Egyetemen a felvett diákok eredményei azt mutatják, hogy azok a hallgatók, akik alacsonyabb pontszámmal kerültek be, nem teljesítenek rosszabbul az egyetemen, azokhoz képest, akik magas pontszámmal nyertek felvételt.

Nem mindenki tudja itthon, hogy a legnagyobb és legelismertebb külföldi egyetemeknél milyen elvek mentén nyerhetnek felvételt a diákok. A felvételi eljárás külföldön is egy összetett rendszer, amely sokkal szubjektívebb elbírálást tesz lehetővé.  Az Egyesült Királyságban és Svédországban is a mai napig sokat nyom a latban a diákok által megírt motivációs levél, amelyben azt kell kifejteniük, hogy miért az adott egyetemet és országot választották, valamint, hogy miért pont ők a legjobb választás az egyetem számára.

Dániában és Hollandiában a felvételi jelentkezéshez nemcsak az érettségi eredményeket kell csatolni, hanem az összes megszerzett jegyet a középiskolai évekből, így nem csak egy egyszeri vizsga eredménye lesz meghatározó a jövőjüket illetően.

A Metropolitan Egyetem ezért nemcsak azon dolgozik folyamatosan, hogy oktatási módszertanát fejleszti és megújítja, hanem hogy a diákokat olyan előnyökhöz juttassa, melyekből a későbbiekben profitálhatnak. A hallgatók számára számos ösztöndíj lehetőséget kínál az egyetem.

Szerencsére a hazai oktatási rendszer több alternatívát is kínál a fiatalok számára. Sikertelen egyetemi felvételi esetén, sok diák él azzal a megoldással, hogy a tanulmányait felsőfokú szakképzésen folytatja. Ez az egy-két év a későbbiekben plusz pontként beszámít a felvételi eljárás során szerezhető pontokba, így ezzel is növelhető az esély a vágyott szakra való bejutásra. Szintén bevált megoldás, ha a tanuló olyan intézménybe jelentkezik, amelynek nemzetközi partnerintézményei révén, lehetőséget kap arra, hogy nemzetközi felvételi eljárásban méresse meg magát.

A Metu-n elérhető felsőfokú szakképzésekről, nemzetközi ösztöndíjakról, lehetőségekről ezen az oldalon tájékozódhat.

Promóció

Olvass tovább!