Új műfaj születik? Távfotókon a járványhelyzet

2020. május 17.
Mit tehet egy fotós – vagy fotóshallgató –, ha a járvány miatt nem mehet az alanyok közelébe? Segítségül hívja a telefont és a számítógépet, és így készít olyan képeket, amelyek visszaadják a koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzet mindennapjainak a hangulatát.

„A csoporttársaimmal azokat szerettük volna megmutatni, akik bejárnak dolgozni. Mivel személyesen nem tudtunk képeket készíteni róluk, ezért úgy döntöttünk, hogy videochat segítségével örökítjük meg a munkájuk egy-egy pillanatát. A videochat lehetőséget adott arra, hogy mi, a kép készítői is szerepeljünk a felvételeken. A fotózásnak ez a módja nem teszi lehetővé a tökéletesen éles képek készítését, a felvételek sokszor pixelesek, homályosak, életlenek. Ugyanakkor ebben is tükröződik a rendkívüli helyzet” – meséli Gombkötő Emma, a Budapesti Metropolitan Egyetem riportfotográfia szakának másodéves hallgatója.

Ő három helyszínen járt virtuálisan: egy bútoráruház raktárában, ahol az online rendelésekhez készítik elő a csomagokat, egy mentőautóban, amely koronavírus fertőzötteket is szállít, illetve egy taxisofőr autójában. Mindhárom helyszínen a megszokottól eltérő körülmények között kell most dolgozni, teljesíteni. Emellett egy másik rizikófaktor, hogy munka után haza kell menniük a családtagjaikhoz, és sosem lehetnek benne száz százalékosan biztosak, hogy a védőfelszerelés megvédte őket a fertőzéstől. „Nem mindig volt könnyű telefonon keresztül instruálni őket, hogy hová álljanak, honnan érkezzen a fény, de mindenki nagyon segítőkész volt. Szívesen vettek részt a fotózásban. Jólesett nekik, hogy elmondtam, tiszteljük őket azért, hogy ebben a nehéz helyzetben is dolgoznak, és ezt szeretnénk megmutatni a képeken” – meséli a fotóshallgató.

Az ötlet Hajdú D. András fotóstól származott, aki eredetileg gyakorlatra vitte volna a tanítványait, de a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé, az órákat is kénytelen volt online megtartani.

„Nagyon örültünk ennek a feladatnak, hogy végre nem otthon, saját magunkat, vagy a közvetlen környezetünket kell fotózni” – meséli a 21 éves Víg Johanna, aki virtuálisan egy kórház csecsemőosztályára is bejutott. Ott egy doktornőt kellett megkérnie, hogy tartsa a telefont, és őt instruálni, hogy a kisbabákkal foglalkozó kollégája a lehető legjobban látszódjon a képen, és közben persze arra is figyelni, a fotón ő maga, a fotós hogy fog látszódni. Johanna is csupa segítőkész fotóalannyal találkozott, akik szívesen vállalták a fotózást és a megjelenést ebben a cikkben is.

A raktárban dolgozók létszámát lecsökkentették, a műszak alatt mindenkinek kesztyűt és maszkot kell viselnie, hogy magukat és egymást is védjék a fertőzéstől. (fotó: Gombkötő Emma)

A mentős – a telefon segítségével – körbevezette a fotóst a mentőautóban, és elmesélte, hogy koronavírus-fertőzötteket is szállítottak már, olyankor nagyon komoly védőfelszerelést viseltek.

A taxisoknak is kötelező maszkot és kesztyűt viselniük, az utasaik szintén maszkban, csak a hátsó ülésen tartózkodhatnak. Az utasforgalom jelentősen csökkent, az autók nagyon sokat állnak üresen.

A nemzetközi szállítmányozás a járványhelyzetben is működik. Durai Dániel, a képen látható sofőr éppen hazaérkezik az országba. Ez a határátkelés kivételesen zökkenőmentes volt, azonban amikor elhagyta az országot, háromszor is átküldték egy másik határhoz, mire végre át tudott jutni Romániába. (fotó: Béki Fanni)

A kórházakban nehezített körülmények között dolgozik mindenki. A kisbabákra a jelenlegi információk szerint nem jelent különösebb veszélyt a koronavírus, de természetesen a lehető legnagyobb odafigyelést kapják ezen az osztályon is. (fotó: Víg Johanna)

Nagy Mihály rendezvény- és esküvőfotós jelenleg a NetPincérnél biciklis ételfutár. A legtöbb rendezvényt és esküvőt a jövő évre halasztották, így kénytelen volt futárnak állni, de ezt is szívesen csinálja.

Az útépítések nem álltak le, de a képen szereplő férfi munkája épp mostanában került veszélybe, mert a főnöke – aki főállásban más területen dolgozik – nehéz anyagi helyzetbe került.

Az Arany János utcai étterem konyháján még dolgoznak, de az étterembe vendégek nem járhatnak, ételt csak kiszállításra lehet kérni. A megrendeléseket az étterem dolgozói viszik házhoz.

Ugyan csökkentett munkaidőt vezettek be, de a fogászat nem állt le. Az asszisztens tetőtől talpig beöltözve, állandó fertőtlenítés mellett végzi a munkáját. Ahogy elmesélte, nem könnyű így beöltözve dolgozni, de legalább tudja végezni a munkáját. (fotó: Horváth Márton)

A bölcsődében ügyeletet kell biztosítani, mert vannak szülők, akik másképp nem tudják megoldani a felügyeletet. A fertőtlenítésre rendkívül komolyan odafigyelnek.

Sinkó Bori, a Hokedli nevű vegetáriánus, vegán étterem alapítója, aki megkereste a Budapest Bike Maffiát, és közösen 1500 adag meleg ételt osztottak ki rászorulók között. (fotó: Kiss Viktor)