A stílusos befektetés – interjú a BÁV ékszerüzletágának vezetőjével, Szabó Hajnalkával

2021. október 07.
Csillogás és értékállóság – ezzel a két jellemzővel igazán nem lőhetünk mellé, ha olyan ékszereket keresünk, amelyek nemcsak mutatósak, de megvásárlásukkal a pénzünk is jó helyre kerül. Akár az ékszereinket is kezelhetjük úgy, mint egy hosszú távú pénzügyi befektetést. Szabó Hajnalka, a BÁV ékszerüzletágának vezetője ad tippeket, mit érdemes választani, ha ilyen szemmel vásárolunk – egy ékszerrel ugyanis nemcsak stílusosak, de roppant előrelátóak is lehetünk.

Hogyan képviseltetik magukat a nők az ékszerpiacon?

A nők ékszer iránti vonzalma mit sem változott az évszázadok alatt, viszont amíg korábban elsősorban divatból választottak maguknak ékszereket, mostanában már befektetésként is keresik ezeket a kiegészítőket. A BÁV Becsüs Akadémiáján is azt tapasztaltuk, hogy a tanulók között egyre több a fiatal, diplomás, sokszor vezető pozíciót betöltő hölgy. Azért választják ezt a képzést, mert tudják, hogy hosszú távon biztonságos befektetés egy-egy darab megvásárlása. Természetesen nem kell mindenkinek ékszerbecsüsnek lenni, elegendő, ha megbízható szakemberekhez fordulunk. Egy-egy értékes ékszer vagy óra tudatos kiválasztása hosszú távon nem kevés haszonnal kecsegtet.

Mit válasszon az, aki stílusos, de értékálló ékszert szeretne?

Amivel biztosan jól járunk, azok a nemesfémből (sárga- vagy fehérarany, platina) készült ékszerek. Tapasztalataink szerint ezeknek az ára folyamatosan növekszik. Pénztárcától függően érdemes a briliánsokkal vagy színes drágakövekkel díszített ékszereket is keresni. A különlegességeket kedvelők számára jó hír, hogy a BÁV aukcióin számos alkalommal találkozhatnak olyan egyedi art deco, szecessziós és ötvösművészeti ritkaságokkal, amelyek biztosan nem jönnek szembe velünk az utcán.  Szerencsésnek érezheti magát az is, aki sikeresen licitál egy híres márka (pl. Tiffany, Cartier, Bvlgari, Van Cleef & Arpels) klasszikus darabjára valamelyik árverésünkön, hiszen ezekért újonnan akár milliókkal többet is ki kellene fizetnünk. Már ha egyáltalán megvásárolhatóak lennének ezek az ékszerek.

Évente sok száz aukciós ékszerrel találkozol, van kedvenced?

A személyes kedvencem a Van Cleef & Arpels egy fehérarany fülbevalója a múlt évi karácsonyi aukcióról. Nemcsak az 54 darab, összesen 8 karátnyi tökéletes briliáns fogott meg benne, hanem az ékszerház története is, amely Estella Arpels, egy drágakő-kereskedő lányának és Alfred Van Cleef, egy drágakőcsiszoló fiának a házasságából született, 1895-ben.

Nézd meg galériánkat, kattints a képre!

10 fotó megtekintése

Gyakran olvashatunk arról, hogy a sztárokat óriási gyémántgyűrűkkel jegyzik el, itthon van ilyen trend?

Kevesen tudják, de a briliáns eljegyzési gyűrűk amerikai népszerűsége egy 1940-es marketingkampányhoz köthető, amelyre a koronát Marilyn Monroe örökbecsű kijelentése tette fel, miszerint a gyémánt a nő legjobb barátja. Bár ezt a barátságot itthon sem kérdőjelezik meg, sőt a briliáns eljegyzési gyűrűk is egyre népszerűbbek, ezekért jellemzően nem kell eladósodnia a vőlegényeknek. Ennek ellenére a vásárlásnál érdemes inkább kisebb karátszámot, de igazi drágakövet választani, mert legtöbbször alig néhány tízezer forintnyi a különbség, de a valódira – akár a házasságra – hosszú távú befektetésként is tekinthetünk.

Sokan, leginkább a férfiak, ékszerek helyett inkább órákat viselnek szívesebben, ezek közül mik azok, amik befektetésnek is megfelelőek?

A karórák esetében a legjobb ár-érték arányt a retró daraboknál találjuk. Érdemes a nagy múlttal rendelkező manufaktúrákat (pl. Rolex, Patek Philippe, Omega, Breitling, IWC) keresni. A szerkezet esetében jobb előnyben részesíteni a kézi felhúzású és az automata órákat. Értéknövelő lehet a nemesfémtokozás, a beépített komplikációk (pl. dátumkijelzés, stopper), egy különleges kiadás, az eredeti tartozékok, certifikátok vagy a meglévő doboz is.

Te milyen ékszereket viselsz legszívesebben?

A személyes kedvencem a gyöngy, a pávaszínű tahiti, az édes- vagy sósvízi fehér gyöngysorok. Ezeket – akár egy farmerrel – hétköznap is szívesen felveszem. Mindenkinek azt szoktam tanácsolni, hogy tudatosan válasszon, mert az ékszer egyben egy önkifejezési eszköz is, s így az a legfontosabb, hogy szeressük viselni. Fontosnak tartom, hogy a kiválasztott darabot alaposan vizsgáljuk meg befektetési szemmel is. Az ár-érték arányban verhetetlen darabokért érdemes átböngészni a BÁV aukcióinak a kínálatát, de ha valaki szívesebben választana új ékszert, ajánlom a BÁV ékszergalériáit, így például a most nyílt RUBIN Ékszergalériánkat az Etele Plazában.

Aukciós ékszerek, illetve a galériák elérhetőségei: www.bav-art.hu

Promóció

Olvass tovább!