Beyoncé bajba került a véres gyémántok miatt

2021. augusztus 31.
Ritka, amikor Beyoncé a kritikák kereszttüzébe kerül. Most a Tiffany ékszerkampányában vett részt, ahol az első fekete nőként ünnepelték, aki a legendás nyakláncot viselheti. Ám mint utóbb kiderült, hiába csillogtak olyan szépen a gyémántok, mégsem lehet rá olyan büszke az énekesnő.

A Tiffany híres sárga gyémánt nyakékét viselhette Beyoncé az ékszercég kampányában, valószínűleg nem is gondolta az énekesnő, milyen kellemetlen helyzetbe sodorja magát ezzel. A nyaklánc ékköveinek ugyanis nem éppen makulátlan a történelme.

A világon eddig csupán négy ember viselhette a 128,54 karátos gyémántokkal díszített Tiffany ékszert, a 39 éves énekesnő férjével, Jay-Z-vel együtt szerepelt most az ékszercég kampányában, mint az első fekete bőrű személy, aki magára ölthette. A nyakláncot korábban Lady Gaga és Audrey Hepburn viselte. Azért választották ezúttal Beyoncét, mert egyúttal a cég bejelentett egy kétmillió dolláros ösztöndíjat, mellyel fekete diákok továbbtanulását akarják támogatni. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiffany & Co. (@tiffanyandco)

A kedélyek azután korbácsolódtak fel, miután valaki rámutatott, hogy a nyaklánc ékkövei úgynevezett véres gyémántok. Ez azt jelenti, hogy olyan gyémántbányából származnak, mely katonai diktatúrák ellenőrzése alatt áll, és a drágakövek eladásából az elnyomó hadsereg és a hadurak gazdagodnak. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy egy gyarmati bányából, a dél-afrikai Kimberley-ből származnak a Tiffany nyakláncának kövei, melyeket 1877-ben találtak, amikor a bányák és az ország még brit gyarmati uralom alatt álltak. A sajtó arra is felhívta a figyelmet, hogy a bányában nagyrészt fekete munkásokat dolgoztattak embertelen körülmények között, gyakran fizetség nélkül.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiffany & Co. (@tiffanyandco)

„Beyoncé részt vett a Tiffany reklámkampányában, véres gyémántokat viselve. Ez nem vet túl fényt az ő személyes imidzsére, és arra a munkára, amit az afrikaiakért tett az elmúlt pár évben” – foglalta össze egy Twitter-felhasználó a problémát. „Nem kell csodálnunk és eltekintenünk a véres gyémántok 150 éves történelmétől csak azért, mert Beyoncé viseli” – írta másvalaki. 

Egy Beyoncéhoz közel álló forrás úgy nyilatkozott, hogy az énekesnő mérges, mert nem tájékoztatták a kampány előtt a gyémántok történelméről. Édesanyja is az énekesnő mellé állt. Tina Knowles szintén úgy nyilatkozott, lánya nem sejtette, mit visel a fotózáson, és a hibát nem Beyoncé, hanem a Tiffany vétette.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!