Ezért fontos menstruációs naplót vezetni! (x)

2022. március 01.
Ha tisztában vagy a ciklusoddal, könnyebben megérted a tested működését és fel tudod ismerni a jelzéseit. Mutatjuk, hogyan állj neki a menstruációs napló vezetésének!

Hogy miért is jó a menstruációs napló? Ha pontosan és rendszeresen vezeted, akár még a különféle problémák diagnosztizálásban is sokat segíthet. Jegyezd fel, hogy mi történik a testeddel a menzesz alatt és azt megelőzően is, és bátran mutasd meg az orvosodnak, ha bármi rendellenességet észlelnél. 

menstruacio-ciklus

Hogyan kell menstruációs naplót vezetni?

Fontos, hogy ne kizárólag a menstruációra koncentrálj – főleg, ha nem ismeretlen előtted a PMS, vagyis a premenstruációs szindróma. A PMS tünetei általában a menzeszt megelőző héten szoktak jelentkezni, tehát már ilyenkor érdemes elkezdned feljegyezni, hogy milyen fizikai és lelki változásokat észlelsz. Igen, jól olvastad, ne csak a fizikai tünetekre figyelj, bátran lejegyezheted a hangulatod, sőt a viselkedésed változásait is.

A fizikai tüneteidet érdemes nagyon pontosan leírni, kitérve arra, hogy mi és hol fájt, mennyire és mennyi ideig. Ha elkezdődik a vérzésed, annak a mennyisége és minősége is fontos információ lehet az orvosod számára. Az elhúzódó, túl erős vagy alvadékos vérzés például komoly fizikai elváltozásokra hívhatja fel a figyelmet.

Jó tudni! A menstruáció első napjának a piros vér megjelenése számít. A barna színű pecsételés a premenstruációs szakaszhoz tartozik, és ha ez a „barnázás” 1-2 napnál hosszabban tart, az általában hormonális zavarról árulkodik. A menstruációs ciklus végének az a nap számít, amikor még tart az élénk vérzés. Amint barnára és gyengére változik, már posztmenstruációs szakaszról beszélhetünk.

A menstruációt akkor tekinthetjük normálisnak, ha 24-38 napos ciklusokban jelentkezik, 8 napnál nem tart tovább és nem okoz lényeges fájdalmat. Amennyiben a te ciklusod eltér ettől, mindenképpen hasznos lehet számodra, ha naplózod a menzeszed részleteit. De ha a havi ciklusoddal nincs is semmi baj, a premenstruációs szindróma (PMS) ettől függetlenül téged is érinthet. A PMS-nek 150 különféle tünetét ismerik a szakemberek: vannak köztük lelki panaszok, gyomor- és bélpanaszok, vegetatív zavarok, de akár bőrproblémák is. Az érintettek leggyakrabban ingerlékenységre, cukoréhségre, alvászavarokra, levertségre, puffadásra, alhasi görcsökre, mellfeszülésre és pattanásos bőrre panaszkodnak, de sokaknál fordul elő fejfájás, hasmenés, hányinger, sőt akár hányás is.

Premens – tedd rendbe a ciklusod!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A rakoncátlankodó ciklus megzabolázására ma már létezik hormonmentes segítség. A Premens tabletta patikában, recept nélkül kapható gyógyszer, amelynek fő összetevője a barátcserje termésének koncentrált kivonata. A barátcserje olyan gyógynövény, amit már az ókorban is használtak női bajokra, a cikluszavarra és PMS-re gyakorolt jótékony hatását pedig ma már klinikai vizsgálatok is igazolják. A Premens tabletta tehát hasznos segítséget nyújthat a ciklusod hormonmentes rendezéséhez, de türelmesnek kell lenned, és érdemes legalább három hónapon át szedned, mert pozitív hatását hosszú távon fejti ki.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció
Fotó: Getty Images