3+1 ok, amiért ott a helyed a három hét múlva induló Művészetek Völgyében

2022. június 27.
A július 22. és 31. között zajló összművészeti fesztivál épített színpadok helyett három Balaton-felvidéki falu: Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend utcáit, épületeit, udvarait, pajtáit varázsolja koncerttérré, galériává és színházzá, mérhetetlenül emberléptékűvé és szerethetővé téve az egyébként országosan is hatalmas rendezvényt. Aki eljön, a felszabadult szórakozás mellett itt egy valódi alkotó közösség részévé válhat.

1: Igazi programdömping minden művészeti ágban

A Völgy tíz napja során elképesztően széles és színes kínálat vár minket idén is: különféle műfajok, stílusok és előadók garmadáját találhatjuk meg a több mint 2000 programot böngészve. Szinte a teljes hazai könnyűzenei paletta felvonul az olyan fesztiválkedvencektől kezdve, mint a Bohemian Betyars, a Margaret Island, a hiperkarma, a Vad Fruttik vagy a Bagossy Brothers Company, az Analog Balatonon, az Aurevoir.-on, Dés Lászlón és a Carson Comán át a 30. születésnapját ünneplő Parno Grasztig, a jazz, a folk, a világzene és a komolyzene pedig külön helyszínt kap.  A színházrajongók mainstream, alternatív és improvizációra épülő előadásokat láthatnak – köztük a Völgy saját darabját is –, lesznek ámulatba ejtő újcirkusz- és kortárstánc- produkciók, rengeteg menő irodalmi program beszélgetésekkel, író-olvasó találkozókkal, slam poetryvel, megzenésített versekkel, és naná, hogy a kiállításokat is érdemes lesz felkeresni.

2: Harmónia testben és lélekben

Ha a kulturális pezsgés mellett egy kicsit elcsendesülve töltődnénk fel, akár mindennap indíthatjuk jógával, meditációval a reggelt a legváltozatosabb tematikájú órákon. Légző- és energiagyakorlatok, táncfoglalkozások, hangfürdők, táncos, mozgásimprovizációs workshopok, mindfulness-gyakorlatok, művészetterápiás foglalkozások – igen, ezt mind megtalálhatjuk a különböző helyszíneken.

3: Fenntarthatóság – nem csak elméletben

A Völgyben a kezdetektől kiemelt szerepet kap a környezetvédelem, és ez idén sem történik másként: a látogatók az ökotudatosságról szerzett ismereteket a jövőben otthon, a mindennapok során is kamatoztathatják. Részt vehetünk sok más mellett például ruhamentő és textil-workshopon, készíthetünk egyedi bevásárlótáskát, megismerhetjük a komposztálás csínját-bínját, és hasznos tanácsokat kaphatunk a pálmaolajmentes vásárlásról. A környezettudatos fesztiválozást a szervezők a visszaváltható repohár-rendszerrel, lebomló tányérokkal és evőeszközökkel, komposztálható csomagolóanyagokkal, szelektív hulladékgyűjtőkkel és komposztálóval, na meg a települések között ingyenesen közlekedő Csigabusz-járattal segítik.

+1: Járd be, fedezd fel, kóstold meg

Vétek lenne kihagyni a csodás Balaton-felvidéki környék feltérképezését, amit gyalog, futva vagy kétkeréken is megtehetünk a szervezett e-bike- és természetjáró geotúrák, tematikus séták, sőt terepfutóverseny során. A fesztiválon helyi őstermelők, kistermelők, kézművesek kínálják portékáikat, a pálinka- és borkóstolókon pedig a Balaton-felvidék mámoros nedűit is megízlelhetjük.

Promóció