Ne dőlj be nekik: ezek a legelterjedtebb tévhitek a hüvelyszárazságról (x)

2022. július 04.
A hüvelyszárazság problémáját még mindig hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá söpörni. Kínosnak érezzük a dolgot, beszélni sem merünk róla – nem is csoda, hogy a témával kapcsolatban a mai napig rengeteg tévhit kering a köztudatban. Ezeket a tévhiteket és félinformációkat szeretnénk a következőkben eloszlatni.

Tévhit: A hüvelyszárazság csak a változókorba lépő nőket érintheti

Bár igaz, hogy a hüvelyszárazság leggyakrabban a menopauza velejárójaként jelentkezhet, fontos tudni, hogy a probléma – ha csak átmenetileg is, de – a fiatalabb korosztályt ugyanúgy sújthatja. Hüvelyszárazságot okozhat például a hormonális fogamzásgátlás vagy egyéb hormonterápia, de kialakulhat a szülés után, a szoptatás idején, illetve cukorbetegség és stresszes életmód következményeként, továbbá a nőgyógyászati daganatos megbetegedések hormonkezelése, kemoterápiája vagy sugárkezelése után is.

Tévhit: A hüvelyszárazság magától elmúlik

A hüvelyszárazság sok esetben tényleg csak átmenetileg okoz gondot: például, ha szülés után, a szoptatási időszak leteltével helyreáll a hormonszint, a probléma is meg fog oldódni. Igen ám, de a hormonszint rendeződéséhez az esetek többségében hónapok kellenek, ami azt jelenti, hogy kezelés nélkül a hüvelyszárazság hónapokig megkeseríti az érintettek életét. Arról nem is beszélve, hogy kezelés nélkül a tartós hüvelyszárazság miatt a hüvelyhám könnyebben meg tud fertőződni, és gyakoribbá válhatnak a különféle hüvelyfertőzések vagy a felfázás.

huvelyszarazsag

Tévhit: A hüvelyszárazság csak hormonálisan kezelhető

Mivel a problémát általában az ösztrogénhiány okozza, az orvosok gyakran írnak fel hormontartalmú, helyi készítményeket a kezelésére. De az is előfordulhat, hogy a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt, kockázatos, vagy valaki egyszerűen ódzkodik a hormontartalmú készítményektől. Ilyenkor sem kell kétségbeesni, hiszen a kezdeti, enyhe tünetek enyhítésére hormonmentes, ápoló, hidratáló összetevőket tartalmazó, kombinált készítményeket is lehet alkalmazni.

Tévhit: A síkosító megoldja a problémát

Igaz ugyan, hogy a vizes bázisú síkosítók is segíthetnek enyhíteni a panaszokat, ám a hatásuk csak ideig-óráig tart, és nem tudják hidratálni, illetve regenerálni a hüvelyhámot. Fontos tudni, hogy a hüvelyszárazság nem csak a hálószobában okoz kényelmetlenségeket: az intim területen jelentkező folyamatos, feszülő-viszkető érzés a mindennapokat is megkeserítheti, ezen pedig aligha fog segíteni a csupán szex közben és alkalomszerűen bevetett síkosító.

Tévhit: A hüvelyszárazságnak nincsenek szövődményei

A kiszáradt hüvelyhám jóval védtelenebb a kórokozókkal szemben, ezért gyakrabban alakulhatnak ki hüvelyfertőzések, illetve akár hólyaghurut is. A problémát tehát semmiképpen nem szabad a szőnyeg alá söpörni!

Tévhit: A hüvelyszárazság ellen hatásosak a házi praktikák

Tény, hogy a házi praktikák bizonyos esetekben valóban hasznosak lehetnek, hüvelyszárazság esetén viszont kifejezetten tilos ilyesmikkel próbálkozni. Egyetlen testápoló vagy olaj sem alkalmas a tünetek kezelésére, ráadásul az ilyen és hasonló szerekkel akár tönkre is tehetjük a hüvely baktériumflóráját. Kizárólag a gyógyszertárakban kapható, speciálisan erre a célra gyártott, különböző összetételű krémek, kúpok segíthetnek a hüvelyszárazság enyhítésében.

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövény kivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket.  A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is.

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Getty Images
Promóció