Nem csak zene: ZamJam a Balatonnál

2022. július 17.
Július 28-tól 3 napon át Zamárdi több helyszínén rendezik meg a most debütáló ZamJam butikfesztivált sok-sok zenével, képzőművészettel, gasztronómiával, gyerekprogramokkal és irodalommal.

ZamArt

A három napon át tartó ZamJam butikfesztviálon a zene és az irodalom mellett a kortárs képzőművészetre is szerepet kap. Az esemény teljes arculata Bereczki Kata munkája. Az ő, Balaton-tematikájú képei a fő helyszínen és Zamárdi közterületén is láthatóak lesznek a ZamJam idején. A képzőművészeti tematikát jegyző Lobenwein Galéria Bereczki Kata művei mellett régi idők balatoni plakátaiból rendez tárlatot és más, kortárs művészek is készülnek különleges kiállítással ezekre a napokra.

balatoni-kepekA Magyar Nemzeti Múzeum is három napra a The Zam!-be költözik, ahol balatoni témájú képeket nézhetünk meg a Múzeum fotótárából. Szombaton Sal Endre izgalmasnak ígérkező előadása az intézmény legendáiról szól majd, a MOL Nagyon Balaton teraszon pedig szombaton napközben XIX. századi ruhapróbára és kincskeresésre várják a kicsiket. Bővebb infó ITT!

Best of Balaton a ZamJamen!

A ZamJam – MOL Nagyon Balaton Színpad egyik fontos programja a Best of Balaton idei győzteseinek bemutatása. A 2021-ben indult produkció, a Balatonhoz erősen kötődő, hiteles művészek és celebek személyes ajánlása alapján tavaly 50, idén pedig újabb 20 témára irányítja a közönség figyelmét. A Best of Balaton a ZamJam vendéglátás kínálatában is szerepet kap: a helyszínen a legjobb balatoni borászatok, neves és szeretett balatoni éttermek gondoskodnak a közönségről. 

Venom lemezkertje – Rozmaring terasz

A ZamJam célja, hogy bemutassa azokat a helyeket, éttermeket, teraszokat, amelyekre büszkék a helyiek, amelyeket messziről jött turisták is gyakran felkeresnek. Az egyik ilyen „kedvenc” a Rozmaring Kert, ahol napközben házigazdaként DJ Venom és az általa meghívottak mutatják be kedvenc lemezeiket. A dj-k kizárólag csillogó fekete vinylekről játszanak majd, ismert, vagy kevésbé ismert arcok pedig megmutatják, milyen zenei kincsek rejtőznek otthon a lemezes polcukon, mi pedig közben fröccsel a kézben készülhetünk az estére.

Filmio Partmozi

A ZamJam ideje alatt a filmrajongók is találnak magunknak ingyenes programot. A Chef Beachen a csillagos ég alatt mozizhatuk: július 28-án este a Macskafogó, július 29-én A játszma, július 30-án pedig a Katinka című dokumentumfilmet nézhetjük meg. A Chef Beachen mindenképpen kóstoljuk meg az igazi nagyi lángost és a díjnyertes hamburgert is.

Líra Irodalmi Terasz

A ZamJam partnere, a Líra Könyv Zrt. erre a három napra Zamárdiba hívja szerzői színe-javát. A Líra Irodalmi Terasz könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, közönségtalálkozóval, felolvasásokkal várja a vendégeket Zamárdiban is. Délutánonként ismert szerzők legfrissebb köteteivel beszélgetésekre várjuk az irodalom szerelmeseit. Az irodalmi teraszon a programok mellett az érdeklődök megtalálhatják az elmúlt évek könyvújdonságait a helyszínre települő Líra könyvesbolt kínálatában.

Mutassuk meg Zamárdit!

A szervezők mindemellett túrákat, sport- és családi programokat is terveznek szerte a városban, amelyben a helyiek is aktív szerepet vállalnak. Ha van olyan program, amit a saját teraszán szívesen megmutatna valaki, várják a javaslatokat. Ugyanígy része lehet a ZamJam kínálatának, ha egy étterem, kávézó, fagyizó kedvezményekkel, kedvességekkel várja a ZamJam vendégeit. Az ötleteket, ajánlatokat az info@molnagyonbalaton.hu címen várják a szervezők.

Zamárdi egyik leghangulatosabb kerthelyisége például a remek ételek és italok mellett a ZamJam idején Hangácsi Márton meghívására gitáros minikoncerteknek ad otthont. A házigazda mellett Lánszki Lőrinc és Oláh Marcell lép fel a kertben.

A fesztiválváros új arca

„Zamárdi 2006-ban adott otthont először az EFOTT-nak, egy évvel később itt indult el a Balaton Sound, 2013-ban pedig a STRAND Fesztivál. Ezek az események Zamárdi, a Balaton és Magyarország turisztikai életében is meghatározó szereplők. A ZamJam célja, hogy a város egy más arcát is megmutassa a hozzánk érkezőknek és ünnepi hangulatot hozzon azoknak is, akik itt laknak, vagy helyben nyaralnak. Erre a három napra szeretnénk ünnepi díszbe öltöztetni Zamárdit, kinyitni a teraszokat és egy a régióban hiánypótló programmal ajándékozni meg a közönséget” – mondta el Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

Ünnepi pillanatokat ígérnek a szervezők

„A MOL Nagyon Balaton tizedik alkalommal irányítja a figyelmet erre a régióra. 2013-ban, a MOL Nagyon Balaton indulásakor célul tűztük ki, hogy a Balaton legnívósabb kulturális eseményeit gyűjtjük egy ernyő alá és arra biztatjuk az erre vállalkozókat, hogy indítsanak újabbakat. A ZamJam a szándékunk szerint egy olyan új, nívós esemény, amely képes arra, hogy Zamárdi és a Balaton hírnevét tovább erősítse és ünnepi pillanatokat jelentsen a hozzánk érkezőknek” – mondja Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció vezetői.

„A Geszty Funky egy Balatonra és funky-ra hangszerelt koncertest lesz július 29-én, amiben Repülők, Jazz +Az, és Gringo Sztár dalokat fogunk játszani. A dalok abszolút a funky-feeling jegyében szólnak majd. Ezért is Váci Eszter lett a vendégem, akivel a Jazz+Az-ban együtt zenéltünk – illetve a Jazz + Az fúvósai  jönnek kiegészíteni a szokásostól nagyon eltérő koncertet. Mert bár van egy Best of Geszti koncertsorozatom, de ez teljesen más lesz, ugyanis ezt a dallistát nem játsszuk máshol. Ráadásul itt fogjuk először bemutatni a legújabb LGT feldolgozásunkat, az Embertelen dalt – ami egy embertelen funky volt eredetileg is, de most hozzá teszünk egy kis rapet, hogy kikeverjünk belőle egy jó kis nyári slágert” – mondta Geszti Péter.

Bővebben a programokról ITT olvashatsz!

Olvasd el ezt is!