Így keltsd életre a tanulnivalót!

2022. szeptember 20.
Akár egész tanévre beköltözhetnének a gyerekek a Millenárisra, az Álmok Álmodói 20 gigantikus kiállítóterébe, hogy a hagyományos tananyagot az érdekességek felől és tapasztalati úton sajátítsák el. Sőt, már egy családi látogatás is nagy löketet adhat a tanulási kedvnek, hiszen Széchenyiről kiderül, hogy influenszer volt, a légellenállás jelentőségére egy baromi menő szárnyas autó világít rá, az emberi elme működését pedig egy hatalmas agyban sétálgatva érthetjük meg.

Mennyivel könnyebb a geometriai ábrák jellemzőit memorizálni, ha körbevesznek minket, mintha pusztán a tankönyv felett görnyedezve tanulmányozzuk őket: az Álmok Álmodói 20 kiállítás. A tér tudománya szekciójában lehetőség nyílik arra, hogy Bolyai János iglu-szerűen felhúzott mértani alakzataiban járkáljunk. A gravitáció tömegre gyakorolt hatását is sokkal inkább megérthetjük (és megjegyezhetjük), ha Mars-béli sétánk során ráállunk egy mérlegre (amely csak 38 százalékát mutatja a tömegünknek), mint egy tantermi kísérletnél.

almok-almodoi-millenaris-kiallitas-gyerekek-edukacio

Szárnyas autótól a Marsig

Hogy hogyan kerülnénk a Marsra? A válaszban ott rejlik, hogy miért remek „szemléltetési helyszín” a kiállítás. Az interaktív tárlat egy pontján ugyanis a Marson találjuk magunkat, ahol a „méreckedésen” túl egy VR szemüveg segítségével tanulmányozhatjuk a bolygó felszínét is. 

almok-almodoi-millenaris-kiallitas-gyerekek-edukacio

Hosszú, de nagyon izgalmas, tudásmorzsákkal felszórt út vége felé juthatunk el ide, a Marsra az Álmok Álmodói 20 tárlatán. Előtte még sok-sok tankönyvi alak (tudós, felfedező, gondolkodó) alakul át hús-vér emberré, számos magolnivaló tény, definíció, adat nyer valódi értelmet.

Ilyen például a légellenállás kérdése, amely a Mobilitás csomópont autószalonjában kiállított 1938-as járműritkaság, egy „szárnyas” Tatra 87 tanulmányozásával válik dolgozatkérdésből formatervezési szemponttá. Különösen, ha a tervező, Járay Pál, azaz Paul Jaray életútját is elolvassuk: a magyar származású mérnök léghajók tökéletesítésével kezdte pályafutását, majd felépítette a világ akkori legnagyobb szélcsatornáját, szabadalmaztatta a legkisebb ellenállással rendelkező léghajóalakot és megalkotta az ideális autóformát.

almok-almodoi-millenaris-kiallitas-gyerekek-edukacio

Örökre beégett tudás

Biológiából sem marad le az a gyerek, aki az emberi elme működését egy hatalmas agyban tanulmányozhatja és sosem felejti el Semmelweis, az anyák megmentője felfedezésének a jelentőségét a boncasztalt idéző különleges-megrendítő installáció után. Ahogy egy képzeletbeli atomerőmű vezérlőterme is „beég”, a benne különböző interaktív megoldásokon keresztül elérhető információkkal együtt.

almok-almodoi-millenaris-kiallitas-gyerekek-edukacio

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás nevében őrzi legfőbb „rendezési elvét” – a találmányok, újítások azok kitalálói, a magyar géniuszok felől közelít: a felfedezések sosem önmagukban értelmezendők, hanem az alkotó és kora felől. Megelevenedett arcképcsarnok a tárlat, amelyben Széchenyi István a reformkor legnagyobb influenszereként (saját social media profillal), Gábor Dénes pedig hologramként jelenik meg.

almok-almodoi-millenaris-kiallitas-gyerekek-edukacio

A kiállítás 2023. január végéig látogatható a Millenárison.

További információ: www.almokalmodoi.hu 

Promóció

Olvass tovább!