3 innováció a divat világából, amik a te életedre is hatással vannak

2022. november 23. |

Kézzelfogható valóság, hordható divat, amit ezek a technológia újítások kínálnak.

Nagyszerű innovációk látnak napvilágot a divatban, melyek eltökélt célja, hogy fenntarthatóbbá váljon a fogyasztás, jobb minőségű termékeket kapjunk, amik kényelmesebbek, és amelyeket tovább tudunk használni a mindennapokban. Ilyen technológiai újítások közül mutatunk be hármat, melyek nemcsak a jövőt formálják, de már a jelenben is elérhetőek.

innovatív divatcikkek

sloggi – Body Adapt technológia

A SLOGGI legutóbbi kollekciójában találkozhattunk először azokkal a fehérneműkkel, melyek innovatív, adaptív zónákat rejtenek. Ezek a zónák a testhő hatására felveszik a test formáját, így tökéletesen illeszkednek alakunkhoz akár egy életen át. 

A technológia lényege, hogy az anyagrétegek között speciális szilikon csíkok találhatók, amik megfelelő tartást adnak, így kiválóan helyettesítik a kényelmetlen körmerevítőket. A Body Adapt fehérneműk emellett lézervágott szélekkel rendelkeznek, aminek köszönhetően második bőrként simulnak a testre, és nem vágnak be.

Sloggi Boy Adapt fehérneműk modelleken

 

A  sloggi a legújabb Body Adapt fehérneműk tervezése közben a sokszínűséget, a folyamatosan változásban lévő női testet tartotta szem előtt. A melltartók ezért három különböző fazonban elérhetőek, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelőt. A belebújós Bralette enyhe tartással és divatos hosszított fazonban érkezik. A Soft Bra egy hátul kapcsos, dekoratív V kivágású, közepes tartást biztosító melltartó, míg a T-shirt Bra biztos tartást ad, valamint könnyű szivacspárnáinak köszönhetően még egy feszülős póló alatt sem látszik át.

Gombabőr – már táskákat gyártanak belőle

Az állati bőr kiváltása komoly feladat elé állítja a divatipari szereplőket, megtalálni azt a könnyen, nagy mennyiségben előállítható anyagot, mely a bőrhöz hasonló textúrájú, és hasonlóképp megmunkálható, nem egyszerű. Számos helyen folynak párhuzamosan fejlesztések, hogy a jellemzően műanyag alapú vegán bőrök helyett fenntarthatóbb változatokat hozzanak létre. Ezen munkák egyik vívmánya a gombabőr, amivel a Mylo™️ laborban már 2017 óta kísérleteztek, és most úgy tűnik, eredményt hoz a befektetett munka. „A gombákat laboratóriumokban termesztik, azok nem igényelnek vizet, és áramot is csak alig. A gombát préselik, majd műbőrré formálják” – mondta Stella McCartney, aki új kollekciója táskáit már ebből az anyagból készítette. A kiegészítők anyaga megszólalásig hasonlít a valódi bőrre, strapabíró és megfelelően feldolgozható divatcikkek készítésére.

Stella McCartney gombabőr táska

3D nyomtatás – új módja, hogy egyediséget kapjunk

Óriásit fejlődött a 3D nyomtatás az elmúlt években. Ami miatt Iris Van Herpent még pár éve különc haute couture tervezőnek tartották, az mára megkerülhetetlen trendformáló lett a divat világában. A 3D nyomtatással a tervezők számára lehetőség nyílt rá, hogy a korábbiaknál jóval összetettebb öltözékeket, kiegészítőket tervezzenek, olyanokat, melyeket ezidáig lehetetlen volt kivitelezni. Az anyaghasználatban is széles a lehetőségek tára, a bőr- és szőrmehatású termékek 3D előállítására például óriási az érdeklődés. További előnye, hogy a fazonok és kialakítások könnyen módosíthatók és jóval kevesebb gyártási átalakításokat igényel, mint hagyományos ruha- és kiegészítőkészítés esetén.

Iris Van Herpen divatbemutató 2022-ben

Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

Promóció

Ezt olvastad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Ennél könnyebb, modernebb és szebb laptopot aligha találsz asus

Ennél könnyebb, modernebb és szebb laptopot aligha találsz