3 innováció a divat világából, amik a te életedre is hatással vannak

2022. november 23.
Kézzelfogható valóság, hordható divat, amit ezek a technológia újítások kínálnak.

Nagyszerű innovációk látnak napvilágot a divatban, melyek eltökélt célja, hogy fenntarthatóbbá váljon a fogyasztás, jobb minőségű termékeket kapjunk, amik kényelmesebbek, és amelyeket tovább tudunk használni a mindennapokban. Ilyen technológiai újítások közül mutatunk be hármat, melyek nemcsak a jövőt formálják, de már a jelenben is elérhetőek.

innovatív divatcikkek

sloggi – Body Adapt technológia

A SLOGGI legutóbbi kollekciójában találkozhattunk először azokkal a fehérneműkkel, melyek innovatív, adaptív zónákat rejtenek. Ezek a zónák a testhő hatására felveszik a test formáját, így tökéletesen illeszkednek alakunkhoz akár egy életen át. 

A technológia lényege, hogy az anyagrétegek között speciális szilikon csíkok találhatók, amik megfelelő tartást adnak, így kiválóan helyettesítik a kényelmetlen körmerevítőket. A Body Adapt fehérneműk emellett lézervágott szélekkel rendelkeznek, aminek köszönhetően második bőrként simulnak a testre, és nem vágnak be.

Sloggi Boy Adapt fehérneműk modelleken

 

A  sloggi a legújabb Body Adapt fehérneműk tervezése közben a sokszínűséget, a folyamatosan változásban lévő női testet tartotta szem előtt. A melltartók ezért három különböző fazonban elérhetőek, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelőt. A belebújós Bralette enyhe tartással és divatos hosszított fazonban érkezik. A Soft Bra egy hátul kapcsos, dekoratív V kivágású, közepes tartást biztosító melltartó, míg a T-shirt Bra biztos tartást ad, valamint könnyű szivacspárnáinak köszönhetően még egy feszülős póló alatt sem látszik át.

Gombabőr – már táskákat gyártanak belőle

Az állati bőr kiváltása komoly feladat elé állítja a divatipari szereplőket, megtalálni azt a könnyen, nagy mennyiségben előállítható anyagot, mely a bőrhöz hasonló textúrájú, és hasonlóképp megmunkálható, nem egyszerű. Számos helyen folynak párhuzamosan fejlesztések, hogy a jellemzően műanyag alapú vegán bőrök helyett fenntarthatóbb változatokat hozzanak létre. Ezen munkák egyik vívmánya a gombabőr, amivel a Mylo™️ laborban már 2017 óta kísérleteztek, és most úgy tűnik, eredményt hoz a befektetett munka. „A gombákat laboratóriumokban termesztik, azok nem igényelnek vizet, és áramot is csak alig. A gombát préselik, majd műbőrré formálják” – mondta Stella McCartney, aki új kollekciója táskáit már ebből az anyagból készítette. A kiegészítők anyaga megszólalásig hasonlít a valódi bőrre, strapabíró és megfelelően feldolgozható divatcikkek készítésére.

Stella McCartney gombabőr táska

3D nyomtatás – új módja, hogy egyediséget kapjunk

Óriásit fejlődött a 3D nyomtatás az elmúlt években. Ami miatt Iris Van Herpent még pár éve különc haute couture tervezőnek tartották, az mára megkerülhetetlen trendformáló lett a divat világában. A 3D nyomtatással a tervezők számára lehetőség nyílt rá, hogy a korábbiaknál jóval összetettebb öltözékeket, kiegészítőket tervezzenek, olyanokat, melyeket ezidáig lehetetlen volt kivitelezni. Az anyaghasználatban is széles a lehetőségek tára, a bőr- és szőrmehatású termékek 3D előállítására például óriási az érdeklődés. További előnye, hogy a fazonok és kialakítások könnyen módosíthatók és jóval kevesebb gyártási átalakításokat igényel, mint hagyományos ruha- és kiegészítőkészítés esetén.

Iris Van Herpen divatbemutató 2022-ben

Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

Promóció

Ezt olvastad már?