Kínos téma? Beszéljünk róla!

2022. december 14.
Az elhízásra sokan csupán esztétikai problémaként tekintenek, pedig számos egészségügyi kockázata lehet annak, ha pluszkilókkal küzdünk. Fontos és szükséges, hogy elfogadjuk önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk, bizonyos testtömegindex felett azonban már egészségügyi kockázata is lehet a túlsúlynak, ilyenkor pedig igenis érdemes szakemberhez fordulni.

Az elhízást az orvostudomány nem esztétikai problémaként, hanem konkrét betegségként tartja számon, ezért az elhízással élők a leghatékonyabb segítséget az orvosoktól kaphatják meg. A túlsúly szövődményei jelentős életminőségromlást okozhatnak, és egy ponton túl akár már életveszélyesek is lehetnek.

Túl a sémákon

Sokan a fogyást és az elért testsúly megtartását a „kevesebb étel, több mozgás” egyszerű kérdésének tekintik, sajnos azonban ez a recept nem minden helyzetben válik be. A tudomány bebizonyította, hogy az elhízásnak számos oka van, amelyek némelyike kívül esik az elhízással élő személy tudatosságán vagy irányításán. A genetika, a biológia, a pszichológia, a stressz-szint, a hormonok, az alvás mennyisége és minősége, a gyógyszerek, a környezet és a társadalmi-gazdasági helyzet mind-mind szerepet játszhatnak kialakulásában. Tehát ahhoz, hogy pontosan meg lehessen határozni az elhízás okát és a megfelelő kezelési módot, érdemes szakértőt felkeresni.

Kiút az útvesztőből

Persze könnyű ezt leírni, de nem olyan könnyű eljutni oda, hiszen sokan küzdenek szégyenérzettel a túlsúlyuk miatt. Pont ezért inkább egyedül rugaszkodnak neki a megoldásnak – sokszor sikertelenül, a már fent említett okokból kifolyólag. A kudarc viszont csak még több nehéz érzést szül. Pedig a túlsúlyt nem szabadna szégyellni, megoldást kellene keresni rá. És minél előbb fordulunk
szakemberhez, annál több csalódástól óvjuk meg magunkat.

52%-a a túlsúllyal élőknek nő
Korcsoport 18-29 – 24% elhízott
Korcsoport 30-39 – 22% elhízott
Korcsoport 40-49 – 17% elhízott
Korcsoport 50-59 – 28% elhízott
Korcsoport 60+ – 10% elhízott

Segíthet, ha első körben a barátainkkal, a családunkkal beszélünk a témáról, hiszen egy elfogadó közegben könnyebb megnyílni, a beszélgetés hatására pedig lehet, hogy ráébredünk: nincs is mitől tartani. Nem szégyen, ha valamivel küzdünk, azért vannak a szakemberek, az orvosok, hogy tanácsot adjanak nekünk. Amennyiben sikerül belátni, hogy egyedül nem boldogulunk a problémával, egy orvos átfogó képet adhat a helyzetünkről, felsorakoztathatja az esetleges kezelési módokat és végigkísérhet minket a megoldás felé vezető úton.

A leggyakrabban diagnosztizált betegségek: 
• Kardiovaszkuláris betegségek
• Diabétesz
• Depresszió
• Ízületi elváltozások
• Hátfájás

Hat kérdés, amelyet mindenképp tegyünk fel az orvosnak
• Mit kell tennem ahhoz, hogy egészséges testtömeggel rendelkezzem?
• Mennyit kellene fogyni az egészséges testtömegindexhez?
• Hogyan álljak neki az életmódváltásnak?
• Mit kell tennem ahhoz, hogy sikeres legyen a folyamat?
• Mi történik, ha nem terv szerint halad a fogyás?
• Milyen nehézségekkel kell szembenéznem az életmódváltás során?

Bővebben a témáról a testsulyrol.hu weboldalon olvashatsz!

Fotó: Unsplash

Különleges hirdetési összeállítás