Szaunaszeánsz és terápiás fürdőzés: immunerősítő téli feltöltődés Szlovéniában

2022. november 03.
Szlovénia ma már világszerte híres gyógyító természetes vizeiről, és a jól kiépített wellness-iparáról, így igazi feltöltő menedéket jelenthet a leghidegebb évszakokban. Immunerősítő fürdők, kényeztető szaunaszeánszok és csodaszép tájak garantálják a testet-lelket revitalizáló pihenést.

Legtöbben a téli időszakban szakítanak időt egy pihentető wellness-hétvégére, és ez nem véletlen: a hidegebb hónapok jobban megviselik immunrendszerünket, vagyis eleve nagyobb igényünk van a feltöltődésre, ráadásul a hűvös időben kifejezetten jól esik átmelegíteni testünket a gyógyító termálvizekben. Bár Szlovénia elsősorban érintetlen, zöldellő tájaival és mesés természeti kincseivel hívta fel magára a világ figyelmét (és vált napjaink egyik legnépszerűbb úti céljává), az elmúlt időszakban kifejezetten a wellness-élményre vágyók kedvence lett. Gyógyító termálvíz, természetes források és minden igényt kiszolgáló luxus spák várják a feltöltődésre vágyókat, akik a fagyos télből melengető fürdőkbe menekülnének.

szlovenia-wellness-spa-szauna

Pihenés és gyógyulás egyszerre

Ma már nemcsak tudjuk, de legtöbben a saját bőrünkön érezzük, hogy a pihenés elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez. Ha nem szakítunk elég időt a pihenésre, egyre stresszesebbé válunk, végül pedig akár egészségügyi problémák is megjelenhetnek. Egy wellness-hétvége tehát önmagában is terápiás jellegű, hiszen ilyenkor általában csak magunkkal foglalkozunk, ellazítjuk a testet és feltöltjük a lelkünket. Szlovéniában azonban rengeteg szolgáltató segíti „célzottan” a gyógyulást. A szlovén gyógyfürdők a gyógyítás és egészségmegőrzés hagyományos módszereiből merítenek, miközben az elmúlt években a legmodernebb szépítő/kényeztető kezelésekről is ismereteket gyűjtöttek. Indiából, Japánból vagy éppen Thaiföldről hoztak el ősi gyógyító- és masszázs technikákat, modern eszközökkel végzik a fiatalító és szépítő kezeléseket, és olyan népszerű modern kikapcsolódási formáknak is teret adnak, mint például a jóga. Persze a lankás dombokon végignyújtózó túraútvonalak már önmagukban is gyógyító élményt kínálnak – ha valaki inkább az aktív pihenés híve, mindenképpen nézzen szét a helyi túrák között.

szlovenia-wellness-spa-szauna

A legnagyobb gyógyító erő persze Szlovénia természetes vizeiben rejlik. A helyi folklórban már régóta keringenek legendák és beszámolók az ország forrásvizeinek gyógyító hatásáról, az viszont ma már nemcsak mítosz, hanem tudományosan is igazolt tény, hogy a termálvizek számos pozitív élettani hatással bírnak. Rogaška Slatina például a világ egyik legkülönlegesebb vizével büszkélkedhet: a helyi víz hihetetlenül gazdag magnéziumban, így mindenképpen érdemes kortyolni belőle, ha valamilyen szezonális betegséggel küszködünk, vagy csak szeretnénk csökkenteni stressz-szintünket. A Moravske Toplice területén található úgynevezett „fekete víz” 1100 méter mélyről érkezik és 72 fokos – ezzel az ország legmelegebb termálvizének számít. A speciális víz fájdalomcsillapító hatású, és még a bőrünkre is jó hatással van. De a természetes vizek áldásos hatásait nemcsak a kiépített fürdőkben és wellness-központokban élvezhetjük. A szlovén természetben is rengeteg forrást találunk, amik gyakran fürdőzésre is alkalmasak. A Bukovnica-tó közlében található Vid forrásból érdemes meríteni és inni egy pohárral, de a Gorjanci hegyek környékén is találhatunk legendás vizet, ami nem kisebbet ígér az örök fiatalságnál! Koroškában római forrásból kortyolhatunk, Solčavskóban pedig vassal teli keserű víz segítségével gyógyulhatunk. Érdemes mindig a helybéliektől tájékozódni, akik nemcsak eligazíthatnak minket a természetes források felé, de jó eséllyel izgalmas történeteket is megosztanak majd velünk.

Kényeztető szeánszok

szlovenia-wellness-spa-szauna

A teljeskörű fürdőélménynek természetesen elengedhetetlen eleme a szaunázás – Szlovéniában erre is számtalan lehetőséget találunk majd. A szaunázás köztudottan segít szervezetünknek megszabadulni a felesleges méreganyagoktól, hosszú távon pedig javíthatja általános egészségünket és erősítheti immunrendszerünket is. Szlovéniában hagyományos finn szaunák, modern infravörös fénnyel működő szaunák és török gőzfürdők közül is válogathatunk, de kipróbálhatunk szaunázáshoz kapcsolódó különleges programokat, úgynevezett szaunaszeánszokat is. Az ilyen programokon néha mézzel és sóval dörzsölik be a bőrt, így a kényeztető szeánsz egyben szépítő és frissítő kezelés is lesz. A méz már Kleopátra királynőnek is az egyik kedvenc szépítő csodaszere volt – érdemes lehet nekünk is tennünk vele egy próbát! De rengeteg gyógynövényes program is létezik, melyek lehetővé teszik, hogy a melegben párolgó illóolajok kifejtsék természetes, gyógyító hatásukat. Ha igazi kényeztetésre vágyunk, próbáljuk ki a csokoládés szeánszokat: a testünkre kent édes, selymes csokoládé serkenti a vérkeringést, ápolja a bőrt és persze minket is elbódít csodás illatával. Mivel Szlovéniában sok borvidék is található, nem ritka, hogy a szépítő, kényeztető szeánszokban a szőlő is szerepet kap – de ugyanúgy kínálnak tápláló, iszapos szauna-kezeléseket, vagy kipróbálhatjuk a csúcstechnológiás bioszaunákat, ahol igazi esőerdőben érezhetjük magunkat.

szlovenia-wellness-spa-szauna

Ezek a wellness-élmények egyszerre üdítik a testet és a lelket, de nemcsak a hagyományos pihentető programokban érdemes gondolkodni! Szlovénia dús erdői és zöld dombjai remek lehetőséget kínálnak rá, hogy élvezzük a természet áldásos hatásait. Kipróbálhatjuk az elmúlt években népszerűvé vált erdőfürdőzést, meditálhatunk az érintetlen tájakon, hogy testünket és lelkünket is megtisztítsuk a mindennapok szorongásaitól.

Családi élmények

A revitalizáló pihenést egyedül, párban és természetesen az egész családdal együtt is élvezhetjük. A gyerekek mehetnek néhány menetet a vízi parkok kanyargós csúszdáin vagy lubickolhatnak a hullámmedencékben, miközben a szülők a termálvízben pihennek vagy az imént említett frissítő szaunaszeánszok egyikén vesznek részt. Az elképesztő látványelemekkel kiépített fedett fürdőkben télen is kikapcsolódhat a család – a gyerekek vízből nyúló boulder falakon mászhatnak, látványos kalózvilágban és más építészeti leleményekkel kialakított beltéri medencékben kalandozhatnak.

A jól felszerelt komplexumokból kilépve közös kirándulásra indulhatunk, együtt fedezhetjük fel a hegyek és fák között megbújó forrásokat, vagy belekóstolhatunk a vidéki élet szépségeibe – amiből a gyerekek jó eséllyel különösen az állatok körüli teendőket fogják majd élvezni. Az immunerősítés a kisebbeknek is nagyon jól jön a téli hónapokban, vagyis akár a család kollektív egészségének megőrzése miatt is érdemes lehet benevezni a szlovéniai wellness-kalandokra. Annyi biztos, hogy itt életkortól függetlenül mindenki megtalálja majd azt a számára ideális programot, ami tényleg pihenteti, feltölti és felfrissíti őt – fizikailag és szellemileg egyaránt.

Bővebb infórmációt a slovenia.info/hu oldalon találasz!

Promóció

Olvass tovább!