Nőknél is előfordul a „sörhas”, de van ellenszere

2022. november 01.
Sokan szeretünk felbontani egy sört, amikor kikapcsolódunk a barátokkal. Idővel azonban ezek az extrakalóriák valóban nagyobb derékmérethez, úgynevezett „sörhashoz” vezethetnek. Ez lényegében kiálló, kerek hasat, a csípőnél nagyobb derékméretet jelent. Leggyakrabban férfiakhoz kötik, de nőknél ugyanúgy előfordul, csak náluk általában „alma típusú elhízásnak” nevezik.

Ez a „kevésbé udvarias kifejezés a hasizsír-növekedés leírására” – árulja el dr. John Angstadt, a Staten Island Egyetemi Kórház sebészeti osztályának igazgatója.

Pontosan mi okozza a sörhasat?

A jelenség akkor alakul ki, amikor a zsigeri zsír felhalmozódik a hasban. Ez a zsírréteg a szervek körül jön létre, nem pedig közvetlenül a bőr alatt. „Amint felhalmozódik, kifelé nyomja a hasfalat, és létrehozza azt a pocakot, amelyet sörhasnak nevezünk” – mondja Megan Wroe dietetikus.

sorhas-noknel-egeszseg

Zsigeri zsírt halmozunk fel, ha túl sok kalóriát fogyasztunk el bármiből, legyen szó sörről vagy pizzáról. Valójában akkor is kialakulhat sörhas, ha valaki egyáltalán nem iszik sört vagy más alkoholt.
Az egyszerű cukrok és szénhidrátok – például zacskós csipszben, desszertekben és üdítőitalokban – nagyobb valószínűséggel járulnak hozzá ehhez a zsigeri hasi zsírhoz, mint a tápanyagban gazdag ételek, például a gyümölcsök vagy zöldségek. Ezek úgy okoznak túlsúlyt, hogy megemelik a vércukorszintet és fokozzák az étvágyat, aminek következtében több kalóriát fogyasztunk, mint amennyi a napi szükségletünk.

A sör is egyszerű szénhidrátok forrása. Egy korsó belőle mintegy 30 gramm szénhidrátot és 100-180 kalóriát tartalmaz. Vagyis ha mondjuk napi egy sört iszunk a szokásos étrendünk mellett, egy év alatt tíz kilót hízhatunk. „Az egy plusz sör egyenesen a hasi zsírba kerül” – mondja Angstadt.
Az idősebbeknél nagyobb a kockázata a sörhas kialakulásának, mivel a hasi zsír mennyisége az életkor előrehaladtával mindkét nemnél eleve nő a hormonális és anyagcsere-változások miatt.

Veszélyes a sörhas?

„Bár szokás viccelni az apukákkal, a valóság az, hogy komoly egészségügyi kockázatot jelenthet” – mondja Angstadt. A hasi zsír közvetlenül összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a demencia, az asztma, az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák, valamint más krónikus egészségügyi problémák fokozott kockázatával.

Hogyan lehet megszabadulni tőle?

Sajnos nincs gyors megoldás az eltüntetésére, de a megfelelő változtatások fontosak a javulásban.

1. Csökkentsd az alkoholfogyasztást!

Nem csak a kalóriákról van szó: az alkoholnak olyan egyedi tulajdonságai vannak, amelyek generálhatják a súlygyarapodást, többek között:

  • Az alkohol lelassítja a zsíranyagcserét, mivel a szervezet annak lebontásával van elfoglalva.
  • Éhessé tesz, jöhetnek a rágcsák…
  • Csökkenti a döntéshozatali esélyeket, így nagyobb valószínűséggel eszünk valami egészségtelent, amikor iszunk.

Nem kell rögtön nullára szorítani a fogyasztásunkat, első lépésként csökkentsük, és cseréljük italainkat alacsonyabb kalóriatartalmúra!

2. Koncentrálj a táplálkozásra!

Gondoljuk át a táplálkozásunkat! Koncentráljunk a teljes, laktató ételekre, beleértve a rostban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, és csökkentsük a finomított cukrok és a feldolgozott élelmiszerek mennyiségét!

3. Vigyél be elegendő rostot!

A rostnak számos egészségügyi előnye van, és csökkentheti a sörhashoz kapcsolódó krónikus betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ezen kívül a rostot tartalmazó élelmiszerek, például a gyümölcsök és zöldségek laktató, alacsony kalóriatartalmú ételek, amelyek nem járulnak hozzá a hasi zsír felhalmozódásához.

4. Mozogj rendszeresen!

A mérsékelt testmozgás segíthet elveszíteni a hasi zsírt, és megtartani az új formát. Törekedjünk heti 150 perc mérsékelt testmozgásra, például gyaloglásra. Ezt feloszthatjuk 30 perces (vagy rövidebb) menetekre.

5. Aludj legalább 7 órát!

Egy 2022-es tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik nem alszanak eleget, 11%-kal több zsigeri zsírjuk volt, mint az eleget alvóknak. Törekedjünk az ajánlott 7-9 órás alvásra minden este! Minden szempontból csodákat tesz.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!