Ezekre a hüvelyi változásokra számíthatsz szülés után (x)

2023. április 03.
Egy baba születése jelentős – és nem feltétlenül kellemes – változásokat okoz a női testben, amelyek egy részéről még ma is túl keveset beszélünk. Jó hír, hogy ezek közül több ideiglenes, ráadásul az érintettek is sokat tehetnek a gyorsabb regenerálódás érdekében.
Szülés utáni hüvelyi változások

Még ma sem beszélünk eleget azokról a változásokról, amelyek a szülést követően mennek végbe a nők testében – azt pedig egyenesen tabuként kezeljük, hogy mi minden történik az intim testrészekkel, így a hüvellyel is. Holott a valóság az, hogy jó eséllyel minden nő megtapasztal valamilyen hüvelyi változást a természetes szülés után. Lássuk, mi mindenre érdemes készülni!

A hüvely kitágulása

Gondoljunk csak bele: szülés közben egy nagyjából görögdinnye méretű babát kell világra hozniuk a nőknek. Nem csoda, ha mindeközben a medencefenék izmai meglazulnak, tónustalanná válnak, és így a hüvely is lazábbá, tágabbá válik. A tágulás mértéke persze sok mindentől függhet: a többi között a baba méretétől vagy attól, mennyi ideig tartott a vajúdás. Sokat segíthet a hüvely szülés utáni regenerációjában, ha igyekszünk eleget pihenni és mozogni, odafigyelünk a súlyunkra, illetve az intimtorna-gyakorlatok is javulást hozhatnak.

Gáttáji fájdalom és heg

Bár a WHO a gátmetszést a káros, megszüntetendő gyakorlatok közé sorolja, itthon még mindig rutinszerűen végzik. A metszést (vagy szakadást) természetesen összevarrják, a fájdalom azonban a varratok eltávolítása után is megmaradhat. A teljes gyógyuláshoz néhány hétre biztosan szükség lesz. Az erős fájdalmat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal vagy borogatással lehet enyhíteni. Azzal is érdemes számolni, hogy a gátmetszés hege néhány esetben dudorosan gyógyul, esetleg viszkethet is.

Vizeletinkontinencia

Nem ritka, hogy a szülés utáni napokban a nők fájdalmat és égő érzést tapasztalnak vizeletürítés közben, de ugyanígy akaratlan vizeletvesztés is gyakran jelentkezhet a terhesség ideje alatt és szülés után is. Tapasztalatok szerint azoknál a nőknél, akik a terhességük során vizelet-visszatartási nehézséggel küzdöttek, nagyobb eséllyel tér vissza a probléma gyermekük születése után is. Jó hír, hogy a medencefenék izomzatának erősítésével akár teljes gyógyulás is elérhető.

Véres váladék

A szülést követően úgynevezett lochia távozhat a hüvelyből, amely váladék és vér keveréke. Állaga, színe és mennyisége változhat, de általában a szülést követő hatodik hétre végleg elmúlik.

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság nem kizárólag azokat a nőket érintheti, akik természetes úton adtak életet a gyermeküknek – császármetszés után ugyanúgy kialakulhat. Ennek oka, hogy a hüvelyszárazságot a szülést követő hormonális változások idézik elő: az ösztrogénszint lecsökken, ami miatt a hüvely vérellátása, anyagcseréje is romlik, és a hüvelyfal vékonyabbá, sérülékenyebbé válik. A hüvelyszárazság nemcsak a szexuális életet teheti kellemetlenné, de a mindennapokban is kínzó érzést, problémát tud okozni. Bár a hüvelyszárazság a szoptatás végével, a menstruáció visszatérésével általában elmúlik, ma már léteznek olyan hormonmentes, vény nélkül kapható készítmények, amelyek enyhíteni tudják a problémát.

Cikatridina hüvelykúp: hosszú távú segítség

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Bármilyen életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén segíthet a hialuronsavat és ápoló hatásukról ismert gyógynövények kivonatát tartalmazó, hormonmentes Cikatridina hüvelykúp. A hialuronsav magas vízmegkötő képességű molekula, amely igazoltan támogatja a kiszáradt szövetek regenerációját. A Cikatridina hüvelykúp további összetevői pedig hámregeneráló és gyulladáscsökkentő hatásúak. A Cikatridina kúpot a tünetek változásától függően, szükség esetén akár hosszan tartó kezelésként ajánlott használni a hüvelyszárazság okozta panaszok tartós enyhítésére.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció