Testi szerelem ötven fölött: ne legyen tabu! (x)

2023. április 03.
A változókorba lépve sok nő bizonytalanná válik a szexualitásában. A testükben végbemenő változások miatt gyakran érzik úgy, hogy a nőiségüknek is búcsút kell inteniük. Pedig ennek nem kellene így lennie.
Testi szerelem ötven fölött: ne legyen tabu!

A rettegett változókor. Egy olyan életszakasz, amelyre a nők egy része még gondolni is alig mer. Sokan azt hiszik, hogy a menstruációjuk megszűnésével a nőiségüknek is búcsút kell mondaniuk, miközben félnek, hogy a testükben és lelkükben végbemenő változások örökre megváltoztatják az életüket. Bár igaz, hogy a változókornak lehetnek kellemetlen tünetei, fontos lenne tudni, hogy ezek nagy része ma már jól kezelhető. A nőiségen és a testiségen sem kell, hogy csorbát ejtsen – kellő odafigyeléssel és nyitottsággal ebben az életszakaszban is kiteljesedhetünk.

De mi is pontosan a változókor?

A változókor egy nagyjából 10-15 éves periódus, amely a termékeny életszakasz végén kezdődik és eltart egészen az időskorig. Miután a petefészkek hormontermelése fokozatosan leáll, az ösztrogén és a progeszteron szintje csökkenni kezd, a menstruáció elmarad, és megjelennek a változókort kísérő jellegzetes tünetek: a hőhullámok, az izzadás, az alvászavar, az ingerlékenység vagy éppen a súlygyarapodás. Ezek azok az élettani változások, amelyek miatt a nők egy része úgy gondolja, hogy a változókorral – azaz a termékenység megszűnésével – a nőiségük is odalett. A bizonytalanságukat pedig csak fokozhatják a változókorban jelentkező lelki nehézségek: a hormonális változások felerősíthetik a nyugtalanságra, ingerlékenységre, csökkent koncentrációra, depresszióra, szorongásra, lehangoltságra, fáradtságra való hajlamot.

A szexuális életre is hatással lehet

Ha pedig mindez nem lenne elég, további gyakori panasz, hogy a változókorban a nők nehezebben tudnak izgalomba jönni, és az érintésekre is kevésbé érzékenyek. Ráadásul ez az a tipikus életszakasz, amikor a nők szemben találhatják magukat a hüvelyszárazság problémájával. A szervezetükben végbemenő hormonális változások – egészen pontosan az ösztrogénszint csökkenése – miatt a hüvelyváladék mennyisége lecsökken, és a hüvelyhám sérülékennyé válik. A hüvelyszárazság a mindennapokban is okozhat kellemetlenségeket, a szexet pedig egyenesen fájdalmassá tudja tenni.

Mégis kinek van kedve ezek után szexelni?

Kétségtelen, hogy az imént felsorolt panaszok nem hangzanak túl jól – sőt, némelyik kifejezetten rémisztő lehet, de fontos lenne tudni, hogy ma már nem kötelező szenvedni miattuk. A változókorban jelentkező testi tünetek jó része igenis kezelhető. Az olyan gyógynövények, mint a barátcserje, a poloskavész és a cickafark segíthetnek a hőhullámok vagy a hangulatingadozások enyhítésében, és a hüvelyszárazság akár hormonmentesen is kezelhető a patikákban vény nélkül elérhető kúpok és krémek segítségével. Ezek összetétele változatos, a jól ismert hialuronsavat – amely a hüvelyhámon is kiválóan hat – vagy más hámregeneráló hatású összetevőt, valamint ápoló gyógynövénykivonatokat tartalmazhatnak.

Ha pedig a testi panaszainkra megtaláltuk a gyógyírt, próbáljuk meg rendbe tenni az önképünket és a szexualitásunkat is. Elcsépeltnek hangzik, pedig igaz: minden életkornak meglehetnek a maga szépségei, nekünk csupán annyi a feladatunk, hogy nyitottan álljunk a változásokhoz, szeressük magunkat, és meglássuk a kínálkozó lehetőségeket.

Bár a testünk a változókorral átalakul, ez nem jelenti azt, hogy az élvezetekről is le kellene mondanunk. Sokan nem így gondolnak rá, pedig a valóság az, hogy a változókor végre szabadságot ad a nőknek: nem kell többé a nem kívánt terhességek miatt aggódni, bátran megélhetjük vágyainkat, álmainkat. Ha a partnerünkkel őszintén tudunk beszélni a kétségeinkről, félelmeinkről és vágyainkról egyaránt, akkor 50 felett egy sokkal kreatívabb és szabadabb szexuális élet várhat ránk.

Cikatridina hüvelykúp: hosszú távú segítség

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Bármilyen életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén segíthet a hialuronsavat és ápoló hatásukról ismert gyógynövények kivonatát tartalmazó, hormonmentes Cikatridina hüvelykúp. A hialuronsav magas vízmegkötő képességű molekula, amely igazoltan támogatja a kiszáradt szövetek regenerációját. A Cikatridina hüvelykúp további összetevői pedig hámregeneráló és gyulladáscsökkentő hatásúak. A Cikatridina kúpot a tünetek változásától függően, szükség esetén akár hosszan tartó kezelésként ajánlott használni a hüvelyszárazság okozta panaszok tartós enyhítésére.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció