Újabb 3 tévhit a hüvelyszárazságról (x)

2023. április 03.
Korábbi cikkünkben már felsoroltuk a leggyakoribb tévhiteket a hüvelyszárazsággal kapcsolatban, de sajnos a félinformációk és álhírek sora végtelen. Mutatjuk, mit érdemes még tudnunk erről a kellemetlen állapotról!

Házi praktikákkal nem segíthetünk magunkon

Az utóbbi időben nagy divatja van a házi gyógymódoknak, azokkal azonban érdemes vigyáznunk. A hüvely baktériumflórája sérülékeny, könnyen összezavarhatják a test más részeinek ápolására kifejlesztett hidratáló készítmények, és a hidegen sajtolt olajok helyi használata sem feltétlenül célravezető. Az egyetlen „házi praktika”, amely segíthet a tünetek ellen, a rendszeres és örömteli nemi élet. A szeretkezés során ugyanis nemcsak a hüvely vérellátása javul, hanem ösztrogén is termelődik, így könnyebben megy majd a nedvesedés.

A hüvelyszárazság nem csak nekünk, nőknek kellemetlen

„Nagy változás volt a kapcsolatunkban, amikor elkezdtem fogamzásgátló tablettát szedni. Lelkesen vártam, hogy sokkal jobb lesz így, úgymond szabadon együtt lenni a párommal. Sajnos épp ellenkezőleg történt: kellemetlenek voltak az együttlétek, mert a gyógyszer miatt nem nedvesedtem eléggé. Azt hittem, ez csak nekem probléma, de a barátomat is nagyon zavarta – elsősorban amiatt, mert látta, hogy nekem nem annyira jó, mint korábban, és azt hitte, ő tesz valamit rosszul. Nagyon nehezen kezdtünk el erről beszélni egymással, de szerencsére sikerült. Jó, hogy nem magunkban őrlődtünk, mert arra a kapcsolatunk is rámehetett volna” – idézi fel a huszonhárom éves Zelma.

Ha a korral jár, akkor sem kell beletörődni

Az öregedés mindannyiunk életében eljön, és a változókori hormonális változások, jelesül az ösztrogénszint csökkenése egyebek mellett hüvelyszárazsághoz is vezethet. A hormontermelődésünk nem fog helyreállni, hiszen a klimax során a petefészkek működése leáll, azonban bőven vannak eszközeink arra, hogy enyhítsük a kellemetlen tüneteket. Ez történhet hormonpótlással vagy helyi hatású, gyógynövénykivonatokat tartalmazó, hidratáló kúppal is. A tünetenyhítés már csak azért is fontos, mert a száraz hüvelyhám apró sérülései behatolási kapuként működnek, és jelentősen megnövelik a hüvelyfertőzések kockázatát.

Cikatridina hüvelykúp: hosszú távú segítség

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Bármilyen életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén segíthet a hialuronsavat és ápoló hatásukról ismert gyógynövények kivonatát tartalmazó, hormonmentes Cikatridina hüvelykúp. A hialuronsav magas vízmegkötő képességű molekula, amely igazoltan támogatja a kiszáradt szövetek regenerációját. A Cikatridina hüvelykúp további összetevői pedig hámregeneráló és gyulladáscsökkentő hatásúak. A Cikatridina kúpot a tünetek változásától függően, szükség esetén akár hosszan tartó kezelésként ajánlott használni a hüvelyszárazság okozta panaszok tartós enyhítésére.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció