A kezeletlen hüvelyi fertőzés a terhességet is veszélyeztetheti (x)

2023. június 01.
Sokáig én is úgy gondoltam, hogy az intim fertőzés magától is probléma nélkül meg tud gyógyulni, mint a nátha, nemigen kell foglalkozni vele. Ma már tudom, hogy nem is tévedhettem volna ennél nagyobbat.
A kezeletlen hüvelyi fertőzés a terhességet is veszélyeztetheti

A párommal tavaly nyáron házasodtunk össze, és a kéthetes nászutunkon bele is vetettük magunkat a babaprojektbe. Csodálatos napokat töltöttünk együtt a tenger mellett, ám hazaérve a nyaralásról néhány kellemetlen tünettel találtam szemben magam: a hüvelyi folyásom a szokásosnál bőségesebb és furcsán halszagú lett, miközben kínzó viszketés is jelentkezett odalent. Eleinte azt gondoltam, hogy biztos csak a tengervíz irritálhatta az intim részeimet, vagy valamilyen átmeneti fertőzésről lehet szó. Bár kellemetlenek voltak a panaszok, reméltem, hogy idővel majd maguktól el fognak múlni. Bevallom, nem is nagyon akartam ilyen lényegtelennek tűnő dolgokkal foglalkozni, minden idegsejtemmel a teherbe esésre koncentráltam. Elkezdtem babaváró vitaminokat szedni, egészségesen étkeztem, rendszeresen mozogtam, és egy héttel az első tünetek megjelenése után végül tényleg úgy éreztem, mintha a kórból is kilábaltam volna.

Négy hét múlva azonban, mint derült égből a villámcsapás, minden kezdődött elölről. A panaszok azután újultak ki, hogy kipróbáltam az újonnan vett intim mosakodómat – gondoltam, csak jót teszek vele, ha fokozottan odafigyelek az intimhigiéniára, és így talán elkerülhetem a korábban tapasztalt fertőzést is. Mivel másodjára a tünetek is kínzóbbak lettek, ezúttal nem halogattam a dolgot, a panaszaimmal felkerestem a nőgyógyászomat.

Amikor elmondtam neki a történetemet, az egyébként mindig nagyon kedves és megértő doktornőm ezúttal megdorgált. A panaszaimat felvázolva ugyanis rögtön rávágta, hogy valószínűleg már az első alkalommal, a nászutunk után is bakteriális hüvelyfertőzésem lehetett. Másodjára pedig pont attól az intim mosakodótól újulhatott ki, amit azért vettem, mert azt hittem, a segítségével elkerülhetem a fertőzéseket. Holott a túlzásba vitt intimhigiénia épp az ellenkezőjét teszi: felborítja a hüvely kényes egyensúlyát.

A doktornő tudta jól, hogy a férjemmel kisbabát szeretnénk. Dühös volt, amikor megtudta, hogy nem is próbáltam kezelni a fertőzéseket. A kezeletlen bakteriális fertőzés ugyanis komoly szövődményekkel járhat, ami akár a babaprojektünkre is hatással lehetett volna. Mint mondta, a kezeletlen bakteriális vaginózis a hüvelyből felfelé terjedve méhnyálkahártya-gyulladást vagy kismedencei gyulladást okozhat, aminek talaján a petevezeték károsodása, elzáródása is kialakulhat. Ezek következtében pedig fokozódik a méhen kívüli terhesség, valamint a meddőség kockázata. A kezeletlen bakteriális vaginózis a várandós nők egészségét is veszélyeztetheti: a fertőzés a magzatburok idő előtti megrepedését, tehát koraszülést, súlyosabb esetben vetélést okozhat.

Talán nem is kell mondanom, mennyire megijedtem mindezeket hallva. Fogalmam sem volt róla, hogy a nemtörődömségemmel a babavárást veszélyeztettem. A doktornő ezek után alaposan megvizsgált, és szerencsére jó híreket közölt: nálam még nem alakult ki semmilyen szövődmény a fertőzések nyomán. Kockáztatni azonban többet nem akartam. Természetesen beszedtem az előírt gyógyszert, és ügyeltem rá, hogy a jövőben minden óvintézkedést megtegyek a bakteriális vaginózis elkerülése érdekében.

Ma már négy hónapos terhes vagyok, és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy komolyabb probléma nélkül eljuthattam idáig.

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém tejsav, prebiotikum- és C-vitamin tartalmával, kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén. Helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, mely gátolja a kórokozók szaporodását. Prebiotikumtartalmával elősegíti a hüvely saját Lactobacillus-flórájának növekedését. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis és húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Kezelőorvossal történt egyeztetés után terhesség és szoptatás idején is alkalmazható.

vitagyn

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Getty Images

Promóció