Kimonóktól a gombműhelyen keresztül a luxusszállók világáig – A június 24-i Múzeumok Éjszakája idén is bővelkedik nőkről és nőknek szóló programokban

2023. június 16.
Június 24-én, szombaton, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén délutántól éjszakába nyúlóan országszerte 435 intézmény várja a múzeumokat kedvelő és a múzeumokba ritkábban járó közönséget is a Múzeumok Éjszakája. Sokszínű, izgalmas ismeretterjesztő és szórakoztató élményprogramokkal készülnek a közgyűjtemények erre a varázslatos éjszakára. Budapest mellett országszerte számos helyen, kiemelt helyszínként pedig Veszprémben nyílnak meg az intézmények kapui.
A június 24-i Múzeumok Éjszakája idén is bővelkedik nőkről és nőknek szóló programokban

Hogy mit kínál női olvasóinknak a MUZÉJ? Egy olyan éjszakát, ahol akár a párjukkal, akár barátnőjükkel, társasággal vagy családdal rácsodálkozhatnak az ezerarcú múltra, régi szokásokra és örök trendekre, titkokra és érdekességekre. Emellett megismerkedhetnek a publikum előtt általában zárva tartó helyszínekkel is, valamint ruhabemutatókon, ékszerkiállításon, andalító és vérpezsdítő koncerteken, irodalmi esteken tölthetik az év egyik leghosszabb éjszakáját. A Múzeumok Éjszakájának változatos programkínálatáról a www.muzej.hu oldalon lehet tájékozódni, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint kereshetjük a leginkább kedvünkre való eseményeket. A keresésben szintén hasznos lehet a mobiltelefonra ingyenesen letölthető EVENT@HAND MUZEJ nevű applikáció. A MUZEJ közösségi média oldalain pedig folyamatosan jelenik meg a múzeumok kínálata, és egyéb részletek a kalandos-varázslatos éjszakáról.

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény ezen az éjszakán azt kutatja, hogy milyen volt a nők élete a Kádár-korszakban, a Kiscelli Múzeum 150 év szépségipari szokásait tárja elénk. A Biblia Múzeumban a modern nőkép alakulását követhetjük nyomon, az Országos Széchenyi Könyvtárban pedig Sissi királyné ruhatárát leshetjük meg. A Pénzmúzeumban a bankjegyeken bukkannak elő a nők.

A Pénzmúzeumban Miklósa Erika, a MUZÉJ idei jószolgálati nagykövete is járt, ebből a látogatásból kapunk ízelítőt az alábbi kisfilmben.

Aki a világ kultúrái iránt érdeklődik, az nemcsak időutazást, de földrajzi túrát is tehet ezen az estén. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban a japán bambuszfuvola megismerése mellett tradicionális teaszertartáson vehetünk részt, valamint igazán avatott szakembertől hallhatunk az ikebana művészetéről, és persze megtudhatjuk, hogyan és miért alakult ki a kimonók viselete Japánban. Végül pedig a japán animációs filmvetítés sem maradhat ki ezen az estén. A Japánról szóló programok kiegészítéseképpen vezetéssel csodálhatjuk meg a zuglói Japánkertet, melyet a Varga Márton Technikum gondoz. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum idén Indiába repít bennünket, a jógafoglalkozás, mandalafestés és szitárzene mellett India erotikus szobrászata és az indiai irodalom szerelmi témájú alkotásai is terítékre kerülnek. A Gül Baba Kulturális Központban a török márványpapír, az ebru művészetét próbálhatjuk ki, és török dallamokat hallgathatunk. Az érdi Magyar Földrajzi Múzeum idén Latin-Amerikára koncentrál, és úti beszámolókon, kiállításon, koncerten, geológiai előadásokon keresztül ismerkedhetünk ezzel az egzotikus földrésszel és országaival. A Magyar Természettudományi Múzeum igazán egyedi programot kínál a Múzeumok Éjszakáján: a távoli közép-amerikai Costa Ricából érkező lepkebábok kikelését követően több száz csodálatos pillangó repked majd a kupolatérben a látogatók között.

muzeumok éjszakája

Aki „mozgalmas” kikapcsolódásra vágyik, az a Virág Benedek Házban végezhet a női test és lélek ciklusai által inspirált gyakorlatokat. Aki pedig a múlt exkluzivitásába kóstolna bele, ellátogathat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, ahol a Royal luxusszálló mindennapjaival ismerkedhet egy élő kiállítás keretében, vagy esetleg a Petőfi Irodalmi Múzeumot is megcélozhatja, ahol a Grund Színház közreműködésével interaktív tárlaton ámulhat a furcsának és szokatlannak tűnő tárgyakon, amelyek íróink életéhez, kedvteléseihez, munkásságához kapcsolódtak.

A vidéki múzeumok is pezsegnek ezen az éjszakán. Kaposváron, a Fekete István Látogatóközpont növényismereti sétát tart, a martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpont parkjában pokróckoncerten hallgathatjuk a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadását. A győri Esterházy-palotában élő képregénybe foglalt irodalmi stand-up során ugorhatunk vissza a reformkorba. A miskolci Thália-ház szervezésében pedig igazi boros estének nézhetnek elébe a látogatók: bordalok, ekhósszekér-vonulás, reformkorbeli installációk, versszínházi bemutató, borbemutató és borkóstolás hangolja a hosszú éjszakára a vendégeket.

Mondhatnánk most, hogy na, erre varrjál gombot, de mielőtt ezt tennénk, ne felejtkezzünk meg arról, hogy a Goldberger Textilipari Gyűjtemény kreatív „gombos” foglalkozásán valóban megtudhatjuk, mire varrhatunk még gombot a ruhán kívül!

Promóció