Így segíthet a rendszeres nemi élet a hüvelyszárazságon (x)

2023. július 03.
Bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet, helyes megközelítéssel és néhány praktikával az intimitás segíthet enyhíteni a hüvelyszárazsággal járó kellemetlenségeket.
Így segíthet a rendszeres nemi élet a hüvelyszárazságon

A hüvelyszárazság kialakulása mögött az esetek többségében a női hormonok szintjének csökkenése áll – ilyesmi pedig, még ha csak átmenetileg is, de bármely életkorban bekövetkezhet. Nem véletlen, hogy a hüvelyszárazság gyakran érinti a várandós vagy szoptató kismamákat, illetve a fogamzásgátlót szedő nőknek is okozhat gondot. Sőt, bizonyos gyógyszerek (például az antidepresszánsok) mellékhatásaként is kialakulhat, valamint kellemetlen kísérője lehet egyes betegségeknek (például diabétesz, endometriózis). Ugyanígy hüvelyszárazság jelentkezhet a daganatellenes kemo-, illetve sugárterápia kapcsán, hiszen ezek a kezelések a gyorsan osztódó rákos sejtek elpusztítását célozzák, aminek a hüvelyhám ugyancsak gyorsan osztódó sejtjei is áldozatul eshetnek.

A hüvelyszárazság rendkívül kellemetlen állapot, és ha hosszú távon kezeletlen marad, akár szövődményeket is okozhat. Mindenképpen fontos hát, hogy minél hamarabb keressünk megoldást a problémára. Szerencsére ma már bátran válogathatunk a patikák polcain sorakozó vény nélkül kapható, hormonmentes készítmények között – amelyek alkalmazása mellett akár néhány házi praktikát is bevethetünk. Meglepőnek tűnhet, de a szex is segíthet fenntartani a hüvely egészségét. Mutatjuk, hogyan!

Természetes nedvesedés

A szexuális aktivitás serkenti a hüvely vérellátását és az érzékeny idegvégződéseket. Ez elősegíti a hüvely természetes síkosodását és nedvesedését, amely enyhíteni tudja a hüvelyszárazságot. Fontos a megfelelő előjáték és a partnerrel való kellő kommunikáció a kényelmes és élvezetes szexuális élmény érdekében.

Minél több, annál jobb

A rendszeres szexuális aktivitás hozzájárulhat a hüvely egészségének fenntartásához. A szexuális ingerlés és aktus stimulálja a hidratáló hatású hüvelyi váladék képződését. Minél gyakrabban szexelünk, annál gyakrabban ösztönözzük a hüvelyünket nedvesedésre.

Hogyan lehet élvezetes a szex hüvelyszárazság esetén?

Hüvelyszárazság esetén is lehet élvezetes, illetve kielégítő a szexuális életünk. Mutatunk néhány tippet, amelyek segíthetnek ebben.

Használjunk síkosítót: A síkosítók használata rendkívül fontos ilyen esetben, mivel segít csökkenteni a súrlódást és könnyebbé teszi a behatolást. Válasszunk olyan síkosítót, amely vízbázisú vagy szilikonalapú, és nem tartalmaz irritáló anyagokat. A síkosító segíti a hüvelyi nedvesség pótlását, így könnyebbé és kellemesebbé teszi a szexet.

Hosszabb előjáték: Az előjáték időtartamának növelése nagyon fontos a hüvelyszárazság esetén. Az előjáték során fokozódik az izgalom és ezzel a hüvely vérellátása, ami elősegíti a nedvesség termelését. Kényeztessétek egymást simogatással, csókolózással és más intim érintésekkel. Ezzel lehetőséget tudtok adni a testeteknek, hogy természetes módon reagáljon és készen álljon a szexuális együttlétre.

Kísérletezzünk: Ha a hüvelyi behatolás kellemetlenné válik, érdemes más típusú szexuális tevékenységeket kipróbálni. Az orális szex például úgy tud örömet okozni, hogy közben nem kell félni a behatolás okozta fájdalomtól.

Mindezek mellett pedig az együttlétektől függetlenül használjunk hormonmentes hüvelyi hidratáló készítményt, amely a síkosítók pillanatnyi hatásával szemben megfelelő használat mellett – kúraszerűen naponta, illetve szükség esetén heti 2-3 alkalommal – képes tartósan regenerálni a kiszáradt hüvelyhámot.

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó, hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket.  A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Getty Images

Promóció