Öt szövődmény, amelyet a kezeletlen hüvelyszárazság okozhat (x)

2023. július 03.
A hüvelyszárazság rengeteg nőt érinthet élete különböző szakaszaiban. Lehet, hogy elsőre nem tűnik komoly problémának, de hosszú távon szövődményekkel járhat, ha kezeletlen marad.
Öt szövődmény, amelyet a kezeletlen hüvelyszárazság okozhat

A hüvelyszárazság leggyakrabban a menopauza velejárójaként jelentkezhet, de fontos tudni, hogy a probléma – ha csak átmenetileg is, de – a fiatalabb korosztályt is érintheti. Hüvelyszárazságot okozhat például a hormonális fogamzásgátlás, de kialakulhat a szülés után, a szoptatás idején, illetve stresszes életmód következményeként, továbbá a nőgyógyászati daganatos megbetegedések hormonkezelése, kemoterápiája vagy sugárkezelése után egyaránt.

A kezeletlen hüvelyszárazság hosszú távon további kellemetlenségeket is okozhat. Lássuk, melyek ezek:

Fájdalmas szexuális élet

A hüvelyszárazság miatt a hüvelyfal vékonyabbá és sérülékenyebbé válik, így az érintetteknek a szex gyakran fájdalmat, kellemetlenséget okoz. Mindez a partnerükkel való intimitást is negatívan befolyásolhatja.

Vizeletinkontinencia

A hüvelyszárazság hozzájárulhat a vizeletinkontinencia kialakulásához. A hüvelyszárazság gyengítheti a hüvelyfal izmait, amelyek a vizeletürítést szabályozzák. Ennek eredményeként a fizikai erőkifejtés (például köhögés, tüsszentés vagy ugrás) hatására a vizelet elcseppenhet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyszárazság növelheti a hüvelyi fertőzések kockázatát. A hüvelyszárazság hatására a hüvelyi pH megváltozhat, a hüvelyben élő hasznos baktériumok száma lecsökkenhet. Ez kedvező környezetet teremt a kórokozók szaporodásához, ami hüvelygyulladást vagy más fertőzéseket (például felfázást) eredményezhet.

Hüvelyi sebek és repedések

A kezeletlen hüvelyszárazság esetén a hüvelyt bélelő hámréteg érzékennyé, sérülékenyebbé válik, apró sebek vagy repedések alakulhatnak ki rajta. Ezek a sebek fájdalmat okozhatnak, és ismét csak növelhetik a fertőzések kockázatát.

Csökkent önbizalom és életminőség

Végül, de nem utolsósorban, a hüvelyszárazság szövődményei befolyásolhatják az életminőséget és az önbizalmat is. A kellemetlenség és a fájdalom rányomhatja a bélyegét az érintettek szexuális életére, ami negatív hatással lehet az intim kapcsolataikra és az általános jóllétükre is.

Fontos tudni, hogy a hüvelyszárazsággal ma már egyetlen nőnek sem kötelező együtt élnie. Számos hatékony megoldás létezik a probléma kezelésére – ne szégyelljünk segítséget kérni!

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó, hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket.  A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Getty Images

Promóció