Sivatagi szárazság kint és bent (x)

2023. július 03.
A nyári hőség és a nedvesség hiánya meglátszik a természeten. A virágaink kókadoznak, a talaj porzik és repedezett. A hőhullámok és a szárazság azonban nemcsak kívülről támadhatnak, és nemcsak a növényeink szenvedhetnek tőle, hanem mi, nők is.
Sivatagi szárazság kint és bent (x)

A hüvely belső falát borító redőzött, többrétegű laphám állapota ugyanúgy függ a külső körülményektől, mint ahogy a földfelszíné. Megfelelő hüvelyváladék hiányában megbomlik a hüvelyflóra egyensúlya is, gyengül a kórokozók elleni védelem, és a behatolás is nehezebbé, fájdalmasabbá válik.

Belső és külső okok

Az egyensúly megbomlásának lehetnek belső és külső okai is. Leggyakrabban a középkorú nők panaszkodnak erre a tünetre, amely a hőhullámok mellett az egyik legkellemetlenebb velejárója a változókornak. Az ösztrogénszint csökkenése a menopauzában ugyanis elkerülhetetlen, és egyebek között a fenti két panasz előfordulásáért is ez felel. Sokan nem tudják azonban, hogy ez a jelenség nem csak a „nyár derekán” fordulhat elő. Fiatalabb korban is lehetnek olyan életszakaszok – mondjuk a szoptatás, vagy épp a gyógyszeres fogamzásgátlás időszaka –, amelyekben lecsökken a hüvelyhám váladékképzése. Sőt, különböző fertőzések, fizikai sérülések (szülés, sebészeti beavatkozás alkalmával) is okozhatnak átmeneti hüvelyszárazságot.

Vízpótlás: de hogyan?

Ahogy szárazság idején a növényeinket is nekünk kell öntöznünk, úgy a hüvely hidratálását sem szabad elhanyagolnunk, bármi is okozza a hüvelyszárazságot. Átmenetileg, az együttlétek megkönnyítésének érdekében jó szolgálatot tehetnek a különböző síkosítók, ezek azonban nem regenerálják a hüvelyhámot. Első lépésként viszont jó szolgálatot tehetnek, hiszen segítségükkel ismét gyakoribbá, élvezetesebbé tehetjük a szeretkezéseket – ezek során pedig spontán termelődik az ösztrogén, amely a nedvesedésért felel. A menopauza idején leálló petefészekműködést hormonpótló kezeléssel lehet ellensúlyozni, ám ez kizárólag orvosi felügyelet mellett történhet, ráadásul nem is javasolt mindenkinek. Szülés után, szoptatás idején, sugár- vagy kemoterápiához köthető hüvelyszárazságra más megoldást kell keresnünk.

Segítség hormon nélkül

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A Cikatridina hüvelykúp hialuronsavat és egyéb növényi összetevőket (teafa, körömvirág, aloe vera, ázsiai gázló) tartalmazó készítmény, amely hormonok nélkül segíti a szövetek hidratálását, ezáltal pedig az esetleg sérült szövetek hámosodását és a rugalmasságuk megőrzését. Egyedülálló, komplex összetétele klinikailag igazoltan és tartósan enyhíti a hüvelyszárazság okozta panaszokat, bármi is álljon ennek a hátterében. Segítségével nemcsak megtartani tudjuk a hüvelyhám nedvességét, de a tünetek (égő, feszítő érzés, fájdalmas együttlétek) megszűnésével mi magunk is újra kivirágozhatunk.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Shutterstock

Promóció