Jövő héten kezdődik a Balaton legnagyobb presztízsű butikfesztiválja, a 11. Paloznaki Jazzpiknik

2023. július 24.
Augusztus 3-án Nik West és Rick Astley nyitja a háromnapos pikniket. Augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation zenél a Nagyszínpadon, augusztus 5-én pedig az Incognito, majd a legendás Level 42 lép fel.

Három nap jazz, funk, pop és soul, hamisíthatatlan piknik-élmény a Jazzpikniken – 10 év, 362 koncert és megannyi generációkon átívelő közös emlék! A fesztiválok során kialakult a „piknik-élmény” fogalma, amit a magyar közönség ma már Paloznakhoz köt, emiatt évről évre ellátogat a dűlőbe, hogy legendás nemzetközi zenészek és formációk mellett a hazai jazz élvonalával és a legújabb, kísérleti zenével is megismerkedjen. 

A 2023-as Jazzpikniket a legjobbak között jegyzett női funk-rock és soul basszusgitáros és énekesnő, Nik West nyitja augusztus 3-án. West a legnagyobbak mellett gitározott, olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Dave Stewart vagy Prince.

A nyitóestén egy visszatérő legenda is színpadra lép, Rick Astley; alighanem mindenki emlékszik a Never Gonna Give You Up című slágerre és előadójára, akiért lányok (és anyák) milliói rajongtak. Két évtizeddel azután, hogy először berobbant a zenei világba, ismét visszatért: a 2000-es években válogatás-albumokkal jelentkezett, 2018-ban új albuma jelent meg Beautiful Life címmel, majd 2019-ben Best of Me címmel válogatást adott ki – ugyanebben az évben a Paloznaki Jazzpiknik közönsége fergeteges koncertet kapott az örök sztár megújult stílusából. Rick Astley augusztus 3-án, csütörtökön visszatér a domboldalra, hogy legnagyobb slágerei mellett kifinomult soul hangzásával varázsolja el a piknikezőket.

Augusztus 4-én a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops lép színpadra. 2011-ben három svéd fiatal zenész (Jonah Nilsson – ének, billentyű, Henrik Linder – basszusgitár, Aron Mallergardh – dob) robbant be a zenei világba, amikor feltöltötték a YouTube-ra sajátos Lady Gaga feldolgozásukat. Az akkor még Stockholmban, a Royal College of Music-ban zenei tanulmányokat folytató fiatalok váratlan sikersorozatot indítottak, videójuk hatalmas nézettségi számokat hozott világszerte a zenei piacon – olyan legendák nyilatkoztak róluk elismerően, mint Stevie Wonder, vagy Quincy Jones. A kísérletnek induló, pop-funk-jazz fusion feldolgozásokon alapú sorozatuk ma már világhírű produkciónak számít, 2014 óta saját albumokat is megjelentetnek. A péntek este az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation koncertjével folytatódik. A washingtoni duó története több mint két évtizede indult, zenéjükben a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai keverednek.

Augusztus 5-én, szombaton a Jazzpikniken ad koncertet az acid jazz legfontosabb zenekara, az Incognito. A zenekar a kilencvenes évek táncos-funkos acid jazz hangzásának legfontosabb együttese lett: ontotta a klubslágereket, egész Európa az Incognitóra táncolt. Az időről időre újjáalakuló együttesben fennállása alatt közel 150 muzsikus zenélt, de kulcsfigurája továbbra is Bluey, akinek köszönhetően az Incognito nem veszített régi fényéből: táncos, laza, mégis vibráló, lüktető dallamok jellemzik a nagyszerű koncertprodukciót.

A szombati záróeste a ’80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 táncoltatja meg a Paloznaki Jazzpiknik közönségét. A brit zenekar a jazz, a rock, a pop, a funky, illetve a soul és a blues elemeit ötvözte egyedi hangzásban, amelyért milliók rajongtak. Világszerte több mint 30 millió eladott lemezük van. Olyan ismert dalokat hoznak a Jazzpiknikre, mint a Lessons in Love, a Something About You, vagy az It’s Over gigaslágerek.

A 11. pikniken Paloznakon zenél a magyar jazzélet színe-java: többek között olyan művészekkel találkozhatunk, mint a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Vavra Bence, a Vanavan, vagy az ODD ID. A további két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat.

További információ, program, kedvezményes jegyek: https://jazzpiknik.hu

Fotó: Mónus Márton

Promóció