Kvíz: a Balaton vagy az Adriai-tenger van a képen? Mennyit ismersz fel?

2023. július 14.
Neked is a Balaton a Riviéra? Vagy éppen az Adria a szíved csücske? Azt gondolod, mindent tudsz már ezekről a vizekről? Itt a lehetőség, hogy kiderüljön, vajon mennyire vagy képben a népszerű vízparti nyaralóhelyekkel! Vajon hány képen ismered fel, a Balatonon vagy az Adrián készült?
Kvíz: Balaton vagy Adriai-tenger?
  • Nézd meg, vajon mindig, minden körülmények között felismered-e a Balatont?
  • A kvízből kiderül, vajon meg tudod-e különböztetni az Adriai-tengertől.
  • Már most szólunk, hogy a képek között vannak egészen félrevezető fotók is!

Ha megkérdezzük az embereket, hova mennek nyaralni, valószínűleg többségük azt mondja, nem hagyja ki idén sem, hogy néhány napot a Balatonnál töltsön. De legalább ennyien készülnek valamelyik üdülőhelyre az Adriai-tenger partjára.

Mindkét víznek kultikus jelentősége van a magyar néplélek számára, generációkon át jártunk vakációzni ezekre a helyekre. Ám lehet, hogy hiába az évszázados hagyomány, mégsem mindig tudjuk megkülönböztetni egymástól a Balatont és az Adriai-tengert? A legújabb kvízünk kitöltésével kiderül, vajon mennyire ismerjük a két kedvenc vizünket!

Hol olcsóbb a nyaralás, a Balatonnál vagy az Adrián?

Idén még a szokásosnál is megosztottabbak az emberek abban, vajon a Balatonnál vagy az Adriai-tengernél olcsóbb-e a nyaralás. Sokan érvelnek azzal, hogy annyi pénzből, amiből egy Balaton parti üdülőhelyen eltölthetik a szabadságukat, bőven nyaralhatnak akár Horvátországban is. És az Adria legalább tenger. 

Mások viszont elképzelni sem tudják, hogy ne az imádott Balatonjuknál nyaraljanak, kerüljön, amibe kerül. Ráadásul – szól az érvelés – a tengerpartra el is kell jutni, és az utazás jelentősen megnöveli a költségeket. 

A vitát nehezebb eldönteni, mint az új földrajzi kvízünk kérdéseire válaszolni, de lehet, hogy nem is kell. Aki megteheti és szeretne, szabadon választhat, akár a Balatonnál, akár az Adriai-tengernél töltené el a nyaralásra szánt napokat. 

Balaton, Adria, kultúra és kvíz

A magyar kultúrában mély nyomokat hagyott mind a Balaton, mind az Adriai-tenger. Híres költőink és íróink számos versben, regényben és novellában örökítették meg a magyar tengert. (A kifejezés nagy nyelvújítónktól, Kazinczy Ferenctől származik, aki latinból fordította.) Szabó Lőrinc, József Attila és Jókai Mór is számos szerelmi kalandot élt át a Balaton partján. 

Az Adriai-tenger legalább annyi magyar szerzőt megihletett. A titokzatosság, mediterráneum iránti vágyakozás megjelenik Jókai Mór, Cholnoky Viktor, Kosztolányi Dezső vagy éppen Márai Sándor műveiben.

Azt nem tudjuk, ők vajon felismerték-e volna imádott tengerüket egy-egy kép alapján, de mi próbára tehetjük az alábbi kvízzel magunkat. Válaszoljunk a kérdésekre, és kiderül, mennyire ismerjük jól a Balaton és az Adriát!

Fotó: Unsplash, Fortepan