Segítség, felfáztam – nőgyógyászhoz vagy urológushoz forduljak? (x)

2023. augusztus 01.
A legtöbb nő élete során legalább egyszer biztosan megtapasztalja a felfázás kellemetlen tüneteit. Jó hír azonban, hogy nem minden esetben szükséges rögtön orvoshoz fordulni és antibiotikumokhoz nyúlni a gyógyulás érdekében.
Segítség, felfáztam – nőgyógyászhoz vagy urológushoz forduljak?

A hólyaghurut – vagy hétköznapi nevén felfázás – valójában nem a hideg időjárás, hanem az elszaporodott baktériumok miatt alakul ki. Az esetek 80 százalékában az E. coli nevű bélbaktérium áll a tünetek mögött. Ezek a baktériumok egyébként is megtalálhatók a szervezetben – a kellemetlen tüneteket akkor tudják kiváltani, ha bejutnak a húgyhólyagba, amelynek a falán megtapadnak és elszaporodnak.

Antibiotikumok – mi a baj velük?

A felfázásra hosszú éveken át az antibiotikumok jelentették az első számú megoldást. Tény, hogy ezek a gyógyszerek hatékony megoldást jelenthetnek a felfázás okozta kellemetlenségek kezelésére, a helyzet mégsem ilyen egyszerű. Fontos tudni, hogy az antibiotikumok nemcsak a kórokozó baktériumokat pusztítják el, hanem a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen, jó baktériumokat is megtizedelik. Például a bél- vagy a hüvelyflóra hasznos baktériumai is az antibiotikumok áldozatává válhatnak. Ha pedig a jó baktériumok eltűnnek, fertőzések alakulhatnak ki a szervezetben. Az antibiotikumok, amelyeket a felfázásra szedünk, károsítják a hüvelyflóra egyensúlyát biztosító Lactobacillusokat is. Ennek eredményeként újabb káros baktériumok tudnak elszaporodni a hüvelyben, és kínzó hüvelygyulladás alakulhat ki.

De azt se felejtsük el, hogy a túlzott és indokolatlan antibiotikumhasználat hozzájárulhat az antibiotikumrezisztencia kialakulásához. Előrejelzések szerint 2050-re az antibiotikumoknak ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok okozta megbetegedések a vezető halálokok lesznek a világban. Amennyire lehetséges, érdemes tehát kerülni a felesleges antibiotikum-szedést, és mindig mérlegelni, hogy valóban szükséges-e ilyen komoly kezelésbe fogni.

Mi lehet antibiotikum helyett a megoldás?

A Szülészeti és Nőgyógyászati Továbbképző Szemle 2023. áprilisi számában megjelent hivatalos ajánlás szerint a felfázás enyhe tüneteinek megjelenését követő első 2 napban növényi szerekkel és napi 3 liter víz elfogyasztásával érdemes a felfázást kezelni. Ez tehát azt jelenti, hogy az enyhe tünetek megjelenésekor nem szükséges sem nőgyógyászhoz, sem urológushoz fordulni. Helyette fogyasszunk bőséges mennyiségű folyadékot, hogy elősegítsük a kórokozók gyors kiürülését, és bátran hívjuk segítségül a gyógynövények – például a medveszőlőlevél – erejét.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

urzinol

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció