Szerelem a változókorban – erre érdemes figyelni (x)

2023. augusztus 01.
Nem véletlenül szokták a hólyaghurutot gyakran nászutas betegségként emlegetni. Az 55 éves Éva történetén keresztül a következőkben mindent elmondunk, amit a szex okozta hólyaghurutról tudni kell!
Szerelem a változókorban – erre érdemes figyelni

Néhány hónappal múltam 55 éves, amikor úgy éreztem, egy merőben új fejezet kezdődik az életemben. Korábban hosszú évtizedekig házasságban éltem, ám az idő múlásával a kapcsolatunk átalakult – a férjem és én szeretők helyett inkább lakótársakká váltunk. Bár a kapcsolatunk nem romlott meg, mindketten éreztük, hogy el kell engednünk a másikat, ha valóban boldogok akarunk lenni. Évek óta tudtam, hogy valami hiányzik az életemből, és újra vágytam a szerelem érzésére.

A válásunk gyorsan és probléma nélkül zárult le, én pedig felszabadultan vetettem bele magam a szingli nők mindennapjaiba. Egy nap, egy baráti összejövetel alkalmával találkoztam Andrással. András néhány évvel idősebb volt nálam, egy kedves és karizmatikus férfi, akinek megjelenése és személyisége egyből felkeltette az érdeklődésemet. Az első találkozást újabb és újabb követte, és hamarosan minden időnket együtt töltöttük. Néhány hónap múlva már biztos voltam benne, hogy ez szerelem – mindkettőnk részéről. Korábban soha nem gondoltam volna, hogy létezhet szenvedélyes szerelem a változókorban, és tessék. András a semmiből robbant be az életembe és fenekestül felforgatta azt.

A szerelmünk fellobbanása fantasztikus érzés volt, újra átéltem azt az izgalmat, amit legutóbb fiatalkoromban. Még a szexuális életünk is virágzásnak indult, ami óriási löketet adott a változókori hormonális változások által megtépázott önbizalmamnak.

Az idilli mindennapokat azonban beárnyékolta egy váratlan probléma. Egyik reggel kínzó, sajnos korábbról már nagyon is jól ismert panaszokra, gyakori vizelési ingerre és kellemetlen, égő érzésre ébredtem. Rögtön tudtam azonosítani a tüneteket: biztos voltam benne, hogy hólyaghurutom lett. A felfázás ismerős volt, azt viszont akkor még nem is sejtettem, hogy vajon mi okból jelent meg éppen akkor.

Amilyen gyorsan csak lehetett, felkerestem a nőgyógyászomat, hogy választ kaphassak a kérdéseimre. Az orvosom meghallgatta a panaszaimat, majd rögtön kitért a hólyaghurut és a változókor közötti összefüggésekre. Mint mondta, a változókorban a női test hormonális változásokon megy keresztül, amelyek hatással vannak a húgyhólyag egészségére is. A hüvelyt és a húgyutakat bélelő hámréteg vékonyabbá válik, és a hólyag körüli szövetek is veszíthetnek rugalmasságukból. Ez a változás növelheti a hólyaghurut kockázatát, mivel a kórokozók könnyebben elszaporodhatnak és megtapadhatnak a húgyutakban. Ha pedig ez önmagában nem lett volna elég, az orvosom azt is hozzátette, hogy az aktív nemi élet további kockázati tényezőt jelenthet a hólyaghurut kialakulásában. A szex során ugyanis a hüvelyben található baktériumok könnyebben juthatnak be a húgyutakba, ami fertőzést okozhat. Az intenzív vagy gyakori szex tehát tovább növelheti a hólyaghurut kockázatát.

Nem kifejezetten örültem a híreknek, de hát nem volt mit tenni. El kellett fogadnom a testem változásait, az Andrással való szenvedélyes kapcsolatomról azonban nem voltam hajlandó lemondani. De szerencsére nem is kellett! Az orvosom ugyanis néhány hasznos tanácsot is adott, amelyek betartásával csökkenteni lehet a felfázás kialakulásának kockázatát. Elmondta, hogy az első és legfontosabb, hogy szex után mindig menjek el vécére, pisilés közben ugyanis megszabadulhatok a húgycsőbe került baktériumoktól. Szintén célszerű mind az ágyba bújás előtt, mind utána megmosni a szeméremtájékot bő meleg vízzel, esetleg egyszerű, illatmentes szappannal, ami nem borítja fel a hüvelyflóra természetes egyensúlyát. Végezetül annyit mondott még, hogy érdemes megfontolnunk a síkosító használatát, hogy csökkenteni tudjuk az apró hámsérülések keletkezését, az irritációk kialakulását, amelyek ugyancsak fokoznák a fertőzés kockázatát.

Végighallgattam az orvost, és hazaérve mindent elmeséltem Andrásnak is. Rendkívül megértő volt, és rögtön elfogta az aggódás is, úgyhogy megbeszéltük, hogy ezentúl fokozottan oda fogunk figyelni egymásra. A kínzó tünetek egy vény nélkül kapható növényi szernek köszönhetően néhány nap múlva teljesen megszűntek, nekünk pedig véletlenül sem szegte kedvünket ez a kellemetlen kitérő.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

urzinol

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció