Ezeket tegyük, ha fel akarunk készülni a menopauzára (x)

2024. január 03.
A menopauza időszakára felkészülni nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. A következőkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot.
Ezeket tegyük, ha fel akarunk készülni a menopauzára (x)

A menopauza egy természetes folyamat, amely minden nőt érint, de nem minden nőt ugyanúgy. A menopauza tünetei és hatásai egyénenként változhatnak, és függhetnek a genetikától, az életmódtól, az egészségi állapottól vagy éppen a környezettől. A menopauza időszakában fontos, hogy a nők figyeljenek a testükre, a lelkükre, az egészségükre és a jóllétükre, és tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy felkészüljenek erre a periódusra.

A változókornak nevezett életszakaszban rengeteg nő tapasztalja meg a hormonális változások hatásait – mint például az ilyenkor gyakran jelentkező hüvelyszárazságot, alvászavarokat, hangulatváltozásokat vagy éppen az emésztési problémákat. Fontos azonban tudni, hogy ezek a tünetek megelőzhetők, vagy legalábbis mérsékelhetők bizonyos lépések segítségével.

De hogyan is érdemes készülni a menopauzára?

Járjunk el szűrővizsgálatokra!

Fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra, amelyek segítenek felismerni és megelőzni az esetleges betegségeket. A menopauza időszakában különösen fontosak a következő szűrővizsgálatok:

Nőgyógyászati szűrés. A nőgyógyászati szűrés célja, hogy felismerje a női nemi szervek betegségeit, mint például a méhnyakrák, a petefészekrák, a méhmióma, a ciszták, a különféle gyulladások vagy fertőzések jeleit. Negyvenéves korig általában elegendő évente, kétévente elvégeztetni a méhnyakrákszűrést, 45 éves kor felett pedig fontos, hogy mellette rendszeresen kezdjünk járni emlőszűrésre is.

Csontsűrűség-vizsgálat. A csontsűrűség-vizsgálattal a csontok ásványianyag-tartalmát mérik meg, ami befolyásolja a csontok erősségét és törékenységét. A menopauza időszakában a csontok elveszítik a sűrűségüket, ez pedig növeli a csontritkulás és a törések kockázatát. A csontok kalciumtartalmának csökkenése miatt az ötvenedik életévtől kétévente csontsűrűség-vizsgálatra is ajánlott elmenni.

Laborvizsgálatok. A laborvizsgálat során a szervezet működéséről és állapotáról kaphatunk teljes képet. A menopauza időszakában fontos, hogy ellenőrizzük a következő laborértékeket: vérnyomás, koleszterinszint, vércukorszint, pajzsmirigyhormon szintje, máj- és vesefunkció, vérkép, gyulladásos markerek, hormonszintek és vitaminok. Laborvizsgálatra legalább évente egyszer érdemes elmenni, de ha bármilyen eltérés vagy tünet van, akkor gyakrabban.

Az erek és a hasi szervek állapotának ellenőrzése. Az erek és a hasi szervek állapotának ultrahangos vizsgálatával felismerhetővé válik a többi között az érelmeszesedés, a különféle szívbetegségek, májbetegségek vagy a daganatok jelei.

Figyeljünk oda magunkra!

Fontos, hogy ne csak az orvosokra és a vizsgálatokra hagyatkozzunk, hanem magunkra is. A szűrések mellett mi magunk is rendszeresen ellenőrizzük a súlyunkat és a vérnyomásunkat, ezek ugyanis befolyásolni tudják a szív- és érrendszeri egészségünket. A súlyunkat és a vérnyomásunkat legalább havonta egyszer jegyezzük fel, és ha bármilyen eltérés vagy magas érték van, konzultáljunk az orvosunkkal.

Fontos az egészséges életmód

Szervezetünk kiegyensúlyozott működését az életmódunk is jelentősen befolyásolja – fontos tehát, hogy próbáljunk minél egészségesebben élni.

Táplálkozás. Figyeljünk arra, hogy mindennap megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyasszunk. Az étrendünk legyen magas rost-, fehérje-, vas- és vitamintartalmú, miközben kerüljük a túlzott cukor-, zsír- és sóbevitelt, valamint az alkoholfogyasztást. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, amelyek tele vannak antioxidánsokkal és vitaminokkal. Igyunk elegendő folyadékot (legalább 2 litert naponta), de kerüljük a cukros italokat.

Mozgás. A mozgás segít megőrizni az izomzatunkat, javítja az anyagcserét, erősíti az ízületeket és csökkenti a stresszt. Építsük be a rendszeres sportot a mindennapjainkba, és válasszunk olyan mozgásformát, amit élvezünk, és amit nem érzünk megterhelőnek.

Kérjünk segítséget!

Jó tudni, hogy az életmódbeli változtatások mellett ma már különféle lehetőségeink vannak a menopauza tüneteinek kezelésére. A klasszikus hormonterápia során gyógyszerekkel pótolják azokat a női hormonokat, amelyek termelődése a menopauza során jelentősen lecsökken. Fontos azonban tudni, hogy a hormonterápiának komoly mellékhatásai is lehetnek, mint például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának emelkedése, vagy hosszú távon a mellrák kialakulásának veszélye. Szerencsére ma már létezik hormonmentes kezelés is. A patikákban kapható gyógynövénytartalmú szerek hormonpótlás nélkül is képesek a menopauza panaszainak mérséklésére.

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Remifemin

Vény nélkül kapható gyógyszer. Fotó: Phytotec Hungaria Bt.

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszan tartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz. Fotó: Phytotec Hungaria Bt.

A hialuronsavat és gyógynövény kivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció