Menopauzabarát étkezés – mit együnk, és mit felejtsünk el? (x)

2024. január 03.
Míg egyes élelmiszerek enyhíteni tudják a menopauzával járó kellemetlen tüneteket, addig bizonyos ételek fokozhatják azokat. Lássuk, mit együnk és mit mellőzzünk ebben az időszakban.
Menopauzabarát étkezés – mit együnk, és mit felejtsünk el? (x)

A menopauza természetes folyamat, amely minden nő életében bekövetkezik, általában 45 és 55 éves koruk között. Ekkor a petefészkek hormontermelése lecsökken, és a menstruáció megszűnik. A hormonális változások számos testi és lelki tünetet okozhatnak, például hőhullámokat, izzadást, alvászavarokat, hangulatingadozásokat, szív- és érrendszeri betegségeket, hüvelyszárazságot, libidócsökkenést. A megfelelő étrenddel sokat tehetünk a tünetek enyhítéséért és az egészségünk megőrzéséért. De mi mindenre érdemes az étkezés terén odafigyelni?

Lassuló anyagcsere, kevesebb kalória

A menopauza idején fontos, hogy fokozottan odafigyeljünk a napi kalóriabevitelünkre, mert a lassuló anyagcsere és a kevesebb mozgás miatt ebben az életszakaszban könnyebben hízhatunk. A túlsúly pedig növeli a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az ízületi problémák kockázatát. A kalóriacsökkentés azonban nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a tápanyagokban gazdag ételekről, sőt. Az egészséges és az életkornak megfelelő étrend segítségünkre lehet a súlykontroll mellett a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában, a csontok erősítésében, a bőr és a haj szépségének megőrzésében, a hangulatunk javításában és az immunrendszerünk erősítésében.

Milyen tápanyagokra lesz szükségünk?

A rostok segítik az emésztést, a bélműködést, a vércukor- és a koleszterinszint szabályozását, valamint a jóllakottság érzését. A napi rostbevitel ajánlott mennyisége 25-30 gramm, amit zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és magvak fogyasztásával érhetünk el.

A vitaminok közül kiemelkedően fontos a D-vitamin és a B-vitaminok szerepe. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, ezáltal megelőzi a csontritkulást, amelynek kialakulására a menopauzát követően nagyobb az esély. A D-vitamin hiánya depressziót, fáradtságot, izomfájdalmat is okozhat. A D-vitamin legjobb forrása a napfény, de táplálékkiegészítők formájában is pótolható. A napi ajánlott mennyiség 600-800 NE, de télen akár 2000-3000 NE is szükséges lehet. A B-vitaminok támogatják az idegrendszer és az agy működését, javítják a memóriát, a koncentrációt, a hangulatot, segítenek a stressz leküzdésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerek a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a zöld leveles zöldségek, a tojás, a máj, a halak, a tejtermékek.

Az ásványi anyagok közül a kalcium és a magnézium a legfontosabb. A kalcium a csontok és a fogak építőanyaga, a magnézium pedig segíti a kalcium beépülését a csontokba. A kalciumnak és a magnéziumnak az izmok és az idegek működésében, a vérnyomás és a pulzus szabályozásában, a véralvadásban, az immunrendszer erősítésében is szerepe van. A kalcium és a magnézium hiánya izomgörcsöket, feszültséget, ingerlékenységet, alvászavarokat, csontritkulást okozhat. A napi kalciumbevitel ajánlott mennyisége 1000-1200 mg, a magnéziumé 300-400 mg. Kalciumban és magnéziumban gazdag élelmiszerek a tejtermékek, a sajtok, a zöld leveles zöldségek, a magvak, az aszalt gyümölcsök, a banán, a kakaó.

Fitoösztrogének a tünetek enyhítése érdekében

A fitoösztrogének olyan növényi vegyületek, amelyek képesek kötődni az ösztrogénreceptorokhoz, ahol ösztrogénszerű hatást fejtenek ki. Így enyhíthetik az olyan, hormonhiány okozta tüneteket, mint a hőhullámok, az izzadás, a hangulatingadozások. A fitoösztrogének csökkentik a koleszterinszintet, a vérnyomást, a vércukorszintet, javítják a csontsűrűséget, a bőr állapotát, a szexuális vágyat. A fitoösztrogének leggazdagabb forrása a szója és a különböző szójatermékek, mint a tofu, a szójatej, a szójajoghurt. De a szója mellett más élelmiszerek is tartalmaznak fitoösztrogéneket, például a lenmag, a szezámmag, a napraforgómag, a hüvelyesek, a gabonafélék, a zöld tea, a vörösbor, a gránátalma.

Fontos azonban tudni, hogy a szójának nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak. A szója ugyanis gátolhatja a pajzsmirigy hormonjainak termelődését, pajzsmirigy-alulműködést okozva, ami fáradtságot, hízást, depressziót eredményezhet. És vannak, akik allergiásak erre a növényre, amelynek fogyasztása esetükben bőrkiütéseket, légzési nehézségeket, hasmenést, hányást okozhat. A szója fogyasztása nem ajánlott azoknak a nőknek sem, akik számára a gyógyszeres hormonterápia ellenjavallt, például emlőrák vagy egyéb nőgyógyászati daganat kockázata miatt.

Menopauzabarát étkezés

A szóján kívül még számos élelmiszer segíthet a tünetek enyhítésében. Ilyenek például az olajos halak, mint a lazac, a makréla, a hering, a tonhal, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok, és csökkentik a gyulladást, a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítják a szív- és érrendszer egészségi állapotát, a hangulatot, az agy működését.

A menopauzabarát étkezés részét képezik a jó koleszterinben gazdag ételek is, mint a dió, a mandula, az avokádó, az olívaolaj, amelyek segítenek fenntartani a megfelelő koleszterinszintet, és megakadályozzák az érelmeszesedést.

A változókorban kerüljük a feldolgozott, tartósított, zsíros, cukros, sós ételek fogyasztását, amelyek negatív hatással lehetnek az egészségünkre, növelhetik a súlyunkat, és fokozhatják a menopauza tüneteit.

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Remifemin

Vény nélkül kapható gyógyszer. Fotó:Phytotec Hungaria Bt.

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszan tartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz. Fotó: Phytotec Hungaria Bt.

A hialuronsavat és gyógynövény kivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció