Így kell étkezni, hogy ne legyen vashiányunk (x)

2024. február 02.
A vashiány súlyos egészségi problémákat okozhat, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vasat vigyünk be a szervezetünkbe az étkezéssel.
Vashiány étkezés

A vas létfontosságú ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezetünk egészséges működéséhez: a többi között szükség van rá a vörösvérsejtek képzésében, az oxigén szállításában, az immunrendszer erősítésében és az energiaszint növelésében is. A vashiány számos kellemetlen egészségi következménnyel járhat. Enyhébb esetben fejfájást, fáradtságot, a körmök törékenységét okozhatja, de akár olyan súlyos állapot kialakulását is előidézheti, mint a vérszegénység, amely már komolyan veszélyezteti az életfunkciókat.

Mennyi vasra van szükségünk?

Mivel a szervezetünk nem képes vasat előállítani, a naponta (izzadással, széklettel, vizelettel, a bőr hámlásával, hajhullással vagy éppen körömvágással) elveszített vasat nekünk kell az étkezéssel pótolni. A vashiány megelőzése érdekében ajánlott napi vasbevitel függ az életkortól, a nemtől és az étrendtől is. Általában a felnőtt férfiaknak napi 8 milligramm, a termékeny korú nőknek pedig napi 18 milligramm vasra van szükségük – ám a terhesség alatt ez a mennyiség akár 30 milligrammra is növekedhet.

A vasbevitel forrásai két csoportra oszthatók: hemvas (állati vas) és nemhemvas (növényi vas). A hemvas az emberi szervezetben a legjobban hasznosuló vasfajta, amelyet főleg a vörös húsok, a belsőségek, a halak és a tenger gyümölcsei tartalmaznak. A táplálék hemvastartalmának mintegy 15-35%-a szívódik fel az emésztőrendszerből, és nem függ attól, hogy milyen más ételeket fogyasztunk mellette. A nemhemvas a növényi eredetű vasfajta, amelyet főleg a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek, a gabonafélék, a magvak, a diófélék, a szárított gyümölcsök és a vasban gazdagított élelmiszerek tartalmaznak. A nemhemvas felszívódása rosszabb, 2-20% között van, ráadásul ezt még az is befolyásolja, hogy milyen más ételeket vagy italokat fogyasztunk mellette.

Oda kell figyelni az étrendre

A vashiány kialakulásának kockázata magasabb bizonyos csoportoknál, mint például a menstruáló, terhes vagy szoptató nők, a vegetáriánusok, a vegánok, a fogyókúrázók, a sportolók, a gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedők és a gyerekek körében. A vashiány kialakulását nemcsak az elégtelen vasbevitel okozhatja – állhat mögötte felszívódási zavar is, vagy ha valamilyen okból fokozódik a vasigény, illetve a vasvesztés.  

A vegetáriánusok és a vegánok különösen ki vannak téve a vashiány veszélyének, mivel nem fogyasztanak hemvasat, amely a legjobban hasznosuló vasfajta. Emellett a növényi ételek között sok olyat is találhatunk, amely gátolja a nemhemvas felszívódását. Éppen ezért a vegetáriánusoknak és a vegánoknak több vasat kell bevinniük a szervezetükbe, mint a húsevőknek, és ügyelniük kell arra, hogy olyan ételeket és vaspótlókat fogyasszanak, amelyekből megfelelő mennyiségű vas tud hasznosulni.

A C-vitamin elősegíti a táplálékvas felszívódását, a fermentált ételek pedig csökkentik a babokban, magvakban, gabonafélékben és bizonyos gyümölcsökben is megtalálható fitinsav vasfelszívódást gátló hatását.

A vas felszívódását nehezíti a kalcium, az előbb említett fitinsav, amely megköti a vasat és csökkenti a biológiai hasznosulását, a polifenolok, illetve a kávé, a tea és a kakaó, amelyek szintén negatívan befolyásolják ezt a folyamatot.

Kezeld a vashiányt!

Vény nélkül kapható 100 mg vas(III)-komplex tartalmú gyógyszer

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer „más vas”, mint a többi:

  • kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,
  • biztonságos, mert felszívódása szabályozott,
  • kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemivas-tartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládéízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció