A szépségnek is árthat a vashiány (x)

2024. február 02.
Mi, nők szinte bármit hajlandók vagyunk megtenni, illetve rengeteget vagyunk képesek költeni a szépségünk megőrzése érdekében. Ám előfordulhat olyan helyzet, amikor a legdrágább kozmetikum sem segít.
Vashiány szépség

Szérumok, krémek, maszkok, pakolások, hajápolók, körömlakkok, smink- és kozmetikai termékek, amelyek rendre ott sorakoznak a női fürdőszobák polcain. Segítenek, hogy arcunk fiatalos és üde, hajunk selymes, a körmeink ragyogóak legyenek. Ám előfordulhat olyan helyzet, amikor még a drága kozmetikumok sem hoznak eredményt, mivel a hajhullásunk, a fénytelen-sápadt arcbőrünk vagy éppen a töredező körmeink mögött valamilyen egészségi probléma húzódik. Ilyen lehet például a vashiány.

A vashiány kialakulása

A vashiány a leggyakrabban előforduló táplálkozási hiányállapot a világon, amelynek következtében csökken a szervezet oxigénszállító képessége. A vashiány kialakulásához több tényező is vezethet: a menstruációs vérveszteség miatt gyakrabban fordul elő nők esetében, kialakulhat a vegetáriánus vagy vegán étrend mellett is, vagy felszívódási zavarok, gyomor-bélrendszeri betegségek, illetve az intenzív, megterhelő sportolás és fogyókúra következményeként.

A vashiány tünete lehet a fáradtság, a gyengeség, a légszomj, a szédülés, a fejfájás, a szívdobogásérzés, a hidegrázás, a fülzúgás, a koncentrációzavar, a hajhullás, a fénytelen-sápadt arcbőr, a töredező körmök, a repedezett szájzug. Amennyiben ezeket a panaszokat tapasztaljuk, érdemes laborvizsgálatot csináltatnunk, hogy kiderüljön, vashiányosak vagyunk-e.

Amennyiben kiderül, hogy a szervezetünkben túlságosan kevés a vas, mindenképpen javasolt vastartalmú gyógyszerekkel pótolni a hiányt. De a vaspótló szerek mellett fontos, hogy az étrendünk is vasban gazdag legyen, és tartalmazzon vörös húsokat, májat, tojást, halat, zöld leveles zöldségeket, hüvelyeseket, gabonaféléket, szárított gyümölcsöket, valamint C-vitaminban gazdag ételeket, amelyek segítik a vas felszívódását. Arra is jó odafigyelni, hogy a vasfelszívódást gátolhatja a kávé, a tea, a kalcium, a foszfát, a fitinsav és a tannin, ami nagyobb mennyiségben a teában, kávéban, csokoládéban és a borokban található.

A vashiány kezelése nemcsak az egészségünk, hanem a szépségünk szempontjából is fontos. Ha sikeresen fel tudjuk tölteni szervezetünk vasraktárait, a hajunk, a bőrünk és a körmünk is visszanyeri ragyogását, erősségét és egészséges megjelenését.

Kezeld a vashiányt!

Vény nélkül kapható 100 mg vas(III)-komplex tartalmú gyógyszer

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer „más vas”, mint a többi:

  • kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,
  • biztonságos, mert felszívódása szabályozott,
  • kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemivas-tartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládéízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció