„Olyan nagy tisztaságú anyagokat választunk, amelyek hatással vannak a bőrproblémákra” – Innovatív magyar kozmetikumok az egész család számára

2024. január 03.
Dr. Argay Márton még kezdő gyógyszerészként vágott bele a kozmetikai termékfejlesztésbe. Olyan krémeket készített, melyek célzott hatással veszik fel a harcot a bőrproblémákkal szemben - mindezt természetes, bőrbarát és bizonyítottan hatékony összetevőkkel. Interjú a Ceralbin alapítójával, Dr. Argay Mártonnal.
“Olyan nagy tisztaságú anyagokat választunk, amelyek hatással vannak a bőrproblémákra” - Innovatív magyar kozmetikumok az egész család számára

Mi motiválta arra, hogy elkezdjen krémekkel, kenőcsökkel foglalkozni?

Gyógyszerészként a munkám egy része abból áll, hogy sok gyógyszeres kenőcsöt készítek. Kifejezetten érdekel a szakma múltja, ahol a patikai termékek másfajta problémák kezelésére szolgálnak, mint például a bőrgyógyászati problémákra készített gyógyszertári dermokozmetikai készítmények. Másrészt a patikában nagyon sok emberrel találkozunk, akik különböző problémákkal érkeznek hozzánk, amelyekre valamilyen megoldást kell találnunk. Innen jött az ötlet kezdő gyógyszerész koromban, hogy krémeket készítsek a családtagjaimnak és barátaimnak.

Hogyan nőtte ki ebből magát a Ceralbin?

Láttuk, hogy a termékek jó hatással vannak a száraz bőrre. Egyre többen keresték a készítményeket, amelyekről pozitív visszajelzéseket kaptunk, ezért eldöntöttem, hogy szeretnék szintet lépni, hogy a szélesebb közönségnek is eljuttathassam a krémeket. Így jött az elképzelés, hogy létrehozzuk a Ceralbint, ami több szempontból is kapcsolódik a gyógyszertári eredethez: innen ered a márka piros színe, ami a gyógyszertárban a külsődleges gyógyszerformát jelenti, a Cera szó pedig a fehér viasz latin neve.

Nagyon sokan kísérleteznek krémekkel. Ön szerint mit ad a Ceralbinhoz az, hogy gyógyszerészként kezdett el kenőcsökkel foglalkozni?

Őszintén szólva már nagyon sokszor gondolkoztam ezen a kérdésen. Egy szemlélet- és viszonyulásbeli különbséget látok, ami már az anyagválasztásnál is megjelenik, mert más összetevőkhöz nyúlunk. Olyan anyagokat választunk, amelyek hatással vannak egy adott problémára, mint például a fehér viasz. Nagyon sok tévhit kering bizonyos összetevőkről, amiket a patikában gyakran használunk. De mi csak biztonságos összetevőket választunk, amelyeknek ismerjük a hatását és a kozmetikumok tekintetében bizonyítottan kedvező hatással vannak a bőrre.

“Olyan nagy tisztaságú anyagokat választunk, amelyek hatással vannak a bőrproblémákra” - Innovatív magyar kozmetikumok az egész család számára

A Ceralbin oldalán több tévhitekről szóló ismeretterjesztő cikket is olvashatunk. Önök számára egyfajta misszió, hogy edukálják az embereket?

Abszolút! Rengeteg régóta, akár több száz éve használt hatóanyag van, ami most éppen „nem trendi”, de mi mégis azt látjuk a patikai készítmények esetében, hogy elengedhetetlenek a bőrgyógyászati termékeknél és a bőrápolásban. Ilyen például a gyógyszeriparban használt vazelin, ami egy többszörösen tisztított anyag, és nagyon sok külsőleg alkalmazható termékben szerepel, egészen a sebkenőcsöktől kezdve. A lanolin esetében pedig gyakran felmerül, hogy problémákat okoz, de már ebből is találhatunk hipoallergén, tisztított verziót. Fontos, hogy beszéljünk ezekről az anyagokról, mert mi rálátunk a gyakorlati felhasználásukra és a véleményünket is őszintén elmondjuk arról, ha valami a valóságban más, mint amit bizonyos fórumokon írnak róla. Szerintem nélkülözhetetlen az emberek bőrápolással, az alapanyagokkal és a készítmények használatával kapcsolatos tájékoztatása.

Milyen hatóanyagokkal dolgoznak a Ceralbin termékek esetében?

Olyan megoldásokat kínálunk, amelyek pótolják a száraz bőrben a hiányzó vizet és lipid védőréteget, mert ezekkel együttesen érjük el a célunkat. A lipid pótlásához természetben előforduló anyagokat, nagy tisztaságú növényi olajokat (napraforgó-, ligetszépe-, kókuszolaj) használunk.

Mit tekintenek a Ceralbin eddigi legnagyobb sikerének?

Anyukák visszajelzése szerint a termékeink nagyon sokat segítenek a kisgyerekeknek, akik rendszeresen járnak például uszodába, de ekcémában érintett személyektől is kaptunk már pozitív reakciókat. Számomra az egyik legnagyobb siker egy személyes történethez kapcsolódik. Három kisgyermekem van, és a szintén gyógyszerész feleségemmel együtt fejlesztettünk fürdetőkrémet a kislányunknak. Ebből végül úgy lett Ceralbin termék, hogy valójában otthoni használatra készítettük.

A Ceralbin termékei nincsenek ajánlott korosztályokra bontva. Ez azt jelenti, hogy a krémeket az egész család használhatja?

Ez egy családi kozmetikum, tehát a család minden tagja tudja használni. A szabályozás alapvetően úgy szól, hogy a kozmetikumok hároméves kortól használhatóak, de tervben van, hogy egy kifejezetten babáknak fejlesztett termékcsaládot is készítünk. Remélhetőleg ez már jövőre piacra kerül.

A hideg és a fűtés alaposan meg tudja viselni a bőrünket. Ön milyen tanácsot adna a téli bőrszárazság ellen?

A fűtés és a hideg időjárás olyan tényezők, amik részt vesznek a száraz bőr kialakulásában – szerencsére ezekre van ráhatásunk! Védjük kesztyűvel a kezünk bőrét a hidegtől, és ha tehetjük, az arcunkat is óvjuk. Otthon párásítsuk a levegőt, mert az alacsony páratartalom és a gyakori kézmosás is kiszáríthatja a bőrünket, de ezek mellett olyan készítményeket is javaslok a mindennapokra, amik segítenek pótolni a bőr lipidekből álló védő zsírrétegét.

Promóció