Párkapcsolati probléma is állhat a hüvelygomba mögött (x)

2024. március 05.
Egyre világosabbá válik, hogy a számos nőt érintő hüvelygombás panaszok hátterében nemcsak fizikai, hanem lelki panaszok is meghúzódhatnak. Cikkünkben arra keressük a választ, hogyan függ össze a hüvelygomba és a párkapcsolati stressz. Spoiler: a megfejtés nem a hűtlenség.
parkapcsolat-huvelygomba

Sokakat érintő probléma

A hüvely gombás fertőzése, orvosi nevén candidiázis az egyik leggyakoribb panasz, amellyel nőgyógyászhoz fordulunk. Az Amerikai Nőgyógyászati és Szülészeti Kollégium (ACOG) becslése szerint a nők 75-90%-a tapasztal hüvelygombás fertőzést legalább egyszer az élete során. A visszatérő hüvelygombával küzdők aránya ennél alacsonyabb, 5-25% között mozog, nekik viszont annál több keserűséget tudnak okozni a zavaró tünetek és a betegség kialakulásához kapcsolódó tévhitek.

Stigmatizált állapot

Az intim panaszok jó részét sokan még mindig a hiányos intimhigiénének vagy a partnerek gyakori váltogatásának tulajdonítják. Mindkettő olyan stigma, amely erősíti a hüvelygombás tüneteket kísérő szégyenérzetet, utóbbi egy párkapcsolaton belül akár gyanakvásra, féltékenységre is okot adhat. Holott a hüvelygomba nem nemi úton terjedő betegség, hanem sokszor a női testben zajló változások okozzák. Hogy ezt jobban megértsük, lássuk, hogyan alakulhat ki a gombás hüvelyfertőzés!

Így alakul ki a candidiázis

A hüvelygombás panaszokat leggyakrabban a Candida albicans nevű sarjadzógomba okozza. Ez nem kívülről kerül a hüvelybe, hanem az egészséges hüvelyflórában is megtalálható. Ott mindaddig nem tud szaporodni, ameddig a hüvelyi mikrobiom egyensúlyát biztosító Lactobacillusok megfelelő csíraszámban vannak jelen a hüvelyflórában, és elegendő tejsavat termelnek a hüvely élettani, enyhén savas pH-jának fenntartásához. Ha viszont valamilyen oknál fogva felborul a hüvelyi pH, a lúgosabbá váló közegben könnyen elszaporodnak a kórokozók, így a Candida is. A gombafertőzés jól felismerhető panaszokat okoz: sárgásfehér, sűrű, túrószerűen darabos hüvelyi folyást, a szeméremtájék duzzanatát és kínzó viszketést.

Mitől borulhat fel a hüvelyi pH?

Az antibiotikumok használata, hormonális változások, a nem szellőző, szoros, műszálas alsóneműk viselése vagy a helyi immunrendszer gyengülése egyaránt befolyásolhatja a Lactobacillusok állapotát, ezáltal a hüvelyi pH-t. Ezen kívül van még egy tényező, amelyről fontos beszélnünk: mégpedig a stressz.

Ezért káros a stressz az intim egészségre

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a tartós feszültség immungyengítő hatású. Így meglepő módon a mérgező párkapcsolat is hajlamosíthat áttételesen a hüvelygombára. Emiatt pedig ördögi kör alakulhat ki: a hüvelygombás panaszaink hátterében a partnerünk – tévesen – megcsalást sejthet, ami még feszültebbé teheti az otthoni légkört. A gyanakvás stresszforrássá válhat mindkét fél számára. Például, ha valaki folyamatosan gyanúsítja a partnerét megcsalással, az feszültséget és bizalmatlanságot szülhet, amely további konfliktusokhoz és stresszhelyzetekhez vezethet. Ez pedig nyilvánvalóan nem tesz jót sem a testünknek, sem a lelkünknek. Ráadásul fokozhatja a hüvelygomba újbóli kialakulásának valószínűségét – a tünetek kiújulása szintén megterhelő lehet érzelmileg.

Micovag Plus: visszatérő hüvelygomba tüneteinek enyhítésére

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Ha úgy érezzük, a tüneteink kiújulásában oroszlánrésze van a párkapcsolati feszültségeknek, keressünk fel egy pszichológust vagy családterapeutát, aki segíthet a nyíltabb kommunikáció kialakításában és a stressz csökkentésében. A kínzó hüvelygombás panaszok enyhítésére pedig vény nélkül kapható patikaszert is választhatunk. A Micovag Plus hüvelykúp tejsavtartalma révén helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ami gátolja a kórokozók szaporodását, további összetevőjének, a kamillából származó bizabololnak köszönhetően pedig enyhíti a viszketést és az égő érzést. A vény nélkül kapható hüvelykúp hüvelygomba kiegészítő kezelésére alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció