Hangulatjavító ételek: ezt együk a depresszió ellen

2024. szeptember 03.
Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. De talán pontosabb lenne helyette azt mondani: úgy érzed magad, ahogyan táplálkozol. A táplálkozáspszichiátria fejlődő területe ugyanis azt sugallja, hogy az étrend kiemelt szerepet játszik a mentális egészségünkben.

Kutatások szerint a megfelelő élelmiszerek fogyasztásával és tápanyagok bevitelével csökkenteni lehetne az olyan pszichés problémák kialakulását, mint például a szorongás vagy a depresszió. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik mediterrán étrendet követnek – tehát gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, olívaolajban és halban gazdag ételeket fogyasztanak –, alacsonyabb a depresszió kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem ilyen étrenden élnek.

Arra már eddig is számos bizonyíték utalt, hogy szinte bármilyen típusú, időtartamú és intenzitású fizikai aktivitás javíthatja a mentális egészséget. És most már a vezető egészségügyi hatóságok, köztük az Egészségügyi Világszervezet is elismeri, hogy a táplálkozásnak is legalább ugyanilyen fontos szerepe lehet.

Bár a kutatók még mindig vizsgálják, pontosan hogyan tudja befolyásolni az étrendünk a mentális egészségünket, úgy tűnik, hogy a bélmikrobiom kulcsszerepet játszhat benne. Mikrobák milliói élnek az emésztőrendszerünkben, amelyek az elfogyasztott ételek összetevőinek lebontásán dolgoznak, miközben a testünk számos más részével is kölcsönhatásba lépnek. A tápanyagdús ételek a bélben élő mikrobákat is táplálják, ami pedig számos előnnyel jár – beleértve kutatások szerint a jobb mentális egészséget.

De mégis milyen ételeket kellene ennünk a jobb hangulat érdekében?

Szelén

Tudósok szerint a szelénbevitel növelése javíthatja a hangulatot és csökkentheti a szorongást, ami segíthet a depresszió kezelésében.

A szelén számos élelmiszerben jelen van, a többi között:

  • teljes kiőrlésű gabonafélékben,
  • brazil diófélékben,
  • egyes tenger gyümölcseiben,
  • belsőségekben, például a májban.

D-vitamin

Egy 2019-es metaanalízis szerint a D-vitamin segíthet a depresszió tüneteinek javításában. A legtöbb D-vitaminhoz napozás által juthatunk hozzá, de azért a táplálékforrások is fontosak.

A D-vitamint biztosító élelmiszerek közé tartozik:

  • olajos halak,
  • dúsított tejtermékek,
  • gomba,
  • tojás.

Omega-3 zsírsavak

Egyes tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy az omega-3 zsírsavak segíthetnek a hangulatzavarok kezelésében, fogyasztásuk csökkentheti az agyi betegségek kockázatát is.

Az omega-3 zsírsavak jó forrásai közé tartoznak:

  • hidegvízi halak, például lazac, szardínia, tonhal és makréla,
  • lenmag, lenmagolaj és chiamag,
  • dió.

Antioxidánsok

Az A- (béta-karotin), C- és E-vitaminok antioxidánsoknak nevezett anyagokat tartalmaznak.

Az antioxidánsok segítenek eltávolítani a szabad gyököket, amelyek a természetes testi folyamatok melléktermékei, és amelyek felhalmozódhatnak a szervezetben.

Ha a szervezet nem tud elegendő szabad gyököt eltávolítani, oxidatív stressz keletkezik. Ennek számos egészségi probléma lehet a következménye, amelyek közé tartozhat egyebek között a szorongás és a depresszió is.

Egy 2012-es tanulmány eredményei szerint az antioxidánsokat biztosító vitaminok fogyasztása csökkentheti a szorongás tüneteit az általános szorongásos zavarban szenvedőknél.

A friss, növényi eredetű élelmiszerek, például a bogyós gyümölcsök jó antioxidánsforrások. A friss gyümölcsökben és zöldségekben, szójában és más növényi termékekben gazdag étrend segíthet csökkenteni a depresszió stresszel összefüggő tüneteit.

B-vitaminok

A B12 és a B9 (folsav) vitamin segíti az idegrendszer működését, köztük az agy védelmét és karbantartását. Segítenek csökkenteni a hangulatzavarok, például a depresszió kockázatát és tüneteit.

A B12-vitamin forrásai közé tartoznak a következők:

  • tojás,
  • vörös hús,
  • baromfi,
  • hal,
  • osztriga,
  • tej,
  • egyes dúsított gabonafélék.

A folsavtartalmú élelmiszerek közé tartoznak:

  • zöld levelesek,
  • gyümölcsök és gyümölcslevek,
  • diófélék,
  • bab,
  • teljes kiőrlésű gabonafélék.

Cink

Egyes tanulmányok szerint a depresszióban szenvedő embereknek alacsonyabb lehet a cinkszintjük, és a cinkpótlás segíthet hatékonyabbá tenni az antidepresszánsok működését.

A cinktartalmú élelmiszerek:

  • teljes kiőrlésű gabonafélék,
  • osztriga,
  • bab,
  • diófélék és tökmag.

Fotó: Getty Images

Promóció