A gyönyör álomba ringat (x)

2024. október 02.
A párod édesdeden alszik melletted, neked azonban sehogyan sem jön álom a szemedre? Ha ránk hallgatsz, ilyenkor felébreszted őt is egy kis huncutkodásra: garantáljuk, hogy nem fog érte haragudni, te pedig úgy alszol majd utána, mint a tej.

Az intimitás és a szexuális együttlét nemcsak a párkapcsolatot teszi szorosabbá, hanem természetes módon oldja a stresszt, és abban is segít, hogy jobban aludjunk. Ez nem újkeletű felfedezés, sokan mégsem használják ki ennek a természetes „gyógymódnak” az előnyeit. Mi azonban arra biztatunk, hogy ne félj felébreszteni a párodat, ha nem tudsz elaludni egy stresszes nap után! 

Miért ébredsz fáradtan?

Ha te is próbáltad már a különböző nyugtató-altató praktikákat – a meleg teától kezdve a relaxációs zenéig –, de semmi sem vált be, akkor valószínűleg nem vagy egyedül. A modern életvitel, a stressz, a rohanás és a folyamatos agyalás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre nehezebben tudunk aludni. De mi is történik ilyenkor a szervezetünkkel? Amikor stresszesek vagyunk, a testünk kortizolt termel, amely az egyik legfontosabb stresszhormon. Ez akkor hasznos, ha gyors döntéseket kell hoznunk, vagy hirtelen kell cselekednünk, de hosszú távon káros is lehet. A magas kortizolszint ugyanis megnehezíti az elalvást, megzavarja az alvás mélységét, és éjszaka gyakran felébreszt. Az intimitás éppen azért lehet remek stresszoldó eszköz, mert segít ellazítani a testet és csökkenteni a kortizolszintet.

A gyönyör kémiája

A szex valóságos kémiai „bomba” a test számára. Az orgazmus során számos boldogsághormon – például az oxitocin és az endorfin – szabadul fel, amelyek természetes nyugtatószerként működnek. Nemcsak csökkentik a szorongást, de hozzájárulnak a mélyebb, pihentetőbb alváshoz is. Az oxitocin, amelyet gyakran „szeretethormonnak” is hívnak, erősíti az intimitást a párok között, és egyben természetes stresszcsökkentőként is működik. Az endorfin pedig fájdalomcsillapító hatása mellett a jó közérzetért is felel, így nem csoda, hogy az együttlét után sokan mély, nyugodt álomba merülnek.

Az együttlét természetes altató

Ha tehát alvás helyett azon agyalsz, hogy mit felejtettél el megcsinálni, vagy másnap mi minden vár rád, inkább lépj akcióba! A szex ugyanis serkenti a paraszimpatikus idegrendszert, amelynek köszönhetően az együttlét után csökken a vérnyomás és a pulzus, a szervezet pedig nyugodtabb állapotba kerül – neked pedig pontosan erre van szükséged, hogy jól aludj! Akkor se aggódj, ha épp nincs időtök vagy kedvetek a „nagy felhajtáshoz”: már egy rövidebb, szenvedélyes csókcsata vagy ölelés is megteszi, hiszen az érintés és az összetartozás érzése önmagában is nyugtatóan hat.

A gyógynövényeket is segítségül hívhatod

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A szex persze nem minden esetben működik csodaszerként: adódhatnak olyan nehezebb időszakok, amikor átmenetileg egyéb segítségre is szükséged lehet a feszültségoldáshoz és a nyugodt, éjszakai pihenéshez. Ilyenkor – a párod mellett – fordulhatsz a nyugtató-altató hatású gyógynövényekhez is! Ilyen növényi gyógyszer a Sedacur forte, amely a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. A Sedacur forte napközben alkalmazva nyugtató, feszültségoldó hatású, esténként pedig segíti az elalvást és pihentető alvást biztosít. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem tompítja a figyelmet, nem növeli a reakcióidőt, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja hátrányosan. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikákban.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció