Alvási kisokos: ezt bizony te is rosszul tudtad (x)

2024. október 02.
„Ha fáradt vagy, úgyis elalszol.” Ezt a tévhitet te is könnyen meg tudod cáfolni, ha bámultad már nyitott szemmel a plafont, pedig úgy érezted, a fáradtságtól mozdulni sem bírsz. Lássuk, mi van még, amit rosszul tudsz a jó alvásról!

Az alvással kapcsolatban rengeteg tévhit kering, ami nem, hogy nem segít, de még rontja is az esélyünket arra, hogy reggelente valóban kipihenten ébredjünk. Mi összeszedtünk párat, hogy ezek miatt neked már ne kelljen álmatlanul forgolódnod.

Ha fáradt vagy, úgyis elalszol

A fáradtság valóban növeli az alvásigényt, de a stressz, a szorongás vagy a túlzott agyalás könnyedén meggátolhatja, hogy elaludj. Sokszor épp akkor a legnehezebb álomba merülni, amikor már nagyon kimerült vagy.

Napi 8 órát kell aludnod

Bár a 8 órás alvás klasszikus ajánlás, az alvásigény egyénenként változik. Van, aki 6 órával is kipihentnek érzi magát, másnak pedig akár 9-10 óra is szükséges. Figyeld a tested jelzéseit, és ne stresszelj, ha nem mindig sikerül teljesíteni ezt a „normát”.

Éjfél után már nem tudsz jól aludni

Sokan úgy vélik, ha éjfél előtt alszunk el, jobban kipihenjük magunkat, de valójában az alvás minősége fontosabb, mint az időpont. Az éjjeli alvásfázisok váltakoznak, így az, hogy mikor fekszel le, kevésbé számít, mint az, hogy mennyire mély és pihentető az alvásod.

Majd hétvégén bepótolod, ami kimaradt

Bár jól hangzik, hogy hétvégén végre kipihenheted a hétköznapok alváshiányát, sajnos ez nem működik. A pótlás nem hozza vissza a hét közben elvesztett energiát, sőt, megzavarhatja a biológiai órádat, és még nehezebbé teheti a hétfői ébredést.

Ha iszol, attól elálmosodsz

Bár egy pohár bor valóban ellazíthat, és álmosnak érezheted magad tőle, az alkohol valójában rontja az alvás minőségét. Hatására gyakoribbak lehetnek az éjszakai ébredések, és a mélyalvási fázisok is megrövidülhetnek, így másnap fáradtabban ébredhetsz.

A kékfényszűrő mindent megold

Azt talán már te is tudod, hogy a képernyők által kibocsátott kék fény rontja az alvás minőségét, mert megzavarhatja a melatonintermelést, de az valószínűleg meglep, ha azt mondjuk: a problémát a kékfényszűrős szemüveg, képernyő önmagában nem oldja meg. A legjobb, amit tehetsz, hogy az esti órákban minimalizálod a képernyőidődet, és lefekvés előtt egy órával már rá sem nézel a digitális eszközeidre.

Csak akkor feküdj le, ha már álmos vagy!

A tanács kézenfekvőnek tűnik, mi mégis azt javasoljuk, hogy ha eljött a lefekvés ideje, még akkor is bújj ágyba, ha nem érzed magad álmosnak. A rendszeres napi rutin ugyanis fontosabb a szervezeted számára: ha állandó időpontban fekszel és kelsz, az segít beállítani a belső órádat, és hosszú távon pihentetőbb alvást eredményez.

A délutáni szundi elrontja az éjjeli alvást

Egy rövid délutáni szunyókálás (20-30 perces power nap) segíthet a fáradtság leküzdésében, és nem feltétlenül rontja az éjjeli alvást. A késő délutáni vagy esti szunyókálást azonban kerüld el, ha tényleg jól akarsz aludni éjszaka.

A nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak

Kutatások szerint a nőknek valóban nagyobb az alvásigényük, mint a férfiaknak, de ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen többet is alszanak. A nők agya gyakran több feladatot végez egyszerre, ami növeli a mentális fáradtságot, emiatt nehezebben érik el a pihentető alvást. Emellett a hormonális változások, például a menstruációs ciklus vagy a menopauza, szintén befolyásolhatják az alvás minőségét és mennyiségét.

A mézes tej, a levendulapárna és a citromfűtea majd segít

Az, hogy mit eszel vacsorára, milyen az alváskörnyezeted, valóban hozzájárul az alvásod minőségéhez, és a természet patikájában is találhatsz segítséget az alvászavarokra. Nem mindegy azonban, mit és milyen formában használsz. A mézes tej csak legenda, ám a triptofánban gazdag, könnyű fogások lefekvés előtt két órával tényleg segítenek jól aludni. Gyógynövényeket is bevethetsz ennek érdekében, ám a garantált hatóanyag-tartalomért és a megfelelő hatásért jobb, ha gyógynövényi kivonatot tartalmazó gyógyszert választasz, amely igazoltan segíthet, ha átmenetileg szükséged van egyéb támogatásra is a pihentető alváshoz.

Ez nem tévhit: igazolt hatású gyógynövényekkel a jól alvásért

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Ilyen növényi gyógyszer a Sedacur forte, amely a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. A Sedacur forte napközben alkalmazva nyugtató, feszültségoldó hatású, esténként pedig segíti az elalvást és pihentető alvást biztosít. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem tompítja a figyelmet, nem növeli a reakcióidőt, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja hátrányosan. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikákban.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció