Gondolj a melankóliára

2013. október 07.
Soós Tamás művészetét a folytonos úton levés jellemzi, szabadon jár át különféle ábrázolásmódok, iskolák között. Ma nyílik kiállítása az A38 Hajón.

Soós Tamás különféle irányokban bejárt útjai során újra és megint a melankólia mibenlétét kutatja. 1992-ben az írországi Cobh-ban kezdte azt a sorozatát, mely a mostani tárlat gerincét adja.

Abban a varázslatos, tengerparti kisvárosban, ahol a Titanic utoljára kikötött a rendelkezésre álló eszköztár szűkössége okán, Soós a fellelhető újságokra kezdett el dolgozni. Ez a folyamat aztán gyakorlatává vált, így jött létre különféle helyszíneken, az a több mint tíz éven át készített „News” nak nevezett sorozat, melyet most mi is megnézhetünk: napi hírek, események válnak kiemelődve fontossá, vagy tűnnek el a festék alatt.

A kiállításon bemutatásra kerül egy album is, melynek története egy 1996-ban a Kiscelli Múzeumban megrendezett Soós-kiállításra nyúlik vissza, ahol a megnyitón szintén jelen volt Matthew Barney.

Az amerikai képzőművész, amikor megkérdezte Soós Tamást, mire kell itt gondolni, Soós így válaszolt: Gondolj a melankóliára, és abban a pillanatban készült kettőjükről egy fotó, és egyben megszületett egy sorozat ideája. Amelyet október 27-ig nyitva tartó kiállításon mi is megnézhetünk az A38 Hajón.