Mi már láttuk: Időről időre

2013. október 17.
Már alig vártuk, hogy megérkezzen Richard Curtis új romantikus filmje, az Időről időre. Az időutazással fűszerezett szerelmi történet nem marad el a rendező korábbi, nagy sikernek örvendő filmjeitől.

Az Igazából szerelem, a Sztárom a párom és a Négy esküvő és egy temetés írójának legújabb filmje már az első képkockákkal izgalmas világot tár fel előttünk: megismerkedünk egy átlagosnak semmiképpen sem nevezhető családdal. A történet azzal a szilveszteri buli utáni reggellel kezdődik, amely örökre megváltoztatja főhősünk életét. A Domhnall Gleeson által megformált Tim Lake ekkor tudja meg a nagy titkot, hogy családjuk férfitagjai képesek az időutazásra. Bár a történelmet nem tudják átírni, de lehetőségük van a saját életükön változtatni. Tim szeretné jobbá tenni az életét, ezért úgy dönt, különleges képességét arra használja fel, hogy megtalálja az igaz szerelmet.

A kissé esetlen, önbizalom hiányos, de mindenképpen szeretetreméltó Tim Londonba költözik, hogy megtalálja a boldogságot. Ő lesz majd Mary, a sokszor szerencsétlennek tűnő lány, akit egyik nagy kedvencünk, Rachel McAdams alakít – remekül. A filmben végigkövethetjük az életüket, különleges, többedszer is elsőnek számító megismerkedésüket és házasságukat. A történet középpontjában azonban mindenekelőtt a család áll. Ez a film sokkal több, mint egy átlagos romantikus vígjáték. Szerencsére hiányoznak belőle a megszokott sablonok, nincs nagy veszekedés és elvárt kibékülés. Az író ugyanis ennél sokkal mélyebbre megy. Az Időről időre bár szórakoztató, tele van drámával: bebizonyítja ugyanis, hogy vannak olyan elkerülhetetlen fájdalmak, amelyekre még az időutazás sem lehet gyógyír. Lehet, hogy a boldogság kulcsa nem az, ha életünk minden pillanatát újraélhetjük?

Ez a mozi számunkra nemcsak története és képi világa miatt marad csodás élmény (és persze a gondolatébresztő funkciójáról se feledkezzünk meg). Emlékezni fogunk rá a karakterek kidolgozottsága és a színészek lenyűgöző alakítása miatt is. Bill Nighy nagyszerű a kedves, olykor bohókás édesapa szerepében, Domhnall Gleeson is jó választásnak bizonyult a mosolygós, határozatlan és szerencsétlenkedő Tim karakterének eljátszására, Rachel McAdams pedig egyszerűen imádnivaló, mint mindig. Annyit mondunk még: ezt a filmet egyszer mindenkinek látnia kell!

Premier: október 17. (UIP-Duna Film)