Tegan and Sara: koncert előtti exkluzív interjú

2013. november 04.
A Tegan and Sara név ismerősen csenghet a popzene rajongóinak körében. A kanadai páros nem csupán attól különleges, hogy tagjai egypetéjű ikrek, de attól is, hogy egyik slágert írják a másik után. Mai budapesti koncertjük előtt Sarával beszélgettünk a zenéjükről és a kezdetekről.

A rajongóitok szerint a ti családotok a legszerencsésebb Kanadában, mert nemcsak egy, hanem két különlegesen tehetséges lány is van benne. Egyetértesz?

Nagyon hálás vagyok azért a személyes és szakmai kapcsolatért, amely köztem és Tegan között van, ez igazi ajándék. Jó érzés sikeresnek lenni, főleg így, hogy megoszthatom ezt Tegannel, és nagyszerű, hogy együtt járhatjuk be a világot. Igen, a válaszom az, hogy kifejezetten szerencsések vagyunk.

Ikrek lévén biztosan sok vicces sztoritok van. Elmesélnél egyet?

Rengeteg olyan történet van ikrekről, akik megviccelnek másokat azzal, hogy szerepet cserélnek, de mi sosem csináltunk ilyet. Annyira határozott egyéniségek vagyunk, hogy sosem gondoltuk, hogy nekünk ez menne. Nincs igazi vicces történetünk, inkább különleges esetek: mikor új iskolába mentünk, mindenki körénk gyűlt, mert furcsának tartottak.

Mikor fedeztétek fel a zene iránti szereteteteket?

Mindig is nagyon szerettünk zenét hallgatni. Nyolcévesek lehettünk, amikor zongorázni kezdtünk, és tizennégy éves korunk körül kezdtük el hasznosítani a zenei tudásunkat, és írtunk dalokat először. Ekkor merült fel bennünk, hogy milyen jó lenne, ha zenekarként folytatnánk tovább.

Mondanál pár előadót, aki nagy hatással volt rátok?

Nagyon sokan. A kezdetekben rengeteg rockot és punkot hallgattunk, például a Smashing Pumpkinst. Aztán ahogy telt az idő, egyre változatosabb lett az ízlésünk, elkezdett inspirálni bennünket a hiphoptól kezdve Patsy Cline countrydalain keresztül minden. Nyitottabbak lettünk a különböző dalszövegekre és a különféle előadásmódokra. Így nem tudok csupán egy-két előadót mondani, aki motivált vagy megihletett bennünket, hiszen folyton találunk újabb és újabb inspirációt.

A szórakoztató vagy a fajsúlyosabb, nehezebb dalok állnak közelebb hozzád?

Mindkettőnek megvan a maga szerepe, de ami engem illet, azokat a dalokat szeretem jobban énekelni, amelyekről tudom, hogy megérinti a közönséget. Egy olyan dalhoz, amelynek a szövege hordoz valamilyen üzenetet, könnyebb kötődni. Ez okoz igazi örömöt.

Mikor és hol tudsz koncentráltan dolgozni?

Ez mindig idő kérdése. Nekem időre és egy kis egyedüllétre van szükségem ahhoz, hogy dalt írjak. Aztán jó érzés egy kicsit a normál életbe visszacsöppenni, és újra megihletődni. Egyébként folyamatosan jegyzetelek, folyton ötleteket gyűjtök, de az ihlethez türelemre van szükség.

Milyen érzés a saját dalodat, a saját gondolataidat előadni?

Nagyon természetes. Sosincs bennem izgalom, nagyon kényelmes ez a terep. Szeretek a színpadon lenni és a közönségnek énekelni.

Milyen, amikor a dalból sláger lesz, amikor folyton hallani lehet a rádióból vagy a tévéből?

Imádom ezt az érzést, nagyon jó látni, hogy a zenénk megfogja az embereket. Fiatalabb koromban nem érdekelt sosem, hogy ilyen ismertségre tegyek szert, de most már nagyon élvezem. Rengeteg országba látogathatunk el, sőt különböző földrészekre is, ahol azt érezhetjük, hogy szeretik a zenénket – és ez nagyon boldoggá tesz.

Ezek szerint élvezed a pörgős életet.

Igen, hiszen csak ezt ismerem. 18 éves korunk óta turnézunk, és szeretem, hogy utazunk, hogy mozgásban vagyunk, és mindennap felfedezhetünk valami újat.

Milyen terveitek, álmaitok vannak a jövőre?

Szeretnénk továbbra is olyan zenét alkotni, amit az emberek szeretnek. Most úgy látom, hogy a legtöbb banda 10–15 évnél nem húzza tovább, szükségszerűen megindul a lejtőn. Mi most vagyunk a csúcson, és csak arra vágyunk, hogy folytathassuk.

Ma este felléptek Budapesten. A készülődésen kívül volt alkalmatok kicsit szétnézni a városban?

Igen, szerencsére volt. Szeretek új helyeket felfedezni, és itt még nem jártunk. Remélem, nem ez az utolsó alkalom, bízom benne, hogy jövőre újra ellátogatunk ide.

A ma esti koncerteteket Knoll Gabi nyitja. Hogyan találtatok rá?

Szerettünk volna egy helyi előadót, aki megmutatja, mi népszerű itt nálatok, így esett rá a választás.

Láttad Gabi Closer-feldolgozását?

Ó, nem, de nagyon örülök neki, mindenképp megnézem.