Időutazás Shakespeare színházába

2013. november 05.
Hogyan utazhatunk vissza az időben több mint 400 évet? Elég egy hozzáértő színházi csapat és egy jó filmfelvétel is.

Shakespeare művei a mai napig hatással vannak ránk. Drámái klasszikus formában vagy éppen aktualizálva, szép számmal megtalálhatóak a színházak repertoárjában. De milyen lehetett egy Shakespeare darab az 1600-as években a Globe színpadán?

Bár a színházépület leégett, újjáépítése után pedig bezáratták, majd lerombolták, 1997-ben ismét újjáépítették, azaz megpróbálták rekonstruálni. Így jött létre a Shakespeare’s Globe, ami ma is megtekinthető a Temze déli partján, sőt előadásokat is tartanak benne. Méghozzá Shakespeare korát megidézve, korhű játékstílusban és jelmezekkel. Az Uránia Nemzeti Filmszínház közvetítéseinek köszönhetően pedig nem is kell Angliáig utaznunk, hogy ezt az élményt átéljük.

Kipróbáltuk hát mi is, és megnéztük a Vízkereszt, vagy amit akartok előadást, amelynek rendezője, Tim Carroll igazi Shakespeare szakértőnek számít – több mint 25 darabját megrendezte már. A felvétel remekül visszaadta a Globe egykori hangulatát. Az Erzsébet-kori szokásoknak megfelelően a nézőtér nagy részén most is csak állóhelyek vannak, így a legtöbben állva nézték végig az előadást, de ez egy szemernyit sem vett el a lelkesedésükből. Mivel akkoriban csak férfiak állhattak színpadra, így most is ők alakították a női szerepeket is. Olívia szerepében Mark Rylance-t láthattuk, aki a testvérét sirató, majd egy ifjú szolga iránt szerelemre gyúló „gyönyörűséges” nő szerepében is zseniális volt.

A múltat megidéző komédia lehetne akár poros és idejétmúlt is, ehelyett látványos és szórakoztató. A színészek alakítása maradandó élmény, az előadás érdekes kulturális kaland. A dráma szövegét eredeti nyelven élvezhetjük, a feliratot pedig Nádasdy Ádám fordította.

A Globe On Screen következő része A makrancos hölgy decemberben, majd a VIII. Henrik februárban, a Rómeó és Júlia márciusban, végül az évadot majd az Ahogy tetszik zárja áprilisban. Ne hagyjuk ki ezt az élményt!