Rítus születik a Szegedi Kortárs Balettben

2013. november 08.
Új premierre készül a Szegedi Kortárs Balett társulata. Juronics Tamás és csapata ma mutatja be a Rítust.

Juronics Tamás és az idén 26 éves Szegedi Kortárs Balett a Nemzeti Táncszínházzal karöltve valósította meg a táncélményt. A Rítust a vadság, az emberi brutalitás, majd pedig a humor, az ironikus, önironikus fogalmazás jellemzi. A két felvonásban rítusok születnek meg vagy születnek újjá, egy olyan körforgást kialakítva, amelyben már nem lehet eldönteni, minek és kinek is kell megfelelni. A Rítus alkalom lesz az eggyé kovácsolódásra. Alkalom lesz ugyanakkor egy néha véres, néha vicces játékra, melyben mindennapi rítusainkat karikírozzuk ki, és amely társadalmi történéseinkre reagálva új rítusokat hoz létre.

A balettet többek között olyan tehetségek táncolják, mint Bujdosó Anna, Csetényi Vencel, Májer Gábor, Markovics Ágnes és Zsadon Flóra.
A darab különlegessége, hogy premierje a Szegedi Kortárs Balett alapítója, Imre Zoltán előtt tiszteleg születésének 70. évfordulója alkalmából. Az első előadás a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában kerül bemutatásra november 8-án, majd a Rítus Budapestre érkezik a Nemzeti Táncszínházba november 13-án.
További részletek itt.