Én vagyok Malala: könyvbemutató, beszélgetés és slam

2013. november 13.
November 14-én jelenik meg a Szaharov-díjas Malala Juszufzai életét feldolgozó Én vagyok Malala - A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres című könyve, amelynek kapcsán egy érdekes beszélgetésbe is bekapcsolódhatunk.

November 14-én 17:30-kor a Kőlevesben tartandó bemutatón Al Ghaoui Hesna (az M1 szerkesztő-műsorvezetője) és Jeney Orsolya (Amnesty International Magyarország igazgató) beszélgetnek majd a nagy port kavart Malala-történetről, a könyvről és a jelenségről.

Az esten fellép Basch Péter, Bock Balázs, Kemény Zsófi és Simon Márton, felolvas Bartsch Kata.

A könyv társszerzője, Christina Lamb a világ egyik legismertebb külügyi tudósítója, 1987 óta tudósít Pakisztánról és Afganisztánról. Öt alkalommal nyerte el az Év Brit Külügyi Tudósítója-díjat, jelenleg a Sunday Timesnak dolgozik.

Malalát tavaly októberben lőtte fejbe egy tálib fegyveres a pakisztáni Szvat-völgyben, mert blogot írt a helyi lányok hétköznapjairól. Malala azt követelte, hogy ne csak a fiúk, hanem a lányok is tanulhassanak. Az életveszélyesen megsebesített pakisztáni tinédzser lány kapta meg a múlt héten az Európai Parlament emberi jogi elismerését, a Szaharov-díjat, de Nobel-békedíjra is jelölték, ezt végül nem neki ítélték.

Erről egyébként Malala úgy vélekedett, hogy nagy megtiszteltetésnek érezné, ha ő kapná meg a kitüntetést, de szerinte, ahhoz még többet kell tennie, hogy valóban kiérdemelje. Malala a valaha élt legfiatalabb hős, akit Nobel-békedíjra jelöltek.