Meghitt főhajtás Vukán György előtt

2013. november 20.
Nem létezett számára határ dzsessz és komolyzene között, másfélszáz filmzenét jegyzett, és a kétzongorás improvizáció hazai úttörője volt. Az augusztusban tragikus hirtelenséggel elhunyt zongoraművész és zeneszerző, Vukán György szoros szálakkal kötődött a Művészetek Palotájához: itt ünnepelte első színpadi szereplése hatvanadik évfordulóját, adott jótékonysági koncertet, bemutatott szerzői estet, és tisztelgett zeneszerző-óriás előtt.

November 20-án – mintegy utolsó üzenetként – most rá emlékeznek barátai, kollégái, a magyar jazz és a klasszikus zene legkiválóbb képviselői a Művészetek Palotájában. Az esten pódiumra lép a Kossuth-díjas zongorista szinte minden létező formációja, és csak Vukán-szerzemények, valamint az általa gyakran játszott darabok csendülnek fel.

Vukán György legutóbb alig egy éve, egy jótékonysági koncerten varázsolta el a közönséget a Müpában mindenkori kétzongorás duópartnerével, Szakcsi Lakatos Bélával, valamint az általa alapított Creative Art Trióval és Pocsai Krisztina énekesnővel. A zongorista idén hatvannegyedik éve állna a színpadon, ha nem szól közbe a sors: halálának hírét minden hazai zenekedvelő megdöbbenve és hitetlenkedve fogadta.

A november 20-i koncerten a zongorák mögött a hazai dzsesszélet kiválóságai foglalják el Vukán posztját, a ritmusszekciókban legrégebbi kollégái és fiatalabb társai váltják egymást. Pódiumra lép a Kossuth-díjas zongorista és zeneszerző szinte minden létező formációja, és többek között Szakcsi Lakatos Béla, Berkes Balázs, Kőszegi Imre, Balázs Elemér, Charlie, az általa alapított Creative Art-díj ifjú győztesei, valamint azok a fiatal zongoristák, akik a kétzongorás rögtönzés művészetének jövőjét képviselik. Csatlakozik hozzájuk sok-sok neves szólista a dzsessz és a klasszikus zene birodalmából is: zenél a Budapest Saxophone Quartet, a Győri Filharmonikusok Ligeti András vezényletével, a Jazz & More Énekegyüttes, Meláth Andrea szopránénekesnő, és fellép Tordy Géza színművész. Az emelkedett hangulatú koncerten a zeneszerző-zongorista maga is jelen lesz – nemcsak szerzeményein, illetve az általa előszeretettel játszott darabokon keresztül, hanem a filmvásznon is, a róla vetített interjú- és koncertrészletek felelevenítésével.