Popfesztivál retró

2013. november 22.
Még ha elsőre nem is tudjuk hirtelen felidézni a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical sztoriját, vagy attól tartunk, hogy nem fogjuk ismerni a zenéjét, előadás közben nagyon gyorsan rájövünk majd, hogy tulajdonképpen minden számot jól ismerünk és akár együtt dúdolhatnánk a színészekkel.

Legalábbis akkor biztosan, ha 1980 előtt születtünk. Sokáig nem volt ugyanis olyan kívánságműsor, amelyben ne hangzott volna el Almási Éva és Tahi-Tóth László Hogyan mondjam el neked című duettje, amely ennek a musicalnek az egyik slágere. De ott van még a Ringasd el magad is, amely szintén többször felcsendül a darabban.

A Vígszínház mostani előadása nem egyszerűen a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról musical maga, hanem színház a színházban, visszatekintés a 40 évvel ezelőtti bemutatóra – Popfesztivál 40 címmel. A színpadon egyszerre van jelen a régi előadás két főszereplője – Almási Éva és Tahi-Tóth László –, és az új társulat, a két főszerepben Balázsovits Edit (Almási Éva lánya) és Telekes Péter.

A darab egyszerre modern – a díszletek, a látványvilág –, és egyszerre retró: archív felvételeken jelenik meg a fiatal Almási Éva, Kern András, Balázs Péter és a zeneszerző Presser Gábor is. A fekete-fehér képkockákon láthatjuk, hogyan készültek az előadásra, utaztak a turnébuszon – bár színházi élményt meg-megszakítják ezek a felvételek, mégis szívesen néznénk tovább őket. Az eredeti sztoriból csak szemelvényeket kapunk – Eszter és József egymást keresik egy végtelennek tűnő zenei fesztiválon, ahol egy motoros banda tagjai megölnek egy fekete fiút –, a darab maga inkább visszaemlékezés, főhajtás a 40 évvel ezelőtti előadás előtt, keserédes időutazás a múlt és a jelen között.