Mi már láttuk: Megdönteni Hajnal Tímeát

2014. február 13.
Osvárt Andrea főszereplésével egy olyan magyar romantikus vígjáték született, amiért megéri ellátogatni a moziba, ha másfél óra felüdülésre vágyunk. Várakozáson felül teljesített.

A film sztorija egy érettségi találkozón kezdődik. A híres fotómodell, Hajnal Tímea, akinek a szakításával éppen tele van a sajtó, tizenöt év után újra találkozik középiskolai barátjával. Csak egy kis alkohol kell hozzá, és egymásnak esnek a ruhatárban. Mindez nem is lenne probléma, ha a pasi, Dani (Simon Kornél), nem az esküvőjére készülne, és ha Bögöcs (Szabó Simon), akinek a gimi óta minden vágya, hogy megdöntse Tímeát, nem rögzítené a telefonjával a ruhatári jelenetet, és nem kezdené zsarolni Danit. Egyetlen dologban tud kiegyezni, ha Dani elintézi neki, hogy együtt lehessen a régóta vágyott nővel.

És ezzel megkezdődnek a bonyodalmak. Hogy Dani miért megy bele ebbe a játékba Bögöccsel, hogyan képes kiszolgáltatni egykori szerelmét, nem teljesen világos. De maradjunk annyiban: a karakterének csak később esik le, hogy kibe szerelmes igazán, és hogy azért az esküvőért már nem éri meg erőfeszítéseket tenni, ami előtt egy hónappal mással fekszik le. Ha ezen a vonalon nézőként túltesszük magunkat, elmondhatjuk, hogy minden nagyon a helyén van a film cselekményében.

A film erőssége egyértelműen a karakterekben van. Szabó Simon kiválóan hozza az igénytelen, alpári, civilizálatlan bunkó jellemvonásait. A nőkhöz való viszonyulása miatt nem feltétlenül szerethető figura, de a filmben nagyon helyén van a karaktere. Abszolút elviszi a filmet.
Osvárt Andrea hozza, amit vártunk tőle, Simon Kornélhoz pedig kifejezetten illik a bonyodalmakba keveredő jófiú szerepe (emlékezzünk csak a Társas játékra). Jordán Adélt, aki a márciusi Marie Claire-ben elárulja szépség tippjeit, kár lett volna kihagyni a filmből, Szandtner Anna és Kamarás Iván kisebb szerepben is nagyon nagyot alakít. Lengyel Tamás figuráját pedig mi kifejezetten szerettük, nem beszélve arról, hogy mennyire jól áll neki a szélesvászon.

A film előnyére válik, hogy nem csöpögős, eltúlzott hollywoodi szerelmi sztori, szerencsére nincs tele negédes jelenetekkel, ehelyett többször inkább a poénok dominálnak. Habár a szokásos, meg kell akadályozni az esküvőt vonal most sem hiányozhat, a klasszikus romantikus vígjátékokra jellemző elemek legtöbbször úgy jelennek meg a történetben, hogy azért érezhető a törekvés a sablonok kerülésére. Ez pedig dicséretes.

A film előzetesét itt láthatod!