A bizalom a vezérelv

2014. február 18.
A február végén induló Frankofón Filmnapokon láthatjuk a 33 éves francia rendezőnő, Katell Quillévéré legújabb, Suzanne című filmjét, amelyet beválasztottak a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetének programjába is. A rendezőnőt kérdeztük.

Honnan a film iránti szerelem?

Mindig is vonzott a fényképezés ösztönössége, sokat fotóztam, majd 17 éves korom körül felfedeztem Maurice Pialat, később Louis Malle és Bergman művészetét. Mind nagy hatással voltak rám, úgy is lehet mondani, az ő hatásukra döntöttem el, hogy film szakra jelentkezem. A film közösségi élmény, tudatos jelenlétet követel, és számomra fontos eleme a történetmesélés. Az első nagyjátékfilmem, a Le poison violent elnyerte a Jean Vigo-díjat, így másodszor már könnyebb dolgom volt.

Hogyan született meg a Suzanne ötlete?

A férjemmel, Hélier Cisterne rendezővel, aki állandó munkatársam is, még az előző filmem előkészítése során találkoztunk, majd kezdtünk el érdeklődni híres francia bűnözők, gengszterek történetei iránt. Akkor olvastuk például a legkeresettebb francia rosszfiú, Jacques Mesrine barátnőjének életrajzát is. Érdekesnek találtam azt a megmagyarázhatatlan párhuzamot, hogy ezeknek a nőknek – akik bűnözőket szerettek, gengszterekkel éltek együtt – majd mindegyike fiatalon, kisgyerekkorában vesztette el az édesanyját. Rendkívül bátrak, érzékenyek, ugyanakkor önsorsrontók: boldogan vállalják a veszélyt a szerelmükért. Suzanne története is ilyen. Én azokat a véletleneket kerestem ezekben a sztorikban, amelyek aztán magukkal ragadják őket.

Az interjú folytatását elolvashatod a márciusi Marie Claire magazinban!

Nyerhetsz páros belépőjegyet a Frankofón Filmnapokra!

A filmet február 28. és március 9. között, a 4. Frankofón Filmnapokon vetítik. A Filmnapokat a március végéig tartó Frankofón Fesztivál keretében rendezik meg.
Bővebb infó: www.franciaintezet.hu