Kultúrtitkok: Lakatos Márk

2014. február 18.
Ha én nő volnék című kampányunk egyik szereplője, Lakatos Márk imádja a barokk korban játszódó filmeket, és ősi kultúrák meséiből is merít inspirációt.

Milyen filmeket nézel a legszívesebben?

Nagyon szeretem az új generációs kosztümös filmeket. Az Orlando, az Elizabeth, a Szerelmes Shakespeare, a Minden reggel vagy A rajzoló szerződése a kedvenceim. De jöhet bármi, ami a barokk időszakából való Farinellitől A veszedelmes viszonyokig. Lenyűgöznek a 17-18. században játszódó filmek. Nagyon közel érzem magamat ehhez a korszakhoz zenében, képzőművészetben, és imádom ennek a kornak az öltözködését is.

Van kedvenc női karaktered?

Kiskoromba szerelmes voltam Aurore de Nevers-be. Ő volt a szép hercegnő A púpos című filmben, amely Lagardere lovag történetét dolgozza fel. Mindig azt képzeltem, hogy ő én vagyok. A királyné nyaklánca című Szerb Antal regényben Marie Antoinette figurája volt nagyon szimpatikus, és szerethető karakter számomra, az összes dekadenciájával, hóbortjával együtt. De az összes királyi szerető, Madame du Barry, Madame Pompadure, az összes igazi nagy nő a 17-18. században mind közel állnak hozzám.

Melyik budapesti színházhoz húz a szíved?

Kiskoromban az Operába és a Vígszínházba jártam nagyon sokat, tinédzser koromban a Katonába. Imádom a színházat, tizenéves koromban magam is játszottam. Később a divat kapcsán tértem vissza a színházhoz, nagyon szeretek közreműködni színdarabokban, együtt dolgozni kreatív emberekkel, és létrehozni akár nagy összművészeti performance-okat. Legutóbb amúgy a Szkénében láttam Pintér Béla és Társulatától a Titkaink című előadást, amiben Csákányi Eszter játssza Aczél Györgyöt. Fantasztikus volt.

A prózát vagy a verseket szereted jobban?

Ha prózáról van szó, akkor Vonnegut, Kundera, Umberto Eco, Esterházy írásait tudnám kiemelni, őket szeretem leginkább. A verseket idősebb fejjel kezdtem megszeretni. Van egy kis titkos vacsoratársaságunk, akikkel össze szoktunk járni havonta, és kitaláltuk, hogy mindenkinek kell hoznia egy verset ezekre a találkozókra. Ennek kapcsán közelebb kerültem a költészethez is.

Szoktál mesét olvasni?

A bennszülött kultúrák meséit nagyon szeretem, mert valami nagyon mély, egyfajta mágikus tudást közvetítenek. Legutóbbi születésnapomra anyukámtól a Mesék életről, halálról és újjászületésről című könyvet kaptam, abban is mindenféle érdekes primitív kultúrák meséi olvashatók: keletkezésmítoszok, történetek különböző életekről és persze a halálról. Ezek a mesék inspirálóan hatnak rám.

Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán